Опис тваринного морського єдинорога: середовище проживання нарвала і його спосіб життя, розмноження

До числа рідкісних ссавців відноситься нарвав. Колись про нього ходили легенди, як про страшний і таємничий звірі – морському єдинорога. Це велике і красиве тварина, що живуть у воді. У багатьох, хто чув або читав про таке істоту, виникає питання – це риба або тварина? Як він виглядає і де мешкає, чим харчується?

Опис зовнішнього вигляду

Нарвав відноситься до ссавців сімейства нарвалові і є єдиним представником роду нарвалів. Він з ряду китоподібних, підряду зубастих китів. За своїм зовнішнім виглядом він дуже схожий на белуху. У нього є дві відмінності від білух – два верхніх зуба і плямисте забарвлення світло-бурого кольору.

У нарвала є величезний ріг, його також називають бивнем. Велике і міцне освіту в довжину досягає 2-3 метра. Важить ріг 10 кг, причому ріг здатний згинатися в сторони і не ламатися. Бивень розвивається тільки у самців, оскільки у самок вони приховані в яснах і не ростуть. Однак іноді зустрічаються і самки, у яких ростуть бивні. Вчені вважають, що бивень нарвала – це чутливий орган.

Мешкає велика тварина в Північному Льодовитому океані. У довжину доросла особина виростає до 4,5 метра, а довжина тіла дитинчати становить близько 1,5 метра. Вага дорослого самця досягає 1,5 тонни. У самки вага значно менше в межах 900 кг. У вазі дорослих особин переважає жир. Спинного плавника у єдинорога немає. Голова кита відрізняється великими розмірами з нависає лобовим бугром. У єдинорога маленький рот, який знаходиться знизу.

Середовище проживання

Великі ссавці цього виду живуть в суворих умовах. Ці рідкісні тварини живуть в Арктиці. Вони водяться в високих широтах – Північно-Льодовитий океан і Північна Атлантика. До основних місць проживання відносяться:

  • берега Гренландії;
  • Канадський архіпелаг;
  • Земля Франца-Йосипа;
  • води Шпіцбергена;
  • узбережжі Північного острова Нової Землі.

Нарвали завжди живуть уздовж узбережжя арктичних льодів в холодних водних просторах. Вони здійснюють сезонні міграції, що зазвичай пов’язано з рухом плавучих льодів. Взимку єдинороги здійснюють міграцію в південному напрямку, а влітку в північному. Дуже рідко вони випливають за акваторію полярних вод, що трапляється в зимовий час.

Влітку нарвали тримаються на глибині. Взимку живуть в розводдях посеред льодів. При замерзанні ополонки самці за допомогою бивнів або спини розбивають товщу льоду.

Спосіб життя і харчування

У зимовий час нарвали пірнають на глибину до 1.5 км. Це є своєрідним захистом від холодних арктичних вод. Періодично великий ссавець змушене підніматися на поверхню, щоб вдихнути повітря. Відразу після цього єдиноріг знову опускається на глибину. Протягом доби нарвав здійснює до 15 занурень. Доброю захистом від холоду служить товстий шар підшкірного жиру. Його шар перевищує 10 см. У літню пору нарвали занурюються не так глибоко від 30 до 300 метрів.

Нарвали жили завжди великими групами і найбільші налічували до двох тисяч особин. В основному це родинні групи. Однак, зараз вони групуються за віковою і статевою ознакою. Ровесники-нарвали самці утворюють невеликі групи по 8-10 особин. Вони нормально ставляться до своїх побратимів і іншим морським тваринам. Наприклад, їх часто можна побачити з білухи. Китоподібні спілкуються між собою через вокализацию.

Вони видають звуки різкого характеру, схожі на свист, клацання, стогін, скрипи, булькання, мукання.

Велику небезпеку для них представляють білі ведмеді. Вони підстерігають жертву біля ополонки. В океанському просторі їх атакують касатки, а їх дитинчат гренландские полярні акули. Однак тваринний світ не є головним ворогом для китів. Основну небезпеку представляють люди.

Великий інтерес у людини викликають бивні єдинорогів. Вважається, що ріг тварини має чудодійні цілющі властивості. З цієї причини їх винищували, щоб добути бивні і отримати великі гроші.

У нинішній час промислу такого немає, але місцеві жителі вживають м’ясо китоподібних в їжу. Крім м’яса в хід йде і все інше:

  • жир в якості лампадного масла;
  • з кишок роблять мотузки;
  • бивні для виготовлення сувенірів.

У 70-і роки минулого століття єдинороги були занесені в Червону книгу, оскільки ці тварини є рідкісним і нечисленним видом. Точна кількість поголів’я встановити дуже складно.

Харчування нарвали добувають в глибинах арктичних вод. Основний раціон нарвала становить морська риба:

  • тріска;
  • камбала;
  • палтус.

Харчуються єдинороги також крабами, креветками, невеликими каракатицями. Ці тварини наділені ідеальним слухом. Він допомагає їм під час полювання на здобич – використовують ехолокацію. Нарвали видають звукові сигнали, але вони повертаються назад, наштовхнувшись на перешкоди. Після отримання зворотного сигналу тварина може точно визначити місцезнаходження і розміри об’єктів, що рухаються. Під водою єдинороги можуть перебувати до 15 хвилин, а потім змушені виринати за повітрям.

Гнучкість скелета тваринного робить його спритним мисливцем. Гнучкість пов’язана з рухомо з’єднаними хребетними дисками в скелеті. У єдинорога є ще один бивень верхній частині щелепи. Він значно менше за розмірами і прикритий нижньою губою. У самок він залишається в щелепної кістки. Тварини не можуть кусати свою здобич, полюючи, вони заковтують жертву цілком, тому вони вибирають видобуток певної величини.

розмноження

Період розмноження у нарвалів починається навесні і триває три місяці (березень-травень). Під час спарювання ці тварини ведуть одиночний спосіб життя. Вони рідко збираються в групи до 10 особин, куди входять статевозрілі самці або самки з дитинчатами.

Статевозрілими стають особини, які досягли віку 5-7 років. У цьому віці самці досягають 4 метрів, а самки трохи менше – 3,4 метра. Майбутня мати виношує дитинчат 14-15 місяців. На світло майже завжди з’являється тільки один кит і вкрай рідко буває двійня. Потомство по своєму забарвленню зовсім несхоже на батьків. У них темна однотонна шкіра без плям. Батьки опікують їх протягом декількох років.

У неволі нарвали не розмножуються і живуть дуже мало, до 4 місяців, оскільки не виносять самотності. Тривалість життя в природному місці існування становить до 55 років.

Навіщо антилопу бивень?

Ріг нарвала виглядає дуже грізно, але насправді він не є засобом нападу або захисту. Вчені вважають, що бивні у самців служать предметом залучення самок. Самці під час поєдинків труться бивнями, таким чином очищаючи їх від накопичених відкладень.

Вченими була вивчена структура бивнів єдинорогів. Їх досліджували за допомогою електронного мікроскопа. Вони встановили, що кісткова тканина бивня з безліччю нервових закінчень, які знаходяться в мікроскопічних трубочках. Вони прийшли до висновку, що бивень необхідний нарвали як орган почуттів. З його допомогою кити можуть стежити за температурою і складом води, вловлювати сигнали і перепади тиску.

Ссылка на основную публикацию