Огар або червона качка: особливості виду, розмноження і розведення в неволі

Качка огарь – водоплавна, перелітний птах родини пеганок, їй притаманне незвичайне оперення. Людям цей вид качок відомий з давніх часів, у деяких народностей вона навіть вважалася священною.

Полювання на птицю була дозволена зовсім недавно, тому що ще не так давно качка огарь могла зникнути з лиця землі, але в деяких областях Росії огарь занесений в регіональну (місцеву) Червону книгу.

Опис виду огарі

Зовнішній вигляд

Птах за свою незвичайну забарвлення в народі прозвана «червоною», іноді «рудої» качкою. Колір оперення у птиці зустрічається від різних відтінків оранжевого до яскраво-червоного кольору. Пір’я на голові світліші, ніж на тілі. Дорослі особини трохи темніше і яскравіше, ніж «молодняк».

Крила у птахів щодо тіла дуже великі (масштаб досягає 1,20 м) і мають білий колір, махові пера чорного. Ніс, хвостик і ноги того ж чорного відтінку.

У деяких птахів зустрічаються пір’я з характерним зеленим відливом. Під час шлюбних ігрищ у селезня утворюється своєрідна світла «ланцюжок» навколо шийки, а у качечки – плямочка на голові.

У огарі важке тіло. За рахунок довгої шиї і величезних крил більше схожий на гусака, ніж на свою породу. Вага та розмір середньої качки огарі:

  • дикої особини – 60 см, середня вага 1500 – 1700 кг;
  • свійської птиці – 60 – 70 см, середня вага у самок – до 4-х кг, у самців вага може досягати 7 кг.

Руда качка вміє літати, плавати і непогано бігати. Годується огарь як рослинної, так і живою їжею – це залежить від пори року і місця гніздування. Навесні червоні качки добувають корм на зеленних полях, вищипуючи молоду, зелену траву. Під час годівлі виводка можуть харчуватися різними комахами. На воді добувають рачків, черв’ячків, рибок, жаб і пуголовків. Восени їх можна зустріти на полях, що годуються зерновими озимими культурами.

звички

Червоні або руде качки зазвичай мешкають сім’єю (парою) або невеликими групками. Однак під час зимівлі і линьки птиці збиваються у великі зграї біля незамерзаючих невеликих солоних озер або річок з повільною течією. Про це явище говорить берег, весь всипаний червоними пір’ям.

Ці птахи на відміну від своїх родичів НЕ крякають: їх голос нагадує гусячий регіт, змішання з криком осла і канадської казарки. У самок крик дзвінкіше і протяжні, ніж у самців. Вдача у огарі склочний і недружній.

Руді качки агресивні і мають всі риси власників. Самці під час шлюбного періоду захищають свою територію і купальню: проганяють інших водоплавних птахів і навіть влаштовують з ними бійки. Птахи добре переносять холодну пору року, головне, щоб поруч був незамерзаючий маленький водойму.

Ареал проживання огарі

Ареал поширення у качки огарі багатогранний. Червона або руда качка водиться:

  • в степах Маньчжурії, Греції,
  • в китайських провінціях Сичуань і Гансу.
  • Більш того, вони зустрічаються навіть в Африці, переважно в її північно-західній частині: Марокко, Ефіопія та ін.
  • В європейських країнах качка огарь найчастіше гніздиться на північному березі Егейського моря, а також біля Чорного моря, що омиває берег Румунії та Болгарії.
  • Велика чисельність огарів спостерігається в країнах Центральної Азії (Іраку, Ірані, Афганістані).
  • на Україні, в районі Кримського півострова, хоча раніше велике число особин зустрічалися і далеко за межами Криму: на берегах Дніпра, Орелі, Конки та інших річок.
  • У Росії червона качка водиться майже на всій території: починаючи від Краснодарського краю, тягнучись між Волгою і Уралом, і закінчуючи берегом Байкалу (в гирлі річки Баргузин). Деякі особини рудої качки гніздяться на узбережжі Атлантичного океану.

В основному переважна кількість огарів мешкає в країнах Азії (крім країн Близького Сходу), мігрують вони в південному напрямку в такі країни, як Киргизія (озеро Іссик-Куль), зимують у річок і озер підніжжя Гімалаїв і рівнин Індії, на острові Тайвань і в східному Китаї.

Зустрічається в основному в горах, степах, полях і рівнинах, в лісах качка огарь не водиться.

Розмноження качки огарі

До розмноження червоні качки готові по досягненню дворічного віку. Пари найчастіше утворюються на зимівлі або в перші дні після прильоту на місце гніздування. Огарі прилітають дуже рано в березні-початку квітня, коли на річках і озерах ще зберігається лід.

Освіта пари

Руда качка по своїй суті моногамне. Огар вибирає пару на все життя, хоча після смерті партнера може створити нову сім’ю. Качура вибирає качечка: вона приваблює обранця гучними криками і оригінальними танцями навколо нього.

Самець же поводиться інертно: ходить за самкою, опустивши крила. Під час шлюбних ігор птахи можуть здійснювати спільні польоти. Після з’єднання (справно) качки голосно кричать, селезень піднімає крило, вказуючи на самку.

Створення гнізда і виведення потомства

Гніздо огарі можуть спорудити в будь-якому місці. Це може бути як нори тварин, гнізда інших птахів, дупла на деревах, а також вимоїни на крутих берегах, в щілинах скель, на старих стогах сіна. Гніздечко вистилається птахами сухими гілочками і пухом.

Яйця огарь відкладає кожен день і по одному, відкладання займає 14-16 днів, невідлучно висиджування починається, коли знесено крайнє яєчко. Висиджує потомство самочка протягом місяця, але самець завжди знаходиться поруч. Всі пташенята прокльовується в одну добу.

Маленькі «недогарки» мають міцні довгі ніжки, і важать до 50 грам. Качка кличе пташенят, і вони практично відразу ж покидають гніздо. Якщо місце гніздування розташоване на дереві або на іншому високому місці, то пташенята, розправивши крильця, планують вниз до матері, через маленького ваги вони не розбиваються.

Також вони вміють дуже довго і швидко бігати. Часом від гнізда і до водойми, де живуть птахи величезну відстань і потомство огарі може, не втомлюючись, і з легкістю його долати. Завдяки, темної (чорно-білої) забарвленням пуху, пташенята можуть миттєво сховатися. З віком у маленьких огарів в гарматі починають пробиватися руді пір’я. До двох місяців молоде потомство починає літати і турбота батьків припиняється.

Утримання в неволі качки огарі

В даний час огарів стали розводити і в домашньому господарстві. Її цінують не тільки за гарний зовнішній вигляд, але і за якісне дієтичне м’ясо. Вага огарі в неволі часом досягає 8 кг.

Також огарі відрізняються хорошою яйценоскостью: качечка може нести до 120 яєць в рік, на відміну від інших домашніх птахів. Перо і пір’я теж мають велику цінність: з них виходять дуже теплі пухові речі.

У розведенні такого виду качок головною умовою їх благополучного розведення є наявність хоча б невеликого водоймища і галявинки для їх вигулу. І бажано щоб на території пари огарів не було інших птахів, тому що вони будуть вести себе агресивно.

Особливої ??складності в розведення таких качок немає: самочка самостійно без інкубатора висиджує потомство. Така порода качок швидко звикає до людини, і не залишають звичного місця, де є їжа і питво.

Годувати птахів потрібно не рідше двох разів на двох разів на день. В якості їжі на подвір’ях качок можна годувати комбікормами з мінеральними і вітамінними добавками, травою, черв’яками і дрібними комахами. У зимовий період основним раціоном може служити зерно з пшениці, вівса, бобів, гороху та кукурудзи.

До нього можна додавати нарізані овочі: морква, капуста, буряк, картопля. Виводку огарі для їх швидкого підростання дають вітамінізовану їжу. Пташенята також повинні мати вільний доступ до поїлки і випасу.

Взимку домашню огарь потрібно переводити в тепле приміщення, температура в якому повинна бути не нижче + 6 ° C і світло повинне горіти як вранці, так і ввечері, тоді птах буде відчувати себе комфортно. У неволі червона качка може прожити більше 20 років, а ось дика огарь живе не більше 10 років.

Ссылка на основную публикацию