Лемминг, де він мешкає, як довго живе і чим харчується

Кожен, напевно, чув назву лемінг, але мало хто відразу вам відповість що це за звір і де він мешкає. Можна сказати, що лемінг – це дикий хом’як, він відноситься до сімейства гризунів. У природі налічують до 20 різних видів тварин, але їх відмінності не настільки значні. Розмір дорослої особини досягає 10-15 см, він легко поміститься у вас на долоні.

Цей маленький пухнастик має шерсть рудо – бурого кольору, частіше плямисту, навіть рябу. Зазвичай забарвлення різних видів трохи відрізняється, це залежить від того, де мешкає лемінг, тому як його окрас служить своєрідною маскуванням від хижаків. На зиму деякі звірята можуть змінювати колір шерсті на більш світлий, що робить їх менш помітними на тлі білого снігу. Зміна шубки з зимової на літню і назад відбувається в процесі сезонної линьки.

І все-таки, де мешкає лемінг. Лемминг мешкає переважно в тундрі і лісотундрі. Тут багато їжі. Лемминг – травоїдна тварина, харчується мохом, травою, корінням чагарників і осокою. Ці гризуни з’їдають майже всю дрібну рослинність, яка трапляється на шляху, тим самим можуть виїдати досить великі території навколишнього рослинності. Цим лемінги завдають значної шкоди природі. Вони їдять постійно, в добу вони можуть з’їсти вдвічі більше, ніж важить сам звір. Під час недовгих перерв, якщо лемінг не їсть, то він запасає їжу.

Де живуть лемінги, запитаєте ви. Це цікаво, але влітку ці тварини більше ведуть кочовий спосіб життя. Для зимівлі гризуни роблять собі будинки-гнізда з тієї ж їжі прямо під снігом. Деякі види гризунів на літній період риють нори серед коренів чагарників. Наприклад, Норвезький лемінг риє невеликої довжини тунелі біля підніжжя пагорбів, які закінчуються круглої норою. Дно норки затьмарюється мохом або сухою травою.

Особливості способу життя

Взагалі, це тварина одинак, але на зиму можуть об’єднуватися, утворюючи цілі будинки-поселення з безліччю ходів. Влітку ж в будинках частіше ви зустрінете самку лемінга. Тут вона виводить своє потомство, а самець проводить час в пошуках їжі. У сплячку вони не впадають, розмножуються круглий рік, через що популяція може сильно збільшуватися.

Лемінги служать основним джерелом їжі для таких хижаків, як куниці, горностаї, лисиці і вовки. Хижаки допомагають регулювати чисельність популяції лемінгів. Для більшості хижих птахів гризуни є легкою здобиччю, особливо в зимовий період.

Тривалість життя тварини становить в середньому два роки. Самка протягом свого життя може привести на світ до 10-12 потомств. В одному посліді народжується в середньому 5-6 дитинчат.

Наука виділяє 4 роду лемінгів. У кожному роду кілька видів. На території Росії мешкає кілька видів. Вони населяють Сибір, Заполяр’я і всю територію від Далекого Сходу і Чукотки до Кольського півострова. У Сибіру лемінги можуть селитися в лісових масивах, де росте мох – один з основних видів їжі цих пухнастиків. Також вони можуть харчуватися ягодами, насінням шишок, корою чагарників і молодих дерев. Деякі види можуть харчуватися комахами.

Назви видів цієї тварини часто походять від місця проживання особин. Лісовий лемінг мешкає переважно в різних лісах, їх популяція не так велика, на відміну від тих що населяють степи. Такий лемінг майже не їсть траву, віддаючи перевагу різним видам мохів. Якщо чисельність лісових лемінгів сильно збільшується, то вони можуть мігрувати в найближчі міста.

види лемінгів

  • сибірський
  • лісової
  • норвезький
  • амурський
  • копитний
  • Виноградова

Найчисленніший вид налічує сибірський лемінг. Він має саму велику територію проживання, населяючи тундри Євразії, північ і північний Захід Росії, острови Північного Льодовитого океану. У зимовий період колір шерсті змінюють на більш світлий.

Популяції Норвезького лемінга також нечисленні, населяють деякі райони Швеції, північну частину Фінляндії, Кольський півострів. Тут їх можна зустріти на торф’яних болотах, гірських хребтах і схилах. При збільшенні популяції можуть мігрувати в сільську місцевість. Їх шерсть не намокає, вона має природне водовідштовхувальне покриття. Як нор найчастіше використовують природні притулку і укриття, ніж самі риють нори.

Рідкісні види

Амурський вид зустрічається досить рідко. Його можна зустріти між річками Кольма і Олена і на південному сході Камчатського півострова. Цей вид дрібніше інших, а річний забарвлення шерсті схожий на бурундучковий. Зимове хутро набагато довше річного і більше шовковистий на дотик.

Ще один з видів – копитний лемінг. Він отримав таку назву тому, що з настанням холодів у них на передніх лапках два кігтя сильно збільшуються в розмірах. Це полегшує їм прокладання тунелів в снігу і видобуток їжі. Взагалі, лапки цього виду гризунів набагато щільніше покриті довгим хутром круглий рік. Це наслідок адаптації до холодного арктичного клімату.

Найбільший вид – це лемінг Виноградова, на прізвище радянського біолога-натураліста. Розмір дорослої особини може досягати 17 см. Такий вид знаходиться під охороною державного заповідника острова Врангеля, тому як живе тільки тут. Вони будують нори-житла, заглиблюючись до півтора метрів, площа такої хатки може досягати до 30 метрів за площею і мати безліч ходів як всередині, так і кілька виходів назовні.

Поведінка в природі

Спостерігати за звіром достатньо цікаво. Це дуже рухливий звірок, він майже завжди снує між купин в пошуках їжі. Іноді можна застати як вони сидять у своїх норок, голосно верещать і швидко махають лапками. Таким чином вони намагаються відігнати потенційних ворогів і оповістити сусідів про можливу небезпеку. Це досить миле видовище.

Кожен звір абсолютно самостійний і мало залежить від місця, крім самок під час виведення потомства. Але коли популяція виду сильно зростає, з боку може здаватися, що вони рухаються в організованій зграї.

Лемінги є переносниками деяких видів інфекційних захворювань небезпечних для людей, не варто їсти немиті фрукти та овочі, зібрані в місцях де мешкають ці істоти.

Переносяться інфекції:

  • туляремія
  • геморагічна лихоманка
  • лептоспіроз
  • альвеолярний ехінококоз
  • кліщовий енцефаліт і сказ (імовірно)

Змусити жити в неволі лемінга досить складно, їм потрібен певний клімат і досить специфічна їжа. Незважаючи на свій невеликий зріст і милий вид, ці гризуни досить агресивні і можуть запросто атакувати.

Ссылка на основную публикацию