Найбільша миша в світі, її зовнішній вигляд і місця проживання

Найбільша миша в світі – це велика лісова миша, яка інакше називається азіатської. Ці тварини займають проміжне місце між польовими і лісовими представниками сімейства мишачих через приналежність до певної міри до обох видів.

Ця істота є одним з найсерйозніших шкідників, які займаються винищенням цінних насіння плодоносних і неплодоносних дерев. Однак, звір є також частково і розповсюджувачем цього насіння.

Азіатська миша: зовнішній вигляд

Найбільша миша в світі має досить значущі зовнішні відмінності, які не можуть бути характерні ні для одного з її родичів. У порівнянні з домашніми мишами у азіатських вчинене інше будова щелепи і зубів, в порівнянні з польовими – відсутня чорна характерна смуга на спині. Від лісових мишей азіатських відрізняє відсутність сірого черевця. Від малятка ж вона відрізняється набагато більшими габаритами.

Забарвлення тварини може бути різноманітною, в тому числі:

  • охристой;
  • практично бурого;
  • рудої.

Забарвлення хутра істоти може варіюватися від більш світлих до більш темних відтінків, живіт завжди білого або брудно-білого кольору, колір живота різко межує із забарвленням хутра на боках тварини. Пляма між передніми лапами і на грудях відсутній.

Довжина тіла азіатської миші може досягати 125 мм, а вага – нерідко перевищує позначку в 50 грамів.

Мордочка досить гостра, на голові розташовані великі вуха (близько 18 мм). Задні ступні є досить довгими і вузькими, їх довжина може досягати 26 мм. Кігті лап досить гострі і довгі, значно довше, в порівнянні з будинковими особинами.

звички звірка

Тварина є жителем лісів і лісостепових зон. Звірятко населяє:

  1. Узлісся.
  2. Околиці тайги.
  3. Мелколесья.
  4. Вирубки.
  5. Річкові уремії.

Найрідше це істота зустрічається в хвойних незмішаних лісах. Наприклад, в Забайкаллі представники цього сімейства мишачих щільно населяють берега тайгових річок, нерідко поселяються у гребель поруч з млинами.

Звірятко не любить болотисті і темні місцевості. Тварина добре себе почуває в високостовбурних і світлих лісах. Також часто трапляється, що представників цього виду помічають на оранці.

Ця тварина харчується переважно кісточками і насінням дерев, що робить звірка серйозним шкідником.

Нерідко насіння цінних порід дерев знищуються представниками цього сімейства. Однак, в деяких випадках, звірята навпаки сприяють поширенню насіння. Вони поїдають кісточки і насіння:

  • черемхи;
  • сибірського абрикоса;
  • лимонника;
  • ліщини;
  • яблуні дикої та інших.

Найбільша миша активна тільки в темне або сутінковий час доби, вдень весь час тварини проводять в норах, відновлюючи сили. Їх нори, як правило, налічують до чотирьох камер, дві з яких можуть бути коморами. Також, як правило, вихід їх нори – один.

Найбільша миша в світі (фото яких ви бачите в цій статті) розмножується тільки в теплу пору року. Період розмноження починається або в кінці квітня, або на початку травня, і триває до кінця серпня. За один послід самка може принести до дев’яти мишенят, які стануть практично дорослими через кілька місяців. Для вирощування малюків на животі самки розташовано 4 пари сосків. Велика миша за літо приносить два посліду дитинчат.

Ареал розселення тваринного

Звірятко широко поширений в таких регіонах:

  1. Алтай.
  2. Саяни.
  3. Східна Сибір.
  4. Далекий Схід.

Територія розселення звірка починається на заході від Алтаю, вузькою смужкою йде по Сибіру, ??досягаючи Забайкалля. Тварина розселяється аж до північної Монголії, досягає Тихого океану, Японії і території Сахаліну.

На далекосхідних територіях особини проживають на територіях аж до Маньчжурії, Кореї і Китаю. Тваринки зустрічаються практично до кордонів Бірми.

Ссылка на основную публикацию