Північний олень в тундрі: де живе, чим харчується, опис та цікаві факти

Дикий північний олень – це царське та горде створення. Зустрічається на безкрайніх просторах російської Півночі і в північній частині Америки, де і живе північний олень.

Зовнішній вигляд

Якщо дивитися на цього потужного звіра мимоволі виникає питання – скільки ж важить олень? Щоб уявити собі цю величну створення, треба знати опис північного оленя. Це досить велика тварина, важить до 200 кг, що володіє великим торсом і кремезними ногами. І, незважаючи на це, він виглядає дуже граціозно, пересуваючись бігом по тундрі.

Голову самців і самок вінчають гіллясті роги, що надають оленя царську величність. Це головна відмітна риса цього виду – наявність рогів, як у самців, так і у самок.

Дуже красива шерсть тварини, місцями вона світло-сірого кольору, практично біла. Так як волосся всередині порожнисті і наповнені повітрям, це сприяють кращому утриманню тваринного на воді.

Ближче до зими в шерсті відростає підпушок, який добре зберігає тепло в суворі холоди.

Щоб добре пересуватися по снігу, ноги оснащені широкими копитами, здатними пройти по будь-яким заметах і бездоріжжю. За їх допомогою північний олень в тундрі здатний прибрати пласт снігу і добути собі їжу як ягелю.

різновиди

Існують кілька підвидів:

  1. Північноамериканські олені – лісовий карібу, карибу Гранта, тундровий карибу, карибу Пірі, карибу Доусона.
  2. Євразійські підвиди – дикий північний олень, фінський північний, Шпіцбергенской північний олень, Новоземельского північний, арктичний північний.

Місця проживання

Це гордовите тварину можна зустріти на Кольському півострові і на Камчатці, в Західній Чукотці і на півночі Сахаліну. Живе в Північній Америці і в Канаді. Дуже велике поголів’я є на півострові Таймир.

Сувора тундра і полутундра – ідеальні місця для життя рогатих красенів, де вони і живуть уже тисячі років. Так що, знаючи, де живуть північні олені, при бажанні можна поїхати і помилуватися на них в дикій природі.

Спосіб життя і звички

Олені живуть великими стадами, так простіше знайти собі корм і відбитися від ворогів. У пошуках моху стадо пересувається на великі відстані, перетинаючи тундру і невеликі річки. Завдяки будові їх тіла, їм це не складає ніяких труднощів.

Восени під час боїв за самку роги тварини застосовуються в шлюбних іграх між самцями-суперниками. Також можливі бійки між самцями і самками. Останні можуть довго не підпускати до себе чоловічу особину з різних причин.

Коли олені скидають роги? Розкішні роги самці або втрачають під час сутичок за кращу самку, або вони самі відпадають після шлюбних ігор. Самки ж користуються ними всю зиму, відвойовуючи собі кращі місця для годування.

Величезні стада під час міграції зупиняються на годівлю і проходять до 700 км за 1,5 місяці. Шляхи міграцій практично постійні, але іноді вони міняються через різних факторів, що виникають в природі.

живлення

Чим харчуються північні олені? Улюблені ласощі – це ягель. Цей мох розростається суцільним килимом в тундрі круглий рік, і тому нестачі в їжі ці тварини не відчувають. Володіючи гострим нюхом, вони можуть чути запах ягелю під 50-ти сантиметровим шаром снігу. Але ягель зростає дуже повільно – всього по 4 мм на рік, і тому в його пошуках стада кочують з місця на місце.

Лишайник – досить поживна рослина, що містить в своєму хімічному складі природний антибіотик, який допомагає тваринам позбавлятися від багатьох захворювань. Але це, так би мовити, зимовий раціон. А що їдять північні олені влітку?

Влітку в їжу також можуть використовувати:

  • ягоди;
  • гриби;
  • траву;
  • листя чагарників і дерев, до яких вони можуть дотягнутися.

Щоб допомогти цим красеням пережити важкі зимові часи, люди по краях полів виставляють невеликі копиці сіна, які допомагають тваринам годуватися в холоди.

Ознайомившись з красивим твариною, ми дізналися, чим харчується північний олень в тундрі.

розмноження

Статева зрілість у цих тварин настає до двох років, а самка північного оленя може виробляти на світ дитинчат до 18 років.

Розмноження починається восени. Це пристосоване до того, щоб молодняк з’явився під час танення снігів, через 227 діб після покриття самки. Перед цим самці домагаються уваги самок, влаштовуючи шлюбні ігри в поле дії її очей.

Вагітність триває майже 8 місяців, після чого на світ у травні з’являється один маленький дитинча, відразу встає на ноги. Рідко буває два малюки.

На другу добу після появи на світло, дитинча північного оленя вже вільно бігає навколо своєї матері і годується її молоком. У віці одного тижня він вже може переплисти невелику річку. Появи ріжків на голові оленя відбувається на третьому тижні його життя.

Вороги в природі

У природі це копитне часто стає здобиччю хижих тварин:

  • вовків;
  • росомах;
  • ведмедя.

Під час своїх подорожей-міграцій хворі або ослаблені тварини знаходяться в кінці стада і стають здобиччю хижаків.

Людини теж можна зарахувати до ворогів, так до недавніх пір йшло нещадне винищення цих тварин заради шкур і рогів.

Використання людиною

Життя північних народностей завжди залежала від оленів. Домашні застосовувалися для перевезення вантажів, на диких – полювали. Вважалося, що чим більше оленячих голів в родині, тим вона багатша.

З шкур ставляться чуми, шиється одяг як жіноча, так і чоловіча. Виготовляють теплу і зручну зимове взуття.

М’ясо, нутрощі і кров застосовуються при виготовленні їжі. Молоко самок теж використовують в приготування страв.

З рогів і копит роблять дивовижно красиві прикраси. Рогу також застосовуються в медицині, так як вони мають цілющі властивості. Вчених також зацікавили ці лікувальні властивості, і вони з’ясували, що в порошку, приготованому з рогів, знаходиться чудовий ген, який відповідає за відновлення кісткової тканини. Внаслідок цього були виготовлені препарати, здатні стимулювати внутрішні розумові та фізичні запаси сил людини.

Цікаві факти

Завжди цікаво дізнатися про цікаві факти про північному олені:

  1. Зараз, як і багато років тому, відзначається чудове свято – День оленяр. Під час свята проводяться змагання по їзді на оленячих упряжках.
  2. При ходьбі ці тварини видають звуки, що нагадують стук.
  3. Це єдиний вид, у якого самки мають роги.

Прочитані цікаві факти про північних оленях мало розкажуть людині, треба просто побачити їх наживо, доторкнутися до їх теплому хутрі, почути дихання, коли вони біжать в упряжці. Інакше їх не зрозуміти.

охорона виду

Полювання на північного оленя заборонена. На сьогоднішній день північні олені занесені в Червону книгу як об’єкт, що охороняється вид.

У країні створені розплідники, де ці тварини почувають себе відносно спокійно, так як на них не ведеться браконьєрське полювання.

Останнім часом сильно скоротилися місця годування. З’явилося багато промисловості в північних регіонах, в тих місцях, де раніше паслися стада. А якщо врахувати, що лишайник росте вкрай повільно, то корми стало на всіх не вистачати, що теж сильно скоротило кількість особин.

Занесення виду в Червону книгу було зроблено для того, щоб популяція не зменшується, а змогла повністю або хоча б частково відновити свої ряди.

Відео

Дивіться наше відео про життя північних оленів.

Ссылка на основную публикацию