Пінгвіни: особливості видів, де вони живуть, як розмножуються і чим харчуються

Пінгвіни – це особливі птиці, загін пінгвінообразние, сімейства пінгвінів. На відміну від переважної більшості птахів, ці пернаті не літають, але вони відмінно плавають і пірнають. Для цього вони мають відповідним будовою – обтічна форма тіла, щільно прилягають пір’я, рухлива шия і гострий дзьоб.

Існує поширена помилка щодо їх ареалу. Все, що більшість людей знають про цих птахів, взято з художніх фільмів, мультфільмів і, трохи, з енциклопедій. Пінгвіни розчулюють своєї незграбністю. На суші ці птахи ледве пересуваються, смішно перевалюючись з лапи на лапу. Вони дуже милі, їх образ часто використовується для створення м’яких іграшок, малюнків і реклами. Якщо запитати десять чоловік про те, де живуть пінгвіни, то вісім з них відповість, що ці птахи живуть на Півночі. Але це не так.

Будова, опис, ареал пінгвінів

Особливості будови пінгвіна

Вже було сказано, що тіло пінгвіна має гладку, обтічну форму. Його крила, в результаті еволюції, стали очен гнучкими ластами. Коли він плаває під водою, то його плечовий суглоб обертається, немов гвинт. Ноги у птаха короткі, чотирипалі. Також між пальців у нього є перетинки, що допомагають в маневреному плаванні. Ще одна особливість будови відрізняє пінгвіна від інших птахів – його ноги зміщені далеко назад. Завдяки цьому він і стоїть і пересувається по суші строго вертикально.

Щоб підтримувати рівновагу, пінгвін користується своїм коротким хвостом, як опорою. Також кістки у нього не трубчасті, як у більшості птахів, а більше схожі на скелет морських ссавців. А для теплоізоляції, як і у всіх тварин, що мешкають в холоді, у пінгвіна є відмінна зігріває жировий прошарок. Особливості їх оперення також оберігають птахів від холоду і намокання. Пір’я щільно облягають їх з ніг до голови. Похвалитися розмаїттям забарвлення птахи не можуть – всі види мають чорну спинку і біле черево. Чорний колір добре акумулює тепло від сонця і також допомагає з загальної терморегуляцией.

Харчуються пінгвіни рибою, рачками і різними молюсками. Цікаво влаштований їх ротовий апарат – щоб зловити здобич, птах всмоктує її разом з водою.

Періодично, птах линяє. В цей час уразливості і неохайного вигляду. Оперення приходить не одночасно, і старе пір’я клаптями висять по всьому його тілу. Також, під час линьки птах не їсть, намагається сховатися від вітру і не плаває.

Те, скільки живуть пінгвіни, залежить від їх виду. В середньому, великі види живуть до 25 років, а види поменше – до 15 років. У зоопарках і при гарному догляді, ці цифри, звичайно, збільшаться.

ареал

Незважаючи на поширену оману, пінгвіни не живуть на Північному полюсі. Вони живуть на Південному полюсі, в його холодних областях. Ще ці птахи мешкають в Австралії і, як не дивно, Південній Африці, Південній Америці і на Галапагоських островах. Місце проживання птиці теж залежить, звичайно, від його виду.

види пінгвінів

Існують 19 відомих науці видів пінгвінів, що входять в 6 пологів. Ось найвідоміші з них:

  1. Імператорський. Найбільший з існуючих видів. Самець цього виду може важити 40 кг, а його зріст доходить до 130 см. Колір тіла цього пінгвіна такий же, як у інших. Основна відмінна риса саме цих птахів, їх візитна картка, по якій їх легко можна дізнатися – це плями яскраво-жовтого кольору на шиї. Мешкає він на узбережжі Антарктики.

  2. Королівський. Цей птах трохи менше Імператорського пінгвіна. Його вага досягає 20 кг, а зріст 100 см. Він має жовті плями на шиї і грудях. Мешкає він на Південних Сандвічевих островах, на Вогненної Землі, Крозе, Південної Георгії, островах Принца Едуарда.

  3. Пінгвін Аделі. Саме цих птахів найчастіше містять як в зоопарках, так і в якості домашніх тварин. Його вага всього 6 кг, а зріст до 80 см. Ці пінгвіни дуже кмітливі і добре піддаються дресируванню. Аделі живуть в Антарктиді, будучи найпоширенішим видом в цих місцях. Їх відмінна риса – білі кола навколо очей.

  4. Північний чубатий. Цей вид знаходиться на межі вимирання. Його вага 3 кг, а зріст 55 см. У нього червоні очі і розкішні, кущисті жовто-чорні брови, що складаються з довгого пір’я. Живе він на островах Гоф і Неприступний.

розмноження пінгвінів

Пінгвіни – дуже соціальні птиці. Живуть вони зграями і часто збиваються у великі групи, щільно туляться один до одного, щоб пережити холодні часи. Більшість з них моногамні і утворюють одну пару на все життя. Їх гніздування знаходяться на вкритому каменями березі і деякі види створюють конструкцію з гальки, що імітує округле гніздо. Також гніздом може послужити поглиблення в скелі. Найчастіше, в кладці 2 яйця. Рідше 3 або 4. Їх висиджують обоє батьків, періодично змінюючи один одного, щоб поїсти і розім’ятися.

Ембріон розвивається від 30 до 100 днів, терміни залежать від виду. Потім вилуплюється пташеня. Він покритий пухом, безпорадний і сліпий. Батьки безперервно піклуються про нього, і, через 2 тижні, пташеня почне бачити і стане більш самостійним. На жаль, близько 60% пташенят гинуть від різних агресивних чинників середовища – низьких температур, нападу хижаків і голод.

Як тільки дитинча відкриває очі, батьки перестають постійно опікуватися його і усуваються, лише іноді підгодовуючи пташеня. Через це діти збиваються в зграйки, щоб грітися або захиститися від чайок. У годуванні потомства починає брати участь вся колонія. Це буде тривати до першої линьки дитинчат, після якої вони отримують пір’яний покрив, практично ідентичний покрову дорослої птиці. Тоді пташенята зможуть пірнути і почати годуватися самостійно.

Цікаві факти

  • Так, у пінгвіна є коліна, незважаючи на його ходульним ходу, адже це наземне хребетна. Досить подивитися на його скелет, щоб зрозуміти це.
  • Незважаючи на те що про цих птахів відомо досить багато, вони поширені в багатьох зоопарках і описані в багатьох енциклопедіях, багато хто до цих пір задаються питанням: пінгвін – це птах, або тварина? У науковому сенсі, тварини включають в себе безліч видів живих істот, у тому числі, птахів чи звірів. Але якщо потрібен конкретний відповідь на це питання, то він птах.
  • Через особливості будови тіла, ці птахи часто падають на спину, якщо закинута голову. Але самостійно встати у них не виходить. Щоб їм допомогти, на полярних станціях є представники особливої ??професії – понімателі пінгвінів. Як неважко здогадатися, їх завдання підняти птицю і поставити її на ноги.

Ссылка на основную публикацию