Особливості річкового дельфіна, ніж прісноводний відрізняється від морських побратимів

У підряді зубастих китів сімейство річкових дельфінів – найдавніше. Спочатку представники його жили в океані, але через більш сильних конкурентів і численних ворогів переселилися в прісноводні водойми. Річкова різновид як за способом життя, так і зовні відрізняється від відомих всім морських дельфінчиків.

характеристика тваринного

Якщо порівнювати річкового дельфіна з морським побратимом, стане ясно, що прісноводний примітивніше.

  • У головному мозку менше звивин.
  • Короткі, широкі грудні плавці.
  • Відсутня спинний плавник (замість нього витягнутий гребінь).
  • Рило вузьке, довгий симфіз нижньої щелепи, що говорить про зв’язок з предками сквалодонтов.
  • Вільне розташування шийних хребців, що дозволяє річковим дельфінам на 90 ° по відношенню до тулуба вертіти головою.
  • Їдять молюсків, рибу, черв’яків.
  • На Рилєєв є жорсткі відчутні волоски, які відчувають здобич в мулистому дні.
  • Зір досить слабке.
  • Дуже розвинені ехолокаційному і слуховий апарати, які допомагають китайським річковому дельфіна отримувати інформацію про навколишнє середовище.

Сімейство прісноводних дельфінів представляють два монотіпіческій роду, що мешкають в тропічних південноамериканських річках, і двома родами, які населяють індійські та китайські річки.

Тепер поговоримо про відомих сьогодні видах річкових дельфінів.

Боут або амазонская інія

Першим амазонську інію докладно описав французький вчений Д’Орбіньі. Подорожуючи по Перу, він виловив цього прісноводного дельфіна і добре вивчив його зовнішність.

  • Довжина тулуба тварини може досягати 3 м, вага – 70 кг. Живе воно в басейнах Оріноко, Амазонки, Ріо-Негро. Цей річковий дельфін – справжній прісноводний кит.
  • Повільний, за годину долає не більше 10 км.
  • У каламутній воді орієнтуватися тварині допомагає чутливе рило і ехолокаційному апарат.
  • Головним чином харчується дрібною рибкою.
  • Часто виринає, щоб вдихнути кисню.
  • Живе в спільнотах по 5-6 особин.
  • Морда витягнута, затупленим, покрита щетинками.
  • На щелепах по 66-68 гострих зубів.
  • Ласти півмісяцевої форми.
  • Низьке розташування жирового плавника.
  • Хвостовий плавник розділений на лопаті.
  • Верх тулуба блідо-блакитний, низ – червонувато-рожевий.
  • Особи похилого віку особини можуть бути майже білими, через що інію нерідко називають «білим річковим дельфіном».

Тубільці не полюють на іній. Чому?

Тубільці ігнорують іній через те, що м’ясо цих річкових мешканців нетверде, а жир майже відсутній. Також причина у великій кількості загадкових історій, пов’язаних з твариною. За однією з них, амазонская інія це зла чарівниця, здатна перевтілюватися в молоду гарну жінку з кучерявими локонами. У цьому образі вона приваблює довірливих молодиків і губить їх.

Місцеві жителі розповідають, що чарівниця з’являється в місті Ег, де шукає чергову жертву. Коли вона полонить красою чоловіка, веде його до берега річки, де обіймає жертву, голосно скрикує і зникає в водних глибинах зі своїм шанувальником.

Жиром можна заправляти лампи, але цього ніхто не робить. Повір’я говорить, що людина, яка зробить так, осліпне або ж його спіткає біда.

Пліній про прісноводому дельфіні

Натураліст давнину Пліній першим дав опис іншому річковому дельфіна – сусука. Хоча опису його містили багато неточностей, адже тварина він міг спостерігати лише у воді. Головне оману полягало в відомостях про довжину тулуба. За словами філософа, вона досягала 7 м. Насправді ж прісноводний був не довше 2 м.

Спосіб життя і будова сусука

  • Тіло цього річкового дельфіна струнке.
  • Спинний плавник напівмісячний і розділений на дві лопаті, по суті, складка шкіри.
  • Кілька піднесена довга, тонка, клювовидного морда, однакова по ширині по всій довжині.
  • На верхній щелепі є гребінь, навколишнього довгі і вузькі ніздрі.

Живе сусук в басейнах річок Південного Сходу Азії і Інді. Експеримент, проведений біологом Андерсоном, який протримав в неволі сусука 10 днів, показав, що ці тварини кожні півхвилини піднімаються на мить на поверхню води, щоб зробити вдих.

Харчуються раками і рибою. Вагітність імовірно триває 8-9 місяців; на світ з’являється одне дитинча, довгий час залишається під материнською турботою, він чіпляється мордочкою за її спинний плавник.

Полюють на сусука рідко, в основному, заради м’яса. Особливо охоче це м’ясо вживають в їжу індійські жінки, у яких є труднощі з дітонародженням. За переказами, м’ясо допомагає завагітніти і виносити дитину благополучно. Ченці і паломники, вважаючи тварина священним, годують його з рук.

Китайський дельфін

Про китайському річковому дельфіні стало відомо менш ста років тому, в 1918 р Виявили тварину в прісноводому озері, і воно відрізнялося від вже вивчених морських видів.

  • Довжина тулуба китайського річкового дельфіна – приблизно 2м.
  • Маса – понад 120 кг.
  • Спина сіра, до черева колір світлішає, переходячи в білий.
  • Досить широкі грудні плавці, чий кінець ніби обрубаний.
  • Дуже поганий зір.
  • Плавають дельфіни, як правило, зграйками з 3-4 особин, а іноді – з 10-12.
  • Спинний плавник формою нагадує прапорець.
  • В їжу китайський річковий дельфін вживає вугрів, сомів і молюсками. Видобуток виловлює з мулу.

Лаплатських річковий дельфін

  • Може жити і в річках, в морях.
  • Довжина тіла самців досягає 1,55 м. У самок довжина тулуба може доходити до 1,7 м.
  • Маса – 28-35 кг.
  • З’являються дитинчата мають довжину близько 45 см.
  • Рило довге.
  • Колір шкіри – блідо-коричневий.
  • Число зубів – 210-240.
  • У їжу вживає риб, раків і головоногих молюсків.

Лаплатських дельфін товариський, охоче підпливає до рибальським човнам, йде на контакт з людиною. Живуть ці мініатюрні дельфіни в гирлі річки Ла-Плата і прибережних водах Бразилії, Аргентини і Уругваю (між 30 і 45 ° ю. Ш.).

розмноження

Статевої зрілості річковий дельфін досягає у віці приблизно 5 років. Вагітність протікає 11 місяців. Після народження дитинчати самка виштовхує його з води, щоб він зробив перший вдих.

Довжиною дитинча 75-85 см, а важить він приблизно 7 кг, тіло світло-сірого кольору. Після народження дитинчат самець повертаються в річку, а самка залишаються з потомством на місці (в долинах, протоках). Самки оберігають дитинчат від хижаків, нестачі корму, агресії чужих самців. Дитинчата знаходяться поруч з матір’ю приблизно до трирічного віку.

Нерідко самка вагітніє повторно, не завершивши процес лактації. Між спарювання проходить 5-25 місяців.

Тривалість життя – 16-24 років.

Ссылка на основную публикацию