Мала або червона (руда) панда: зовнішність, скільки зубів, ареал і інші особливості

Червона або руда панда – тварина незвичайне. Незважаючи на те що це хижак, він їсть багато рослинності. Цікава зовнішність і обаятельное поведінку зробили цю панду популярною.

За винятком статевих органів, зовні самців і самок вкрай важко відрізнити. Тулуб червоної панди має витягнутої формою.

Будова тіла, зовнішність

За розмірами червона або мала панда ненабагато перевершує кішку:

  • довжина – від 50 до 64 см;
  • зростання (до плечей) – близько 25 см;
  • хвіст – 28-48 см;
  • маса тіла – 3,7-6,2 кг.

Голова здається непропорційно великий, широкої через потужні м’язів щелепи. Є й інші характерні ознаки:

  • морда – коротка, гостра;
  • вуха – невеликі, круглі;
  • очі – яскраво-чорні, маленькі.

Лапи – невеликі, але сильні. Можна нарахувати шість пальців. Однак один з них насправді є незвичайним відростком зап’ястя. Він розташований навпроти пальців і допомагає утримувати їжу.

Кігті втягуються наполовину і сильно загнуті. Це дозволяє відмінно лазити по деревах. На ступнях – довга шерсть, тому червона панда комфортно себе почуває при пересуванні по льоду або снігу. При ходьбі ступні торкаються землі лише наполовину.

Забарвлення тварини дуже гарний:

  • верхня частина тіла – від горіхового до рудого, голова – світліше;
  • задня – рудий з коричневим або навіть чорним;
  • на спині кінчики волосся – жовті;
  • лапи – чорні;
  • морда – біла;
  • вуха: всередині – білі, зовні – темно-червоні;
  • хвіст – рудий з «кільцями».

Цікава особливість морди – своєрідна «маска», дуже схожа на ту, що мають єноти. Недарма червону панду ще називають єнотовидного. Важко порахувати, скільки є варіантів «масок». Їх можна порівняти з відбитками пальців у людини.

Подібне фарбування прекрасно маскує на деревах. Саме там проводиться найбільше часу.

Історія виду

Згадки про тварину відомі з XIII століття. Китайці називали його вогненної лисицею або котячим ведмедем.

Європейці дізналися про нього лише в XVIII столітті. Вважається, що першим познайомився з видом Томас Хардвік – англійський генерал, який цікавився природою британських колоній. Він збирався дати йому назву Ya через характерних звуків, які видавало тварина. Однак повернення генерала на батьківщину було відкладено.

За час відсутності Хардвік назва виду дав француз Фредерік Кюв’є. Воно звучало в перекладі як «блискуча кішка». Такий підхід вважався порушенням етики, прийнятої в науковому середовищі. Однак згідно з іншими правилами, назва, одного разу присвоєне увазі, більше не змінюється. Причому першовідкривачем вважається той, хто його дав. Тобто честь відкриття дісталася французу незаслужено.

Можливо, це на краще. Назва звучить красиво, а варіант Хардвік не прижився навіть в англійських джерелах.

Середовище проживання

Батьківщиною тваринного вважається південно-східна частина Гімалаїв. Для заселення воно віддає перевагу місцям з висотою від 2 до 4 тисяч метрів над рівнем моря.

Область проживання обмежується північним сходом Індії, північчю Бірми, півднем Китаю. Західний кордон ареалу – Непал.

Раніше мала панда заселяла набагато більш великі території: від сходу Європи до Північної Америки. Вчені припускають, що ситуація змінилася через клімат.

Червона панда любить лісу з великими деревами різних порід. Серед них зазвичай зустрічаються:

  • ялиця;
  • дуб;
  • клен та ін.

Ці дерева захищають більш низькорослі рослини: бамбук, рододендрон і ін. Таке сусідство допомагає нижньому ярусу добре розвиватися.

Спосіб життя і характерна поведінка

Червоні панди особливо активні в темний час доби. Вдень вони зазвичай сплять в гніздах, які розташовані на гілках дерев або в дуплах. Під час відпочинку згортаються калачиком, накривають голову хвостом. Якщо погода спекотна, панди лежать на гілці, звісивши лапи. Деякі дослідники стверджують, іноді під час сну тварина знаходиться в тій же позі, що і американський єнот. Тобто сидить на гілці, опустивши голову на груди.

Після пробудження або їжі тварина вилизується і треться об стовбур дерева. Лазить дуже добре. При небезпеки охоче цим користується, шукаючи укриття на висоті. Використовує хвіст для рівноваги.

На землі пересувається повільно і незграбно. Незважаючи на це, основну частину їжі малої панді доводиться добувати саме тут. Їжа підноситься до рота передніми лапами і поглинається в різних позах:

  • стоячи;
  • сидячи;
  • лежачи на спині.

Тварина схоже на єнота або кішку не тільки зовні. Ніхто точно не знає, скільки ще у них спільних рис. Наприклад, при хвилюванні видається Пихкаючий звук. Дуже схожий використовують єноти. При цьому спина панди згинається для залякування як у кішки.

Є і своєрідні поведінкові особливості, які помітні при спілкуванні з представниками свого виду:

  1. Погойдування в різні боки, поворот голови. Супроводжується клацанням зубів.
  2. Стійка на задніх лапах, передні – над головою. При цьому панда уважно, пильно дивиться на родича.
  3. Повільне «кивання»: чергуються підйоми і опускання голови. Супроводжується низьким і частим пихтінням. Хвіст – зігнутий.

Звичайні звуки, що видаються пандою – короткі крики. Вони неголосні, нагадують щебет птахів. При стресі тварина здатна фиркати і свистіти. Деякі стверджують, що під час конфлікту воно встає на задні лапи як ведмідь.

Головні вороги малої панди:

  • леопард;
  • сніжний барс;
  • куниця.

Червона панда – спокійне і неагресивна тварина. Веде в лісі себе дуже тихо, живе окремо від інших представників виду. Кожна тварина має своєю територією. Для самок вона становить зазвичай близько 2,5 км ?, для самців – 5 км ?. Для позначення меж використовуються спеціальні мітки з допомогою:

  • секретів залоз, розташованих на підошвах лап;
  • анальних залоз;
  • сечі;
  • посліду.

Перераховані позначення виконують й іншу роль. Це своєрідні «анкети», що дозволяють уникати близьких контактів, одночасно обмінюючись основною інформацією. За допомогою міток родичі здатні дізнатися:

  • підлога;
  • вік;
  • фізичну форму та ін.

Мала панда в природі живе, як правило, 8-10 років, в неволі – до 14. Зафіксований рекорд тривалості життя – 18 років.

Харчування малої панди

Червона панда належить до ряду хижих, але приблизно 95% її раціону – рослинність. В основному це молоді листки і пагони бамбука. А також з’їдаються:

  • ягоди;
  • трави;
  • плоди;
  • гриби;
  • яйця птахів;
  • комахи;
  • маленькі гризуни та ін.

Відомо, що навіть у неволі червоні панди відмовляються від м’яса. Натомість воліють ласувати чимось іншим, наприклад, рисовою кашею з цукром. Однак до хижаків вони віднесені невипадково. Справа не в раціоні, а в будові, призначеному для добування певної їжі і її правильному засвоєнні. Хижаки мають наступні особливості:

  • зубами, здатними розривати плоть і розгризати кістки;
  • простим, чи не багатокамерним шлунком;
  • коротким кишечником.

В цьому відношенні червона панда представляє великий інтерес. Її органи травлення типові для хижака, тому погано засвоюють рослинну їжу. Скільки б тварина ні їло, воно постійно відчуває брак енергії. Не дивно, адже його звичайна їжа засвоюється щонайбільше на 25%.

Іноді виникає питання про те, скільки зубів у панди. Деякі джерела стверджують що 28. За даними фахівців – 38 зубів. Корінні зуби відмінно підходять для розжовування рослин. Перевага віддається бамбуку. На їжу і її пошуки червона панда витрачає близько 13 годин на добу. Навесні і влітку одна особина споживає щодня:

  • 1,5 кг листя бамбука;
  • 4 кг соковитих пагонів.

Взимку через брак бамбука він частково замінюється іншою їжею. Мала панда має низьку швидкістю обміну речовин. Це допомагає справлятися з постійним дефіцитом енергії. У холодну пору він ще більш сповільнюється. Є й інші рятівні особливості:

  • тепла шерсть, що покриває навіть підошви лап;
  • звичка ретельно пережовувати їжу і вибирати самі молоді рослини, енергетична цінність яких – вище;
  • скручування клубком під час сну для економії тепла.

Незважаючи на всі ці заходи, тваринам все одно доводиться складно. У період з осені до весни багато хто з них втрачають близько 17% ваги.

розмноження

Шлюбний сезон починається в січні. Контакти особин частішають. Самці активно мітять дерева. У самок тічка відбувається один раз на рік, причому здатність завагітніти – максимум добу. Це змушує самку проявляти ініціативу. Вона підштовхує самця до спаровування в цей короткий проміжок часу.

Вагітність триває 90-145 днів, частіше – 131. Перед пологами самка будує гніздо, зазвичай – в скелі або в дуплі. Використовуються гілки, листя та ін. З середини травня до середини липня з’являються дитинчата.

Новонароджені важать від 100 до 130 г і зовсім безпорадні: не бачать, не чують і ін. Скільки їх, залежить від конкретного випадку: 1-2, іноді – до 4.

До вихованню батько зазвичай відношення не має. Мати через тиждень відправляється на пошуки їжі для себе і дитинчат. Розвиваються вони повільно. Гніздо залишають в 3 місяці, остаточно відмовляються від молока – в 5. Потім вони проводять якийсь час разом з матір’ю, іноді – до року, і переходять до одиночної самостійного життя. Статева зрілість настає на рік і 6 місяців.

Взаємодія з людьми

У малої панди немає багато ворогів в природі. Територія проживання – значна. Незважаючи на це, вид знаходиться в украй важкому становищі. У природних умовах залишилося, за різними підрахунками, від 2,5 до 20 тисяч особин. Основні причини:

  • господарська діяльність людини: вирубка та ін .;
  • браконьєрство.

Цінується красиве хутро тварини, з яким також пов’язані особливі прикмети. Деякі народи традиційно вживають м’ясо в їжу. В Індії та інших країнах рудих панд тримають як домашніх улюбленців.

Вид внесений до Міжнародної Червоної книги. У зоопарках зараз знаходиться близько 350 особин. Вони непогано розмножуються в неволі, але до відновлення нормальної популяції ще дуже далеко.

Ссылка на основную публикацию