Індійський або азіатський слон: географія і чисельність, зовнішній вигляд і поведінку

Індійський або азіатський слон: географія і чисельність, зовнішній вигляд і поведінку

Індійський слон – найбільша тварина, приручених людиною. У країнах Південної і Південно-Східної Азії слонів шанують за їх силу і розум. У пантеоні індуїстів, бог Ганеша з головою слона є уособленням мудрості. Він приносить у будинок удачу і благополуччя.

Взаємовідносини з людиною

Історія взаємодії людини і азіатського слона йде корінням в глибину століть. На відміну від неприборканих африканських побратимів, азіатський гігант знайшов спільну мову з людьми 5500 років тому. Тварини легко приручаються, швидко адаптуються до нових умов існування. У Стародавній Індії вони становили потужну боєздатну силу, яку задіяли під час боїв.

У мирний час люди використовували силу величезних ссавців для проведення важких робіт. Тварини беруть участь в лісозаготівлях. Вони переносять спиляні дерева, укладають дошки, навантажують баржі. Вантажопідйомність 1 тваринного 350 кг.с впровадженням механізації, кількість робочих слонів в Азіатському регіоні поступово скорочується. Однак в важкопрохідних, болотистих місцевостях Індії Елефанти як і раніше грають важливу роль в господарських роботах.

У Таїланді та Індії слонів привчають до верхової їзди. За старих часів на верхових слонах їздили правителі Індії – раджі. Зараз поїздка на спині гігантського тварини перетворилася на популярний атракціон для туристів. Пасажири піднімаються по драбині на спину величезного тваринного і розміщуються в спеціальному ящіке- гаудхе. Він вміщує до 4 осіб. Управляє незвичайним засобом пересування – погонич (махаут). За допомогою бамбукової палиці він віддає команди і направляє рух.

Верхові слони в Індії беруть участь в релігійних церемоніях. Під час урочистої ходи на їх спинах провозять по вулицях фігури божеств, священні реліквії.

Слони – альбіноси з рідкісним світлим забарвленням шкіри вважаються священними тваринами. У Таїланді білі Елефанти традиційно є власністю монарха, а держава барвисто називають «Країною білого слона».

Кмітливі тварини навчилися по-різному демонструвати свої таланти. Азіатські слони виступають з номерами на аренах цирку, грають в футбол, малюють картини.

Разом з тим люди не завжди доброзичливо ставляться до гігантських тварин. Дикі Елефанти часто витоптують посіви, розоряють насадження цукрового очерету, рису, бананів. Тому сільські жителі ведуть боротьбу з ними. На скорочення популяції впливає також відстріл тварин для отримання їх бивнів.

Загальна чисельність азіатських слонів оцінюється приблизно в 50 тис.особей. В середині 80-х років тварина була взято під охорону та включено до Міжнародної Червоної книги. Незважаючи на проведені заходи, організацію заповідників кількість Елефант в дикій природі неухильно скорочується на 2-3% в рік.

Географія і чисельність

Дикі слони живуть в субтропічній і тропічній зонах Азіатського субконтиненту. Їх можна зустріти в Індії, М’янмі, Таїланді, Камбоджі, Лаосі, Непалі, Індонезії. Основна середовище проживання – густі ліси. У передгір’ях Гімалаїв індійські слони влітку піднімаються на висоту більше 3 тис.метров над рівнем моря і доходять до лінії снігів. Ссавці гіганти також адаптувалися до життя в заболоченій місцевості і добре себе почувають на берегах водойм.

Азіатські слони прийнято поділяти на підвиди:

  • індійський;
  • цейлонський;
  • малайський;
  • суматранський.

Найрідкісніші види проживають на Зондських островах. Чисельність малайського слона менше 500 особин, а суматранского ще менше. Цейлонська різновид з острова Шрі-Ланка налічує приблизно 2,5 тис. Примірників. Найбільше слонів в Індії – понад 3-5 тис.жівотних. Особливо славиться великою кількістю гігантів індійський штат Уттар-Прадеш, де за підрахунками мешкає 400 індійських слонів.

Зовнішній вигляд

Elephas maximus або азіатський слон відноситься до сімейства хоботних тварин. Його найближчий родич мешкає в Африці. Азіатський вид відрізняється від свого побратима меншими розмірами:

  • висота – 2,5-3,5 м;
  • довжина тулуба – 5,4 – 6,4 м (хвіст 1,2 -1,5м);
  • вага – 2 700 кг (самка) і 5 400 (самець).

Тулуб масивний, об’ємне. Шкіра зморшкувата, щільна (товщина 2,5 см). Найбільш ніжні ділянки всередині вушної раковини і навколо рота. Переважає темний колір шкіри – від бурого до сірого. Альбіноси з жовтими очима і світлою шкірою зустрічаються рідко. На тілі росте жорстка рідкісна шерсть.

Ноги короткі. Ступня закінчується копитами: на передніх ногах їх 5, на задніх – 4.

Голова велика з сплюснотим в лобовій частині черепом. Вуха, відносно невеликі, у формі витягнутого донизу 4-кутника. Характерна особливість усіх хоботних – зрощення носа з верхньою губою. Хобот виконує функції органу дихання, нюху і дотику. З його допомогою тварина видобуває корм, п’є воду, купається. Хобот закінчується одним пальцевидним відростком.

Бивні менше за розміром, ніж у африканського виду. Їх довжина максимум 1,5 м, а маса до 25 кг. На відміну від Елефант, які проживають на Чорному континенті, тільки самці азіатських слонів мають бивні. Серед цейлонської різновиди часто зустрічаються, так звані, «Махном» – самці без бивнів.

У тварин 4 корінних зуба, які з’являються в 15-16 років замість молочних. Через кожні 12 років зуби випадають і виростають нові. Оновлення відбувається чотири рази на протязі життя. Після випадання останніх зубів, тварина не може повноцінно харчуватися і гине від голоду. В середньому тривалість життя індійських Елефант становить 60-65 років. Були зафіксовані випадки довгожительства окремих особин до 80 років.

Особливості біології та поведінки

Кожна група слонів має свою територію, на якій вони проживають. Тварини торують доріжки по маршрутам свого постійного переміщення. Елефанти відчувають небезпечні місця і намагаються до них не наближатися. Ходять індійські слони майже безшумно. У них на підошвах ніг є особлива пружна маса. Завдяки їй, площа ступні збільшується і крок стає тихим.

Індійські слони люблять воду. Вони із задоволенням купаються і вміють плавати. Часто влаштовують собі душ за допомогою хобота. За один раз хобот вміщує до 10 л води. В умовах жаркого клімату вода необхідна тваринам для підтримки нормальної життєдіяльності організму. За добу індійський слон поглинає 180 л рідини. Однак при необхідності може обходитися без пиття кілька днів.

  1. Харчуються азіатські Елефанти травою і листям. Добова норма корму 100-150 кг. Недолік в мінеральних речовинах заповнюють, поїдаючи ґрунт.
  2. Слони спілкуються між собою за допомогою низькочастотних звуків, які не сприймаються людським слухом. Сигнали подаються на відстань до 19 км.
  3. У слонів розвинені слізні залози, тому тварини можуть плакати. Плачуть Елефант можна спостерігати в зоопарках.
  4. У дикій природі у азіатських слонів вороги відсутні. Для одинаків небезпечним може бути напад великих хижих кішок (пантери, леопарди, бенгальські тигри).

Дивна особливість поведінки Елефант – їхнє ставлення до померлих родичів. Це єдині ссавці, крім людини, які практикують поховання останків. У разі виявлення кістяка померлого побратима, слони обережно розбороняють його кістки і закопують в грунт.

Соціальна структура

У дикій природі індійські слони живуть групами по 10-20 особин. Як правило, це одна велика сім’я. В її складі переважають дорослі самки (50%). Дорослі самці складають третину групи. На молодняк припадає близько 20%. В рамках стада діє сувора ієрархічна структура, заснована на принципах матріархату. Управляє всім поголів’ям літня досвідчена самка.

Під час небезпеки або при пологах, група стає в кільце. У центрі поміщаються найменші і слабкі. Пробитися крізь такий захист не зможе жоден хижак. Родичі охороняють молоду матір з дитинчам до тих пір, поки він не стане на ноги. У слонячому стаді діє взаємодопомога і взаємовиручка. Слоненята можуть отримати харчування у будь-який годує самки. Якщо у малюка гине мати, то його бере на виховання інша слониха.

Самці більшу частину часу проводять на самоті. З самками вони об’єднуються тільки при настанні шлюбного періоду. Зрідка кілька дорослих тварин можуть створювати тимчасові групи.

розмноження

Статева зрілість у індійських слонів настає в 12-16 років. У шлюбний період у самців різко підвищується рівень тестостерону в крові. Стан статевого збудження іменується «маст» або «муст». Тварини проводять час в активних пошуках готових до спаровування самок. У збудженому стані азіатські слони ведуть себе вкрай агресивно, борються за право володіння самкою. Тривалість шлюбного періоду становить 60 днів. Інтервал між вагітностями у самок від 4 до 5 років.

Індійська слониха виношує потомство тривалий термін від 18 до 22 місяців. Переважно народжується одне дитинча. Поява двох малюків одночасно велика рідкість. Новонароджений важить 100 кг і досягає 1 м у висоту.

Новоявленого члена стада вітають інші учасники групи. Вони по черзі підходять до малюка і стосуються його своїм хоботом. Слоненя стає на ноги через 4 години після народження, в цей час малюк найбільш вразливий і може стати легкою здобиччю хижаків. Тому всі члени групи намагаються його захистити. Протягом двох років дитинча харчується молоком матері, а потім переходить на рослинну їжу.

По досягненню віку 7-8 років чоловічі особини залишають батьківське стадо і починають жити самостійно. Повністю дорослим вважається 20-річний індійський слон.

Ссылка на основную публикацию