Лісовий кіт: спосіб життя європейського лісового кота, середовище проживання, раціон харчування

Дика кішка практично нічим не відрізняється від звичайних безпородних кішок, отже, відрізнити її не так просто. Незважаючи на не крупніше розміри, лісова кішка досить грізний хижак.

Спритне тварина може атакувати дикий і домашній невеликий рогата худоба, а також молодих козуль. На річках, коли вода йде на спад, хижак виловлює річкових мешканців: раків і рибу.

Якщо лісовий кіт доведе своє житло не далеко від людей, у яких є ферма, то зникнення домашньої птиці – гарантовано, причому у великій кількості. Спочатку ареал проживання кішки припадав на Центральну і Західну Європу. Від Балтійського моря до Англії в північній частині. У південній частині був поширений в наступних країнах: Кавказ, Балканський півострів, Мала Азія, Іспанія та Італія.

Західна частина СРСР була північно-східним кордоном поширення лісового кота. На сьогоднішній день популяція знизилася, цей вид котячих населяє Кавказ, український південний захід, Східну і Західну Європу.

зовнішність хижака

За зовнішності лісові коти схожі зі звичайними сірими кішками. Правда, він більш крупніше своїх домашніх представників. параметри:

  • по довжині самки досягають 70 см, а самці 90 см;
  • вага самок коливається в районі 6-ти кг, а самець не менше 7-ми кг.

Дикі коти мають таку зовнішність:

  • тіло щільне і пишне;
  • вуха не мають пензликів на краях, за формою трикутні і трохи круглі, вони розташовані досить широко, а на краях присутні невеликі волоски;
  • ноги невисокі, а тулуб подовжене;
  • кігті на лапах втяжні;
  • на очах є мигательная перетинка, вона потрібна в якості захисту від пошкодження;
  • ікла мають гострий вид з такою будовою, щоб жертву можна було схопити і утримувати;
  • корінні зуби необхідні для жування;
  • довгі вуса;
  • мова має невеликі криві сосочки, якими здійснюється залицяння за шерстю.

Спосіб життя

Європейська лісова кішка мешкає на теренах Кавказу, південно-західній території України, Східної та Західної Європи. Відмінним місцем для проживання дикої кішки вважаються віддалені від цивілізації змішані ліси. Якщо хижак вибирає гірську місцевість, то він грунтується на висоті 3 кілометри над морем.

Він не любить здійснювати вилазки в дощову погоду і бруд, відповідно, лісовий кіт вичікує в притулок, поки погода не налагодиться – це може тривати добу і більше. Переважно активний в нічний час доби. Полювання європейських кішок починається на світанку або під час заходу. Не всякий наземний переслідувач здатен зловити цього наземного спритника, тому що він може сховатися між скелями, на деревах і навіть на воді. До речі, лісовий кіт має здатності плавати, правда, неохоче залазить в воду навіть тоді, коли йому загрожує небезпека від більш великих хижаків.

Нюх у європейського кота не сильно розвинене, тому він покладається в полюванні на зір і слух. Приручити дикого кота дуже складно, мимовільні умови переживає з великими труднощами. Нявкання у звіра хрипко-низьке. В іншому емоційні голосові повадки ідентичні звичайним домашнім кішкам: шипіння, пирхання, муркотіння.

Навколишнє середовище європейського лісового кота

За своєю природою лісові коти – одинаки. Збираються тільки тоді, коли починається сезон парування. Живуть на плавнях площею до 2-х гектарів, а в гірській місцевості займають площу на 60 гектарів.

Ці тварини мітять свої межі території секретом залоз, тим самим, дає зрозуміти, що він господар цієї землі. Під час гону самці можуть залишати своє житло на велику відстань в пошуках самки.

Зазвичай лісовий кіт вибирає в якості житла дупло старого дерева на не великий висоті. Але в скелястій гірській місцевості селиться в борсукових або лисячих норах, а також в ущелинах між скелями. Якщо лісової кішці загрожує небезпека і, незважаючи на те, що кругом є дерева, він віддасть перевагу нору борсука як укриття. Для тимчасових укриттів підходять густо сплетені гілки, виїмки під кручею і дрібні ями.

Європейський дикий кіт для відпочинку в плавнях знаходить такі місця: залишені цаплями гнізда і розгалужені дерева. Для розмноження дупло вистилається пташиним пір’ям, сухими листям і травою.

Раціон харчування дикої кішки

На першому плані в їжу вживаються полівки і миші, а другорядний раціон складають водоплавні птахи і кури. В умовах гір він вважає за краще полювати на куріпок, фазанів, кекликов, сонь і білок. У плавневих територіях в якості видобутку вибирає ондатр, щурів, пастушкових птахів і різноманітних качок. Коли починається час пташиного розмноження, кішки нападають на велику кількість гнізд, плюндруючи їх, виловлює пташенят і з’їдає яйця.

Лісові коти прекрасно полюють на зайців. У воді ловить рибу і раків.

Європейський лісовий кіт не блищить великими розмірами, але надає серйозну загрозу багатьом тваринам. Хом’яки і щури-Пасюк часто стають обідом хижака, не дивлячись на те, що не всяка собака може напасти на цих злісних звірів. На фермах з розведення нутрій, кіт періодично може навідуватися і красти молодняк. Ці хижаки легко можуть атакувати горностаєвих і куницевих звірків – тхір, ласка, горностай. Іноді куниці у відчайдушній обороні перемагають недосвідчену молоду кішку.

Полювання дикого кота

Полюють коти до заходу сонця, приблизно, на 2 години до зникнення сонячного кола. Посеред ночі може дати собі невеликий відпочинок, а на світанку знову піти в пошуках здобичі. Він затаивается в засідці, вичікує і робить не більше двох або трьох стрибків з відстанню в три метри.

У разі промаху дикого кота, він не переслідує свою жертву.

Успішно полює на гризунів, чекаючи їх, поки ті не вийдуть зі своєї нори. При полюванні на плавнях дика кішка використовує дерево з низькою нависла гілкою над водою, коли пропливає качка, хижак робить потужний стрибок на спину або захоплює видобуток лапою.

Вони, як куниці, можуть стрибати в повітрі на великій висоті з одного дерева на інше, тому білків від них дуже важко сховатися. Якщо видобуток дрібна, хижак проводить захоплення лапами і вбиває укусом в потиличну частину голови. На великих тварин нападає, застосовуючи іншу тактику – застрибує на спину і всіма силами прокушує шию. Кігті лісового кота гострі, отже, скинути його важко.

Дика кішка – тварина ненаситне. Нормою для нього вважається – 10 мишей чи пацюків за добу, а якщо він перебуває в неволі, то може споживати в середньому 900 грам м’яса. Лісові коти харчуються так само, як і домашні кішки, згорбившись сидячи на задніх лапах, але передні лапи не ставлять на землю. Кіт не пристосований до відривання їжі, він за допомогою бічних зубів огризатися м’ясо.

період розмноження

Розмноження лісового кота доводиться не більше двох разів за весь рік. Гон починається в місяці січня та березня. У такий період звірі мітять свої території і видають гучний тужливий крик. Самці починають сходитися в групи, щоб мати самкою, вони починають люто битися між собою.

Зазвичай самка, в середньому народжує 4 кошеня, вони покриті дрібним пухом і абсолютно безпорадні. Котячий молодняк відрізняється по забарвленню від дорослих особин: на спині є широкі смуги і плями бурого кольору, ноги і хвіст усіяний горизонтальними смужками.

Виховання дитинчат дикої лісової кішки

Самці не беруть участі у вихованні потомства, це завдання покладається на самку. Материнський інстинкт самки дуже розвинений, вона не залишає кошенят на довгий час, до кінця захищає від атак різних хижаків, таких як горностай і тхір. Якщо потомству загрожує небезпека, кішка шукає нове спокійне укриття.

Молоком вона їх годує протягом 4-х місяців, але вже 45-му дні, молодняк може харчуватися м’ясом. В цей період часу кошенята виходять їх безпечного житла, щоб гратися, побігати і лазити по деревах – це властиво кожному підростаючому молодняку. Якщо вони бачать небезпеку, то тихо затаюються і не рухаються. На 60-у дні від народження кошенята здійснюють мисливські вилазки разом з матір’ю, а ще через 90 днів починають відділятися і самостійно полювати.

Противники лісових котів

У кішок, також, є вороги і їх не мало. Вони час від часу полюють на цих тварин. Найнебезпечніші – це шакал, вовк і лисиця. Але цим великим хижакам практично не під силу зловити домашню кішку, не кажучи вже про диких спритник. Пріследуемий наземними хижаками, він миттєво піднімається на високі дерева і стає для них недосяжний.

Найстрашнішою загрозою цієї популяції є зникнення лісів. У більшості європейських країн через скорочення лісу лісового кота вже не зустріти. У Червоній книзі Білорусі дикий кіт вважається зниклим видом. У Литві він ще збережений, але по розширенню популяції є великі проблеми. В середині 80-их років, в Молдові значилося не більше 70-ти особин.

Не так давно лісовий кіт поширювався по всій території України, але на сьогоднішній день знаходиться в Закарпатті та Карпатах на висоті 1300 м – його число не перевищує 400 особин. Ймовірно, він зберігся в гирлі Дунаю.

Ссылка на основную публикацию