Лісові коти: європейський, далекосхідний, кавказький, амурський, очеретяний

Більшість людей не підозрюють про існування диких котів, що живуть в лісі або степах. Лісові коти, що живуть в дикій природі, в свою чергу, не відчувають ніякого дискомфорту від відсутності турботи з боку людей.

Зовнішній вигляд

Зовнішні відмінності між диким лісовим котом і його домашнім побратимом практично не видно. Вага дикої лісової кішки досягає 7 кг. Але окремі види можуть досягати досить великих розмірів – до 15 кг. Довжина тіла досягає 90 см. Власне, розміри кота дуже сильно залежать від його місця проживання та пори року. Будь дикий кіт в літній період важить набагато більше, ніж взимку, так як за літо він нагулює собі жир.

Вуха дикої кішки розташовані широко один від одного, рухливі. Кігті легко втягуються всередину лап. Зір у лісової кішки дуже гарне. Паща забезпечена гострими іклами, які добре захоплюють і утримують дичину. Корінні зуби досить міцні, здатні розжувати спійману здобич.

Линяють середньоєвропейські лісові коти два рази навесні і восени, але в зимовий період їх хутро значно товщі для того щоб охороняти тварину від сильних морозів.

різновиди

В природному світі є велика різноманітність видів диких кішок, які живуть в різних куточках неосяжної планети. Багато видів великих диких кішок занесені в Червону книгу, так як є загроза зникнення. Назви диких кішок різні, але їх об’єднує один котячий рід.

Кавказький

Кавказька лісова кішка мешкає в горах Кавказу на висоті до двох кілометрів, кількість особин становить всього 100 штук. Внаслідок цього, вид внесений до Червоної книги.

далекосхідний лісовий

Далекосхідного лісового кота також називають далекосхідним леопардовим котом. Живе він в Хабаровському і Приморському округах. Також іноді він зустрічається в КНР.

У забарвленні переважають коричневі відтінки – шкура рудувато-бура з сірими леопардовими плямами. Дикий далекосхідний кіт воліє нічне полювання і непрохідні нетрі і хащі.

амурський

Амурський кіт – це різновид бенгальської кішки. Він володіє густий сірувато-бурою шерстю з темно-рудими плямами. Мешкає евдоль річки Амур і біля Японського моря. Ще він відомий як лісовий далекосхідний кіт.

Очеретяний

Ця російська лісова кішка зустрічається в Астраханському регіоні Росії. Зовнішні дані сильно відрізняють його від інших лісових диких кішок.

Цей звір має потужні лапами, маленьким хвостом і великими вухами, на кінчику яких є не великі пензлика, що нагадують пензлики рисі. У зв’язку з цим його також називають «болотної риссю». Як видно з другого імені, він вважає за краще очеретяні зарості вздовж річок і боліт.

Хоча місця де живуть болотні рисі і знаходяться поруч з людським житлом, але вони досить підозрілі і не наближаються до людей. Цей вид котячих внесений до Червоної книги.

Європейська дика кішка

Європейська дика лісова кішка володіє сіруватою шкурою з довгими темними смужками уздовж хребта. Європейський лісовий кіт, як видно з назви, мешкає в Європі, а також зустрічаються на Західній Україні і Кавказі. Житла – переважно лісові масиви і невисокі гори.

У цього виду природні вороги, що мешкають в тих же лісах і провідні на них полювання:

  • вовки;
  • лисиці;
  • шакали.

Але так як зловити європейського лісового кота – досить важке завдання, тому виживаність виду гарантована наявністю дерев, за якими дикі коти відмінно лазять.

Місця проживання

Ця тварина віддає перевагу глухі місця, де не ступає нога людини. Його можна зустріне в лісах, де є густий підлісок або високо в горах, де не так багато інших звірів.

Також лісової кіт не буде жити в тих районах, де взимку випадає багато снігу, і він лежить товстим шаром, адже в цьому випадку, вони не зможуть добути собі їжу. Взимку, в сильні холоди, його можна зустріти біля житла людей. Хвостаті приходить, щоб розжитися їжею.

Спосіб життя і звички

Спосіб життя дикого кота – це полювання ночами. Якщо ж погода вночі несприятлива – йде дощ або просто сльота, цей звір за краще залишитися в своєму лежбище і не піде на промисел.

У погожі дні пухнастий хижак полює ввечері, перед заходом сонця сонячного диска, або вранці, в досвітні години. Як саме лісова кішка полює, можна уявити по аналогії з її домашніми товаришками.

Природно, лісова хижачка буде швидшою і міткою і докладе максимум зусиль, щоб не залишитися без видобутку. Адже полювання – це, по суті, єдине джерело прожитку.

Кішки можуть годинами сидіти в засідці, чекаючи момент, коли жертва наблизиться до них на відстань одного стрибка. Після чого і відбувається моментальний стрибок, в кінці якого кіт вцепляется зубами в горло своєї жертви. При цьому він собі допомагає кігтями всіх чотирьох лап.

Ці хвостаті хижаки тільки за одне полювання зможуть зловити і вжити в їжу до 20 гризунів, загальною вагою близько 500 гр. Плямисті дикі кішки живуть одинаками і охороняють свою територію від своїх побратимів.

День вони пересиджують в своєму лігві.

Лігвом для них може служити:

  • покинута чужа нора;
  • зручні лежбища на деревах з достатнім місцем, щоб звір міг зручно згорнутися і дрімати, перечікуючи світлий час доби.
  • тріщини в каменях.

У зимовий період, коли кількість їжі зменшується, дикі коти підходять до сіл і часто полюють на домашніх птахів.

живлення

Їжа диких котів дуже різноманітна.

Основний раціон це:

  • польові миші;
  • землерийки;
  • ондатри;
  • птиці, чиї гнізда розташовані недалеко від поверхні землі;
  • риби;
  • змії.

Дикі кішки не об’єднуються в зграї, а й один кіт може дозволити собі відкрити полювання на рівних або більших за вагою тварин:

  • кроликів;
  • куниць;
  • косуль.

розмноження

Гон починається навесні, коли коти приходять в місця проживання самок і починають привертати до себе увагу останніх. Якщо ж до самки приходять одночасно дві чоловічих особини, то починаються соперніческіе бої з гучним нявканням і бійками, де перемагає найсильніший.

Є випадки, коли коти покривали котів, які мешкають у людини, але в такому випадку кошенята виходять некеровані.

Кішка, перед тим як привести на світ кошенят, організовує собі лежбище, вистілая його пухом птахів і м’якою травою. Вагітність триває 2 місяці, в травні з’являються сліпі лісові кошенята до 5 штук в посліді.

Лісовий кошеня розвивається дуже швидко, через пару тижнів вже відкриваються очі. Коли кошенятам виповнюється 2 місяці, мати починає брати їх з собою на полювання, привчаючи до самостійного добування їжі. На початку осені це вже досить дорослі особини, які йдуть від матері, щоб знайти свою територію. Дуже багато кошенят-підлітків гине від хижаків, які мешкають в тих же місцях. Самці не приймають ніякої участі у вихованні кошенят.

Відео

Наше відео розповість ще про деякі цікаві особливості лісових котів.

Ссылка на основную публикацию