Опис бобрів: де живуть в природі, чим харчуються, чому будують греблі

Чим більше дізнаєшся про цих незвичайних водних гризунах і про те, як живуть бобри, тим більше дивуєшся їх кмітливості, працьовитості та винахідливості. Природа наділила цих тварин не тільки силою і красою, а й інтелектом.

Зовнішній вигляд

Вважається, що бобер річковий – найбільший гризун В Україні і сусідніх країнах. Розмір бобра, або ж довжина бобра, становить трохи більше метра, висота доходить до 40 см. Вага бобра – близько 30 кг.

У нього гарний блискучий хутро, практично не промокає. Зверху – більш грубі товсті волосся, внизу – м’який густий підшерсток. Забарвлення шерсті темно-та світло-каштанова, темно-бура або чорна.

Звірятко має приосадкувате тіло, короткі кінцівки з п’ятипалими плавальними перетинками і сильними кігтями. Хвіст за формою нагадує весло, має довжину до 30 см., Покритий роговими лусочками і рідкісними волосками. Очі у гризуна невеликі, вуха короткі і широкі. Це опис бобра не дозволить сплутати його з іншими водними гризунами.

різновиди

Сімейство бобрових має всього два види: бобер звичайний, або річковий, і бобер канадський. Розглянемо види бобрів докладніше.

річковий

Це напівводна тварина, найбільший за величиною гризун, що населяє Старий Світ, лісостепову смугу Росії, Монголії, Китай. Селяться по берегах річок з нешвидким плином, іригаційних каналів, озер та інших водойм, береги яких покриті деревами і кущами.

Канадський

За зовнішнім виглядом відрізняється від бобра річкового менш витягнутим тулубом, короткою головою і більшими вухами. Забарвлення – черновато- або червонувато-коричнева. Мешкає майже по всій території США (крім Флориди і більшої частини Невади і Каліфорнії), в Канаді, крім північних областей.

У Скандинавські країни був завезений, звідки самостійно проник в Ленінградську область і Карелію.

Ці два види бобрів мають різну кількість хромосом і не схрещуються.

Місця проживання

Де живуть бобри, визначити не дуже складно. Помітивши повалені, з характерним конусоподібним зрізом дерева біля водойм, а також вже готові, збудовані звірками греблі, можна робити висновок про те, що вони десь поруч. Великим успіхом буде наштовхнутися житло бобра – це вже однозначний маркер присутності дружною сімейки. Розселяються вони по лісовим, з повільною течією, річках, струмках, водосховищах, озерах.

У першому десятилітті минулого століття бобри в природі могли повністю зникнути в більшості країн світу. Не виключенням була і Україна. На щастя, ситуацію вдалося виправити, завдяки вжитим заходам з охорони цих тварин.

Річковий бобер зараз вільно себе почуває майже на всій території країни. Європейська частині Росії, басейн Єнісею, південна частина Західного Сибіру, ??Камчатка – ось місця, де мешкають бобри.

Спосіб життя і звички

Без повітря в воді бобер може пробути близько чверті години. Відчувши небезпеку, звір пірнає під воду. При цьому він голосно ляскає хвостом по воді, що служить сигналом тривоги для його побратимів.

Надійним захистом від ворогів (ведмідь, вовк, росомаха) і морозів служить його ретельно укріплена хатка. Навіть в сильні морози в ній тепло, через отвори житла в зимову пору струмує пар – стає зрозумілим, як зимують бобри.

У літню пору гризуни добувають їжу, будують греблі і хатки. Вони працюють з настанням сутінків і до світанку. Потужні гострі зуби бобра перегризають, наприклад, осику діаметром 12 см за півгодини. Над товстими деревами можуть працювати поспіль кілька ночей. Цей звук бобра можна чути і за сотню метрів.

живлення

Головний критерій вибору місця проживання тварин в природі – достатня наявність їжі. Харчування бобрів досить різноманітне.

Поїдають кору що ростуть біля водойм дерев, водні рослини. Люблять поласувати корою осики, липи, верби. Камиш, осока, кропива, щавель та інші рослини – це те, що їдять бобри.

Вчені, що спостерігали за їх життям і тим, чим харчуються бобри в природі, нарахували до 300 різних рослин, які служать їжею звірків.

У більшості бобри живуть сім’ями і зворушливо піклуються про благополуччя своєї «рідні» – будують будиночки, запасаються на зиму їжею. Вони ретельно складають на дно водойми гілки дерев, які поїдають взимку. Такі запаси на одну родину досягають десятка і більше кубометрів.

Якщо ж через течію річки не вдається скласти свій «льох», бобри взимку виходять вночі за їжею на сушу. Вони дуже ризикують: повільні на землі бобри легко потрапляють в лапи чотириногих хижаків, найчастіше вовків.

житла

На високих берегах з твердим грунтом бобри риють нори. Вхід в них розташований під водою. Нора бобра – це непростий лабіринт з кількома отнорками, камерами, входами-виходами. Перегородки між «кімнатами» щільно утрамбувати, всередині підтримується чистота. Залишки їжі тварини викидають в річку, і їх забирає течією.

Як називається житло бобра, що відрізняється від нори, можна зрозуміти по його зовнішньому вигляду, що нагадує невеликий будиночок з похилим дахом. Звірятко спочатку будує одну невелику «кімнату» висотою до півтора метра.

Використовує гілки різної довжини і товщини, глину, траву. Стіни ущільнює мулом і глиною, вирівнює їх, обкусивая стирчать гілки. Деревною стружкою вистилає «стать». Це і є хатка бобра.

Зі збільшенням сімейства його турботливий глава добудовує і розширює свою житлоплощу. Боброва хатка поповнюється новими «кімнатами», надбудовується ще один поверх.

Будиночок бобра може досягати 3 з гаком метра у висоту! Копітка праця і інженерна кмітливість звірка вражають уяву.

Будівництво гребель

Що ще дивує і захоплює в образі життя тварин – як бобри будують греблю. Розташовують їх вниз за течією від місця свого проживання.

Такі споруди перешкоджають обміління річки і сприяють її розливу. А, значить, сприяють розселенню тварин по затоплених місцях, збільшення можливостей щодо пошуку їжі. Ось чому бобри будують греблі.

Така тактика спрямована і на підвищення безпеки проживання. Це ще одне пояснення, навіщо бобри будують греблю.

Ширина і глибина річки, швидкість течії зумовлюють те, якою буде боброва гребля. Вона повинна перегородити річку від одного берега до іншого і бути досить міцною, щоб її не знесло течією. Тварини вибирають, де є зручне для початку будівництва місце – дерево, що впало, звужується русло.

Працьовиті бобри будують греблю, встромляючи сучки і кілки в дно і заповнюючи проміжки між ними камінням, мулом, глиною. Греблі бобрів постійно, місяць за місяцем, рік у рік потрібно зміцнювати, щоб їх не розмило. Але бобрів це не зупиняє! В результаті гребля стає все міцніше, на ній виростають кущики і деревця. По ній навіть можна перейти з одного берега на інший.

І це не єдине, чим корисні бобри. Побудовані ними греблі підвищую рівень води, що сприятливо для водних комах, сприяє збільшенню кількості риби.

розмноження

Парування відбувається в січні-лютому. І вже через три місяці на світ з’являються 3-6 напівсліпих дитинчати. Новонароджені важать всього по 400-600 г. Вага набирають поступово, поки ціле літо мати годує їх молоком. Зиму також недосвідчені і слабкі малюки проводять разом з батьками. З батьківського житла йдуть, як правило, після закінчення 2 років.

Досить точно відомо і скільки живуть бобри. У природних умовах – близько 15 років.

Єдині з гризунів, бобри можуть впевнено ходити на двох лапах. У передніх вони тримають гілки, каміння, кору дерев. Самки таким чином переносять своїх дитинчат.

господарське значення

З давніх-давен бобрів добували через красивого цінного хутра. Крім того, використовується боброва струмінь, яку застосовують в медицині і парфумерної промисловості.

М’ясо бобрів вживають в їжу. Цікаво, що католики відносили його до пісної їжі. В оману вводив лускатий хвіст, через якого гризуна вважали рибою. Небезпека при вживанні в їжу представляє бобер через свого природного носійства сальмонельозу.

Відео

Подивіться захоплююче відео про життя бобрів.

Ссылка на основную публикацию