Озерна чайка перелітний птах або ж немає; спосіб життя, міграція та зимівля

Звичайна річкова чайка або озерна чайка (лат. Сhroicocephalus ridibundus) – представник сімейства чайкових загону ржанкообразних. Ареал проживання озерної чайки – східне узбережжя Канади і материк Євразія. У птахів, що мешкають на заході Європи, осілий спосіб життя, інші в зимовий період відлітають в південні райони. Птахи, які живуть на території Канади також на зимівлю переміщуються південніше.

Для гніздування озерні чайки вибирають ставки, заплави, дельти річок і озера. Воліють мілководді з густими заростями чагарників і островами, часто розташовуються на березі моря або вибирають для життя спокійні затоки і тихі бухти, так як не люблять постійне відкритий простір. Зазвичай птиці облюбовують широкі дельти і морські береги повноводних річок, що відрізняються великими розмірами.

Озерна чайка – галаслива птах. Її крик скрипучий, схожий на розкотисте «к’яррр», Що повторюється кілька разів, підтверджує активну поведінку. Також для неї характерні «квохтанье», «нявкання» і різкі сигнали «кек», що нагадують людський сміх.

У Росії цілі колонії річкових чайок, розмір яких може бути в кілька тисяч, можна побачити влітку на прісноводних водоймах. Зазвичай птиці селяться поблизу харчових звалищ і великих міст.

Зовнішній вигляд озерної чайки

За своїми розмірами озерна чайка поступається іншим представникам сімейства чайкових. У довжину тіло птиці досягає від 38 до 44 см. Розмах крил досягає 94 – 105 см. Вага дорослої особини становить 250 – 350 грам.

У озерних чайок є особливість: на передній частині крила розташована широка біла смуга, а на задній – чорна. У літню пору голова до самого потилиці шоколадно-коричневого кольору, світлі кольори сильно контрастують з темними, чітко видно, як очі оточені білим тонким кільцем, дзьоб темно-червоного кольору трохи зігнутий, на подклювье можна розгледіти яскраве червоне пляма.

В основному забарвлення оперення біло-рожевий, проте базовий колір крил вважається сірим. Кінцівки такої ж кольору, що і дзьоб. У зимовий час голова стає чистого білого кольору, з яскраво вираженими темно-коричневими плямами з боків.

Молоді особини мають сіро-бурий колір голови і тулуба. На їх крилах можна побачити велику кількість рудих і бурих плям. Дзьоб і кінцівки у них темно-жовтого кольору, хвіст з темно-коричневою смугою.

Спосіб життя озерної чайки

Гніздяться річкові чайки колоніями, часто в одному місці з іншими птахами сімейства чайкових; річковими білокрилими або чорними крячки. Для побудови гнізда використовують різні навколоводних рослини, часто стебла очерету. У кладці зазвичай знаходяться оливкові або охристі яйця з плямами від 2-х до 3-х штук. Кладки починаються в кінці травня і тривають до середини літа. Насиживают яйця самки близько місяця (21? 25 днів). Молодих пташенят вигодовують турботливі батьки до трьох тижнів, після чого вони самостійно починають літати.

живлення

Раціон птахів різноманітний. Харчується річкова чайка комахами і безхребетними (бабками, жуками, їх личинками, дощовими черв’яками і ін.), А також ягодами, насінням, рибою, дрібними гризунами і харчовими відходами.

Комах в основному ловить в польоті, а решті корм видобуває на суші і з поверхні води.

Поведінка і добова активність птахів

Активна озерна чайка постійно, і вдень, і вночі, в тому числі в період розмноження; мігрує також, і в нічний час, і в денний. Відзначається два піки активності птиці – це ранній вечір і ранок. На заході Європи в місцях зимових ночівель птахів скупчується до 100 тисяч особин.

особливості розмноження

Озерна чайка приступає до розмноження у віці від 1-го року до 4-х років, причому самка має тенденцію більш раннього відтворення.

Гніздяться чайки змішаними колоніями. Місця розташування колоній при відсутності несприятливих факторів бувають постійними і здатні зберігатися кілька років. Перелітні птахи прилітають до місць гніздування набагато раніше, ніж розкриваються водойми і з’являються перші проталини. Найчастіше це відбувається в кінці березня або середині квітня.

Після прильоту озерні чайки тримаються близько один до одного і кочують у пошуках корму. В цей весняний період яскраво-виражено їх демонстративна поведінка, самець з криками переслідує самку в повітрі, витягаючи при цьому голову вперед. У момент формування пари самка пригинає свою голову, випрошуючи, таким чином, корм, а самець годує її.

Для побудови майбутнього гнізда птахи вибирають важкодоступне для хижаків місце – топку сплавніну, трав’янистий острів, торфовище, низину болота, іноді на прибережному лузі. Під охороною територія навколо гнізда становить близько 47 см, відстань між гніздами в щільних колоніях від 50 см і до декількох десятків метрів в колоніях розріджених.

Кладка яєць доводиться на 1? 3 яйця, в разі втрати здійснюється повторна кладка. Розмір яєць становить 41-69 см х 30-40 мм. Насиживают яйця обидва батьки; час насиджування приблизно 23 – 24 дня.

Якщо в колонії з’явився непроханий гість, починається загальний гучний переполох, птахи починають кружляти біля гнізд, несамовито кричати і поливати порушника послідом.

Як тільки пташенята з’являються на світ, батьки годують їх з дзьоба. У маленьких пташенят тільце покрите вохристо-бурим пухом з чорно-бурими плямами, колір яких дозволяє їм зливатися з навколишнім середовищем. Літати молоді пташенята починають після закінчення трьох-чотирьох тижнів.

линька

У дорослих птахів линька припадає в кілька періодів:

  • послебрачная – повна линька, триває з травня до листопада;
  • предбрачная – часткова линька, що змінюються оперенням тулуба і голови, триває з січня до березня, часто затягується до кінця весни;
  • линька в період першого зимового вбрання – часткова, що змінюються оперенням частиною крил, голови і тулуба, триває з липня до грудня;
  • предбрачная линька після першої зимівлі – часткова, що змінює оперення частин крил, центральної пари рульових, голови і тулуба, триває з січня по травень;
  • послебрачная однорічна линька – триває як і послебрачная у дорослих птахів, тільки починається на 25 -30 днів раніше.

міграції

Залишають гніздові місця озерні чайки відразу після того, як молодих птахи починають літати. Період міграції залежить від місцевих умов, при цьому доводиться в основному на третю декаду червня і триває до початку серпня.

Озерна чайка здатна кочувати після гніздування, особливо це відноситься до птахів, які мешкають далеко від кордону ареалу і мають ненаправленої характер; птахи, що живуть поблизу кордону ареалу мають спрямованість і здатні своїм гніздування розширити ареал.

Віддалені зимівлі у птахів починаються в середині грудня, а в лютому їх число в цих місцях скорочується. На найближчі зимівлі (наприклад, на південному заході Балтики) озерні чайки перебувають в кінці жовтня і залишаються там до листопада, іноді середині березня. Терміни прильоту птахів залежать від весняної погоди, але прилітає озерна чайка завжди раніше.

зимівлі

Птахи, що гніздяться на схід і північ від січневої ізотерми на 2,5 ° С, вважаються мігрантами і прилітають на Британські острови і басейн Середземного моря. Оседли в основному дорослі птахи, а молоді птахи, які населяють проміжні області цієї території – мігранти.

У великій кількості озерні чайки прилітають майже в усі країни Європи, зокрема, де немає льодової обстановки взимку (наприклад, Середземномор’ї, Каспійське море, узбережжя Чорного моря, а також Індійський і Тихий океан, які омивають східні і південні береги Азіатського материка).

В останні десять років озерна чайка стала замовити і на узбережжі Північної Америки: на території, розташованій від острова Ньюфаундленд до Нью-Йорка. Також в Малі і Нігері (перетинаючи Сахару), в країнах південного і східного узбережжя Африки, в Танзанії і Кенії, де чисельність зимуючих річкових чайок пов’язують з кількістю птахів, зимуючих на території колишнього СРСР.

Для чайок, зимуючих на території колишнього СРСР, міграції та зимівлі найбільш точно вивчені у східно-балтійської популяції, яка об’єднує птахів наступних країн:

  • Естонії;
  • Латвії;
  • Литви;
  • Калінінградській області Російської держави.

Ці птахи прилітають на зимівлю на великі території Канарських островів і північно-західні береги Африки, територія, на якій вони прибувають, триває до східного узбережжя Чорного моря; також, це Багамські острови і Каспій.

Найбільш частими місцями зимівлі даної популяції вважаються: узбережжі Балтійського моря на заході, яке займає територію до півдня Данії та Швейцарії; північ східній Німеччині і узбережжі Північного моря, яке включає північний захід західної Німеччини, Бельгії, Нідерландів, північний берег Франції, південь Британських островів, узбережжя Піренейського півострова; річки і озера всередині континенту (в Німеччині, Угорщині та Швейцарії); західне Середземномор’я; узбережжі Адріатичного моря на півночі; долину р. За і південь Франції.

Зимівлі в цих місцях досягаються двома шляхами:

  1. птиці перетинають Балтійське море щодо західного напрямку і, таким чином, потрапляють на південь Швейцарії і Данії, звідки летять до атлантичних і північноморських узбереж Африки і Європи, потім перетинають материк і потрапляють на захід Середземного моря;
  2. птахи летять уздовж берега Балтійського моря на сході, пролітають через Калінінградську область (птиці, що летіли по першому шляху, в цей час знаходяться вже в Данії), після чого потрапляють в Німеччину і Польщу, перетинають материк і потрапляють на територію Адріатичного моря.

Озерні чайки, які гніздяться на півночі Прибалтійського регіону, частіше схильні до першого шляху перельоту, а птахи, що гніздяться на півдні – до другого.

Чайки, що мешкають в центральних областях європейської частини Росії (в областях: Московської, Рязанської, Іванівської та Ярославської) зимують на території від західної частини Франції до Каспію на сході, але їх основні зимівлі – це узбережжі Чорного моря і південно-східне узбережжя Азовського моря, а також узбережжя Югославії, Італії, Греції, Середземномор’я на сході (гирло Нілу, Кіпр, Ліван і ін.), верхня і середня течія Дунаю і Швейцарії.

Під час міграції до місць своїх зимівель чайки затримуються приблизно на 2.5 – 3 місяці в нижній і середній течії Дніпра, на Азовському морі, і в низинах Дону, що дає підставу вважати, що у них має місце проміжний переліт.

У річкових чайок із Західного Сибіру і Казахстану зимівля проходить на Каспії і берегах Аравійського моря і Перської затоки. Кільцюванням проходить зимівля камчатських річкових чайок в Японії.

Ссылка на основную публикацию