Блог порад на всі випадки життя

Довела до сліз. Стало відомо про дівчинку, яка під час перформансу на параді розчулила всіх

Морські слони – північні і південні: особливості, відмінності

Морські слони – справжні велетні, вони є самим великими м’ясоїдними тваринами. Відносяться до справжніх тюленів і кілька схожі на тюленів-хохлач, правда, значно перевершують їх за розмірами. У природі існує 2 види морських слонів: південні і північні.

Оскільки південний морський слон має досить значним розміром, більшість людей думає, що це тварина називається слоном саме через це. Насправді назва їх походить від м’ясистого наросту на носі, який нагадує хобот, хоч розмір такого “хобота” і не перевищує 10 сантиметрів. Самки не володіють такою відмінною рисою.

Південні морські слони

У довжину морської слон може досягати 5 метрів і важити до 2,5 тонни. Правда, самки значно дрібніші – всього до 3 метрів, з вагою менше тонни. Від інших видів тюленів південний морський слон відрізняється великою кількістю підшкірного жиру – більше 35%. Виріст на носі використовується в якості елемента в період шлюбних боїв. Шкура тварини груба і товста, вкрита густим хутром. Молодняк має сріблясто-сірий окрас, дорослі особини – бурий.

Ареал проживання цього підвиду – субантарктические острови та береги Патагонії. Особи рідко зустрічаються поодинці, їхнє улюблене заняття – утворювати величезні лежбища на галькових пляжах.

Цікаві факти:

  • Південний морський слон більше свого північного сусіда – деякі особини можуть досягати 4 т.
  • Можуть залишатися надовго в воді – понад 20 хвилин. Документально зафіксований рекорд по знаходженню тваринного під водою без перерви становив 2 години.
  • Максимальна глибина, на яку занурюються тварини, становить майже 1,5 кілометра.
  • Більшу частину життя вони проводять в океані. На сушу вони виходять в період розмноження і линьки, на 3-5 тижнів на рік.

Самки і самці відрізняються наявністю хобота і вагою. При цьому у них багато спільного: короткі передні плавники, подібний тип статури, сильний задній плавник. Навколо шиї тварин часто спостерігаються шрами, які вони отримують в боях при спарюванні.

особливості життя

Харчуються південні слони крабами, рибою і креветками. Самці добувають собі продовольство в водах континентального шельфу, а самки виходять у відкрите море.

розмноження:

  1. У період розмноження і линьки південні морські слони найчастіше прибувають до того місця де вони народилися. За кілька тижнів до виходу самок з води самці ведуть бої за територію. При цьому кожен з них повинні відвоювати і захистити протягом тривалого часу певну лежбище. Він обходиться без їжі, що робить його виснаженому до кінця періоду спарювання. Тому залишаються тільки найсильніші альфа-самці, кожен з яких злучається з десятками самок.
  2. Більшість самок перебувають на лежбище вагітними, тут народжують потомство і через деякий час після цього вони знову готові до спаровування. Як правило, народжується одне дитинча. У рідкісних випадках їх може бути двоє.
  3. Новонароджений південний морський слон має довжину близько метра і важить 25-50 кг. Мати перебуває з дитиною 23 дня, після чого відбувається спарювання і дитинча віднімаються від грудей. У цей час він уже важить близько 120 кг.
  4. Після цього самка йде в океан, а молоді особини об’єднуються в групи. Протягом декількох тижнів вони живуть за рахунок використання підшкірного жиру. Зрештою, починають шлях до океану зголоднівши. Самостійно вчаться плавати і добувати собі їжу.
  5. В 3 роки самки досягають статевої зрілості, а до 6 років беруть участь в щорічному циклі спарювання. Самці починають конкурувати за жінок тільки до 10 років. Вагітність триває 11 місяців, в тривалість життя близько 20 років.

Північний морський слон

Цей підвид живе на західному узбережжі Америки, де вважається пам’яткою. Місцеві жителі їх цінують за те, що вони масово залучають туристів. Зараз морські слони перебувають під охороною закону. До недавнього часу їх настільки масово винищували, що вид майже зник. Він навіть вважався вимерлим протягом деякого часу. Однак виявилося що залишилася в живих одна колонія, яка мешкала на мексиканському острові Гваделупі. Після заборони полювання кількість особин різко збільшилася. Зараз темпи збільшення популяції складають до 15% щорічно. На сьогодні вид вже не знаходиться під серйозною загрозою вимирання.

У природі їх ворогами вважаються косатки і акули. У період гону самці гинуть від смертельних ран. В цей же час велика кількість молодняка гине під тушами дорослих особин.

Північний морський слон відрізняється від південного тим що менше самці відрізняються від самок. Однак хобот самців більше – він досягає 30 сантиметрів у довжину.

Морський слон дуже цікава тварина, яке відноситься до тюленям. Південного підвиду набагато більше, оскільки північного винищували протягом тривалого часу, що мало не призвело до повного вимирання тварини. Південний представник виду трохи крупніше північного і є найбільшим хижим ссавцям.

Ссылка на основную публикацию