Плямистий олень – уссурійський і парковий: опис, місця проживання; Червона книга

“Олень-квітка” – так називають плямистого оленя китайці. Дуже красиве витончене тварина, на жаль, часто стає здобиччю браконьєрів через свою ефектною шкури і цінних рогів.

Зовнішній вигляд

Самці набагато більші за самок. Дорослий плямистий олень досягає в холці 112 сантиметрів, коли самка всього 88-98 см. Вага оленя близько 110-130 кг, середня вага самки – 70 кг. Довжина тіла у самців в середньому 170 см; у самок від 150 до 175 см.

Самки і самці забарвленням відрізняються тільки в хвості. У самців він забарвлений білим по краях, а у самки хвіст однотонний.

У зимову пору року плями на шкірі блякнуть, і хутро набуває рівний червонувато-коричневий відтінок. Від хвоста до потилиці, по центру спини проходить чорна смужка. Відзнакою плямистих і благородних оленів є біла пляма на задній частині тіла, це своєрідний “маяк”, завдяки якому тварини бачать один одного здалеку.

У літній період хутро стає яскравішим, з рижіной, і на ньому виступають білі плями, з боків вони розпливчасті, а ближче до спини їх контури чітко позначені.

У самця зростають витончені роги, які мають чотири відростка. Рогу плямистий олень скидає в кінці весни і у нього відразу ж починають рости панти, які формуються і окостеневают до початку осені.

У Приморському краї вчені виділяють два різновиди плямистих оленів:

  1. Уссурійський плямистий олень, який знаходиться під загрозою вимирання.
  2. Острівний або парковий плямистий олень. Завдяки вдалій акліматизації і розведення чисельність цього виду досить висока.

ареал проживання

Олень з червоною книги вважається вихідцем з Південно-Східної Азії. Буквально п’ятдесят років тому плямисті олені мешкали в Китаї, Тайвані, в Кореї, на островах Японії і на південному сході колишньої території СРСР. В наш час, коли популяція цього виду знаходиться на межі зникнення, робляться спроби розведення цього виду в Новій Зеландії і в Західній Європі. В Україні цих тварин можна зустріти в Приморському краї.

Для життя вибирає змішані ліси біля підніжжя гір, дрібносопковик і полонини.

Спосіб життя

Ці тварини живуть стадами, які складаються з дорослого самця-ватажка, декількох самок і потомства. Чим сильніше і старше ватажок, тим більшу територію вона обіймає і тим більше самок в його гаремі.

живлення

У літню пору стадо пасеться рано вранці і ввечері на галявинах з високою травою і чагарниками. У зимовий час на пошуки їжі йде набагато більше часу і дуже часто тварини пасуться вдень, вибираючи для цього південні схили гір. Під час трапези кілька молодих самців охороняють стадо, уважно спостерігаючи за навколишнім оточенням, щоб в разі небезпеки попередити всіх.

Основний раціон складають гілки дерев і чагарник, молоді пагони, а також горіхи, гриби і ягоди. Взимку живиться молодими гілками і корою.

розмноження

Гон триває з вересня по жовтень, самки готові до спаровування на третьому, а самці на четвертому році життя. Під час гону молоді самці люто борються за право володіти придивилася самкою.

Потомство з’являється на початку літа або в кінці весни. Вкрай рідко народжуються два, зазвичай – один оленятко. Деякий час він вилежується у високій траві, харчуючись молоком матері, потім приєднується до стада.

вороги

Плямистий олень часто стає здобиччю тигрів, рисей, леопардів, барсів і вовків. Лисиці і дикі кішки часто полюють на маленьких оленят.

Але головним ворогом плямистого оленя все ж є людина. Саме браконьєрство стало головною причиною вимирання цього виду.

охорона

Вперше уссурійський плямистий олень був узятий під охорону в 1916 році, тоді був організований заповідник Кедрова Долина. Трохи пізніше, в 1923 році, весь ареал проживання цього виду в Уссурійському заповіднику також був узятий під охорону. На жаль, ці заходи не допомогли, і вид повністю зник з цих заповідників. Тоді для розмноження в них були запущені плямисті паркові олені.

Основна популяція збережена в державному Лозівському заповіднику. Зараз там ведуться активні роботи по збереженню, збільшенню поголів’я і розселенню його по території Росії.

Зараз цих тварин можна зустріти на Алтаї, Кавказі та в середній смузі Росії від Московської області і до Уралу. З 1924 року полювання на уссурійських плямистих оленів заборонена, і як зникаючий вид вони занесені до Червоної книги.

Відео

Ще багато цікавих фактів про це чарівному і граціозному тваринному – дивіться в нашому відео.

Ссылка на основную публикацию