Опис птиці чайки: зовнішня характеристика, місця проживання, харчування

Чибис або плюгавка є птицю завбільшки з невеликого голуба з коротким дзьобом і відносно широкими крилами. Ці пернаті відносяться до численних звичайним куликам, до сімейства ржанкових. Їх існування в межах ареалу не викликає побоювань і не вимагає ніяких спеціальних заходів.

У чибиса гучний голос і тужливий крик. У спокійний період спів птаха досить мелодійне, але в момент небезпеки вона видає гучні, тривожні звуки схожі на «чиї б» або «чиї ви». Ці звуки здатні відігнати нерішучого противника. Звідси і пішла назва цих птахів.

опис

Чибис – це птах з ряду куликів. Зовнішні дані:

  1. У вигляді цих пернатих самими примітними є майже квадратні крила. Їх розмір 21,5 23,75 см.
  2. Забарвлення спини має металево -зеленоватий, пурпурний і бронзовий блиск.
  3. Груди у птиці чорна, черевце, боки тіла і голови білі; більша половина рульового пір’я чисто біла, криють хвоста руді.
  4. На голові у чибиса чубчик з довгастих вузького пір’я.
  5. У річному «варіанті» зоб і горло птиці чорні, в зимовому – переважають білі пір’я.
  6. Очі у нього темно-бурого кольору, дзьоб чорний, малинові ноги – чотирипалі.

У шлюбний період довгий чубчик самця і верх його голови чорного кольору з металевим блиском, шия – білувата. Колір інших частин тіла має пурпурний, металево-зелений і мідний відливи. У самки металевий блиск слабкіше, чубчик – коротше.

Яскраве оперення птиці робить його легкою здобиччю для мисливця. Але цей вид відрізняється надзвичайною «летючість». В повітрі птах здатний відірватися практично від будь-якого переслідування.

Місця проживання

Чайки поширені від Тихого океану до Атлантичного.

Здебільшого цей вид пернатих – перелітні птахи. На місце гніздування вони прилітають дуже рано, і селяться на трав’янистих болотах і сирих лугах, в місцевості, покритої рідким чагарником.

Раптове похолодання часто змушує птахів летіти назад на південь. Чайки долають величезні відстані для того, щоб через кілька днів, коли потеплішає, повернутися назад.

У країнах СНД ці пернаті зустрічається в долині річки Сирдар’ї, на схід від Каспійського моря, в районі Телі – Куля і в Туркменії.

Харчування і активність

Чайки харчуються тільки тваринною їжею. Це можуть бути:

  • комахи;
  • личинки;
  • дрібні равлики;
  • дощові черв’яки.

Ці птахи-плюгавки приносять певну користь сільському господарству, знищуючи шкідників.

Вони активні вдень. Селяться окремими парами або невеликими розрідженими колоніями. Але і в разі колоній, у кожної пари є свій індивідуальний ділянку.

Поява небажаного гостя створює переполох в зграї. Птахи з пронизливими, гучними криками і різними жалібними інтонаціями починають кружляти над ворогом, досить близько підлітаючи до нього.

Зазвичай захищають свою ділянку самці, самки приєднуються, тільки якщо порушник занадто близько наближається до гнізда. При цьому чайки відмінно розрізняють ступінь небезпеки. Їли ворогом є собака, людина або ворони – вони літають і кричать. Якщо ж над полем пролітає яструб великий – жоден чайка не підніметься в повітря. Птахи намагаються стати непомітними. Вони розпластуються на землі, щоб зберегти своє життя.

розмноження

Повернувшись із зимівлі відразу після танення снігу, чайки розбиваються на пари, займаючи ділянки для гніздування.

Самці, завдяки широким крилам, в повітрі виробляють дуже складні піруети по час спарювання. Вони перекидаються і перевалюються з боку на бік. На землі самці, намагаючись, сподобається самкам, ходять перед ними і викопують в землі ямки, одна з яких згодом може стати гніздом.

Чибис має гніздо прямо на землі або на невисокій купині. Воно являє собою ямку, вистелену сухою травою. У різних гніздах підстилка різна. Гніздо може бути рясно вистелено або бути абсолютно без підстилки.

Кладка зазвичай складається з 4-х яєць. Насиджує яйця протягом місяця в основному самочка, самець зрідка змінює її.

З’явилися на світ пташенята мають зверхньо забарвлення, завдяки якій добре маскуються в навколишньому їх рослинності.

Найчастіше виводки йдуть з полів і лугів в багаті кормом, більш вологі місця. На крило молоді чайки піднімаються у віці 5 тижнів.

В останні дні літа птахи збираються в численні зграї і спочатку кочують по околицях, а потім відлітають у місця зимівлі.

Чибис і людина

До присутності людини чайки відносяться абсолютно терпимо. Вони охоче заселяють сільськогосподарські угіддя, влаштовують гнізда на полях і луках, які активно використовуються людиною.

Коли птахи бачать, що до гнізда наближається людина, вони злітають, кричать і намагаються пікірувати на «гостя», але гнізда не кидають.

На жаль, розташовані на полях гнізда чайок часто гинуть при сільськогосподарських роботах і оранці. В останні роки запустіння полів призвело до скорочення кількості чайок, які втратили свої улюблені місця гніздування, так як луки і поля заростають чагарником і занадто високою травою.

З давніх-давен слов’янські народи любили чайок. Заборонялося їх вбивати і розоряти їх гнізда. Існує стара легенда про невтішних вдів і матерів, які перетворилися в плачуть чайок.

Ссылка на основную публикацию