Карбишев, місця її проживання, раціон і звички.

Хто такий Карбишев?

Лісові хом’яки – обережні і боязкі тварини, які рідко з’являються на поверхні в денний час доби. Даний представник сімейства Хомякова сильно докучає садівникам і городникам, оскільки відрізняється високими апетитами.

Звірка можна дізнатися по вугільно-чорному кольорі хутра, світлої мордочці і лапок. Також нерідко зустрічаються особини з білими кінчиками вух. Цей гризун вважається одним з найбільших, оскільки вага тіла дорослої особини нерідко досягає 0,5 кілограма. Як і у будь-якого представника даного виду, у гризуна добре розвинені защічні мішки, в яких він переносить запаси в свою нору.

Тварина легко пристосовується до навколишнього середовища. Навіть при тому, що гризун досить влаголюбив, він може проживати в різних умовах. Йому підходять:

  • сади;
  • городи;
  • лісосмуги;
  • посіви злаків або багаторічних трав.

Часто трапляється, що тварина селиться в будинках або прибудинкових будівлях, пробираючись в лазні або льоху. Ця тварина не пристосоване до життя зі своїми родичами, тому спільні поселення даних представників сімейства Хомякова не зустрічаються.

Нори, які риє Карбишев, знаходяться на віддалі від жител інших особин. Нерідко в глибину вони досягають півтора метрів. Кожна нора має мінімум два виходи, а також лази. У діаметрі кожен лаз може бути від 5 до 10 сантиметрів. Також в житло хом’яка є комора і гніздовий камери.

раціон Карбишев

Лісовий хом’як не впадає в справжню зимову сплячку. Періодично тварина прокидається і з’їдає частину своїх запасів. Цим обумовлюється його працьовитість і посилена заготівля харчування на зиму. Власники дачних ділянок помічають появу звіра на своїй ділянці ще ранньою весною, оскільки гризун харчується зеленню молодих рослин. Особи поїдають зелень:

  • квасолі;
  • морквини;
  • гарбуза;
  • огірка;
  • лука;
  • часнику і т.д.

Запаси, які звірок починає робити на початку осені, переносяться в камеру в защічних мішках. Часто кількість запасів досягає 15-і кілограмів. При цьому сильно страждають посіви і насадження хліборобів, через що лісового хом’яка намагаються винищити.

Раціон хом’яка лісового здатні урізноманітнити:

  1. Ящірки.
  2. Лялечки.
  3. Личинки комах.
  4. Дрібні комахи.
  5. Змії.
  6. Більш дрібні гризуни.

На зиму заготовляти тварина віддає перевагу зернові культури, насіння рослин, коренеплоди. Нерідко в комори камери відправляються бульби картоплі.

звички гризуна

На поверхні в денний час доби хом’як без крайньої потреби не показується. Особливо активно тварина ночами. Цей представник сімейства Хомякова веде самотній спосіб життя, що змінюється лише в період спарювання. Самки представників даного виду приносять по 8-12 дитинчат два рази в рік. Шлюбний сезон у гризунів починається в березні.

Гризун відрізняється поганим характером, через якого його побоюються не тільки родичі і дрібні гризуни, але і більші звірі. Коли гризун бачить свого ворога, він:

  • стає в бойову стійку на будівлю лапи;
  • клацає щелепами;
  • з шипінням роздуває защічні мішки;
  • атакує ворога.

У бою звір досить небезпечний – його гострі зуби наносять рвані рани, заживають які досить погано. Нерідко після укусів особини даного виду в рану потрапляє інфекція і пошкоджена тканина починає гноїтися. У дикій природі у тварини досить багато ворогів. До них відносяться:

  1. Сови.
  2. Горностаї.
  3. Тхори.
  4. Лисиці та інші хижаки.

Часто трапляється, що бійки відбуваються між представниками одного і того ж сімейства Хомякова. Тваринки нерідко загризають один одного на смерть, не поділивши територію. Також популяція тварин значно скорочується через їх ненажерливості і звички робити запаси на зиму – наноситься дорослими особинами шкоди сільському господарству зробив їх першими ворогами городників.

Лісові хом’яки є дикими тваринами. Саме тому для утримання в домашніх умовах вони не підходять. Через свого темпераменту звірок практично не приручаються, і з нього не виходить поступливий домашній вихованець.

Ссылка на основную публикацию