Найбільший кит в світі: зовнішні особливості, харчування, проживання та розмноження

Вражаючі розміри і міць найбільших китів дивує і змушує відчувати трепет перед природою. Складно повірити, що поруч в світі живуть настільки сильні і великі створення. Зустріч з самим синім китом незабутня. Ці величезні безцінні в своєму роді тварини -гордость нашої планети.

Синій кит -Зовнішній дані

Синій кит відноситься до загону Китоподібних, роду полосатик. Це найбільші ссавці на землі. Вони не схожі на риб, не дихають зябрами, які не метають ікру. Їхні діти народжуються сформованими і вигодовуються материнським молоком.

Тіло найбільшого кита в світі струнке і витягнуте, темно-сірого кольору з насиченим блакитним відтінком і мармуровим або світло-сірим малюнком. Велика голова складає близько 27% всього тіла, в профіль. Рило гостре. Широка нижня щелепа вигнута в сторони, з усіх боків охоплює верхню. Кут пасти загнутий вниз. Прямо над нею розташовані маленькі очиці. На морді гіганта невелика кількість волосків для дотику.

Характерні розміри тіла і внутрішніх органів:

  • довжина-30-34 м;
  • вага -170-190тонн;
  • печінка – 1 тонна;
  • серце-700 кг;
  • мова – 3-4 тонни;
  • об’єм легенів -3000-5000 л .;
  • кров -8-10 тис. л .;
  • діаметр глотки-10см;
  • площа пасти -25м.кв.

Як у всіх вусатих китів, дихало утворено обома ніздрями. Воно знаходиться в задній частині голови, має вигляд двох сходяться переднім кінцем, вузьких отворів. Перед дихалом розташовується поздовжній кілевіднимі гребінь, званий «хвилелом».

Видихаючи, синій кит випускає фонтан води у вигляді колони або розширюється вгору конуса висотою до 10 метрів.

У цього гіганта маленький спинний плавник, трикутної, загостреної форми. Він зміщений далеко назад. У різних особин він різниться. У одних-ледве помітний, у інших більш розвинений і має серповидний виріз ззаду. Краї плавця покриті подряпинами, що утворюють індивідуальний малюнок.

Грудні плавники у синього кита вузькі і витягнуті, а хвостовой- довгий, досягає в ширину 7,6 м. Усередині його пащі є кілька пар пластин китового вуса, який складається з кератину. Довжина пластин становить від 90 сі до 1 метра, ширина-близько 50-53 з м.

підвиди

На сьогоднішній день більшість джерел вказує на існування в світі трьох підвидів китів:

  1. Південний – найчисленніший підвид, який становить основну частину блювалов. Відрізняється від типового виду біліше великим розміром. Але в цілому його складно відрізнити від північного синього побратима.
  2. Північний типовий підвид був описаний першим в 1758 р Карлом Лінеєм, тому і названий типовим.
  3. Карликового кита іноді називають пігмеєм. Цю популяцію відкрили в Індійському океані в 1959 г. Середня довжина тіла представників цього виду менше на три метри. Забарвлення світліший, довжина хвостового стебла менше, а пластини китового вуса коротше. У нього каплевидної тіло, більш товсте ніж у північного підвиду.

живлення

Великого синього кита, незважаючи на його значні габарити, не можна назвати хижаком. У нього абсолютно відсутні зуби. Живність, яку він вживає за розмірами не перевищує 6 см. Це типовий планктоноед. Його денний раціон – рачки загону евфаузіевих, які утворюють криль (масове скупчення). При поїданні мас планктону тварина може заковтнути рибу або дрібного кальмара.

Так як довжина голови кита становить одну третю частину всього тіла, його рот нагадує величезного розміру ємність, що складається з численних рогових пластинок. Ці пластинки називають китовим вусом. Вони виростають в небі, представляючи своєю структурою подобу сита.

Синій кит пропливає крізь місця скупчення видобутку з відкритим ротом на великій швидкості. Потім закриває пащу, і мовою з силою виштовхує воду крізь китовий вус. В результаті цього – вода виштовхується через спеціальний отвір угорі спини, а їжа залишається.

Нижня щелепа величезних розмірів має таку велику вагу, що ссавцю іноді складно закрити пащу. Нерідко набравши корм, синій кит перевертається на спину або на бік і під дією своєї ваги пащу зачиняються сама.

розмноження

У цих морських мешканців статева зрілість настає в період від 5 років. Самка до цього часу досягає в довжину до 25 метрів. Найбільші кити в світі – моногамні. Вони надовго утворюють пари, і ні за яких обставин не залишає самку, тримаючись поблизу.

Народжують самки 1 раз в два роки. Вагітність триває близько 11 місяців. При цьому спочатку утворюється кілька зародків, які на пізніх стадіях вагітності розсмоктуються.

Навіть на первинних стадіях розвитку зародок синього кита досить великий. До кінця першого місяця його довжина може становити більше півметра.

Самка вигодовує молоком малюків 7 місяців. Протягом доби він отримує до 90 л. жирного молока, надзвичайно багатого білками.

Спосіб життя

Синій кит – одиночне тварина. Тільки в місцях рясного наявності корму можуть утворитися нечисленні групи.

Плаваючи у поверхні води, цей блювал далеко не так маневрені, як інші китоподібні. Його руху більш незграбні і медленние.Ниряет він досить глубоко.Может занурюватися на глибину до 200 м і знаходиться під водою до 20 хвилин.

Після спливання дихання тварини частішає до 12 разів на хвилину. Кожен раз при цьому з’являється фонтан. Після глибокого тривалого занурення синій кит робить дрібні занурення і виринання від 6 до 15раз. Дрібне занурення триває 15-40 секунд, а виринання -6-7 секунд.

Найбільший кит на короткій дистанції може плисти зі швидкістю 37 км / год, розвиваючи потужність до 500 кінських сил.

Хвороби, природні вороги

У дорослих синіх китів немає природних ворогів, чому сприяє величезний розмір. Молоді особини можуть стати жертвою косаток, які діють зграєю.

Серед нашкірних паразитів у кита найчастіше зустрічається обростання вусоногі рачками. Ендопаразити вражають рідко, так він не вживає в корм рибу, яка є джерелом зараження гельмінтами.

Істотну загрозу цим тваринам представляє забруднення морів нафтопродуктами.

Ссылка на основную публикацию