Хижа, безстрашна птах сорокопут або вартовий м’ясник

Сорокопуд сірий – дуже рідкісний птах. Зустрітися з ним в дикій природі вкрай складно. Для цього необхідно довго сидіти і чекати її. До того ж, чисельність цього виду сильно впала, і птах була занесена в Червону книгу.

Першим, хто описав цей вид, є основоположник біномінарной номенклатури Карл Лінней, зробив це він у середині XVIII століття.

Історія опису сірого сорокопуда

Назва птиці з латини перекладається як «вартовий м’ясник», це, на думку автора цих імен, характеризує головні особливості життя сірого сорокопуда – вичікування жертви з високою позиції і розтерзання на маленькі частини спійманої здобичі.

Цей вид походить від сімейства сорокопудові. Їх найближчими предками є Вранова, тобто ворони. На думку вчених, дані сімейства мешкали в міоцені (близько шести мільйонів років тому). Вважається, що місцем появи перших сучасних представників сорокопудів є місце між Малої і Середньої Азією.

Зовнішній вигляд

Цей птах має досить великими розмірами. Так, розмір її тіла у дорослої птиці, в середньому, становить приблизно 25 сантиметрів, а маса сорокопуда дорівнює 70 грам. Розмах крил птаха середнього розміру складає близько 36 сантиметрів. Сорокопуд сірий має світлу розмальовку, спина прикрашена в сірі відтінки, а черево в білі. А також, на грудях у птаха красується малюнок. Крила і хвіст мають яскраво-чорним кольором, а по їх краях проходить біла смуга. Голова сорокопуда має білі смуги, а від дзьоба до очей тягнеться чорна маска. При цьому, самки і самці зовнішнім виглядом ніяк не відрізняються.

Спів сірого сорокопуда

У самців голос складається з різних коротких, але красивих трелей разом з булькає свистами. Звучить це приблизно так: «ту-ту КРР-пріі-пріі» або ж «трр-тур..трр-тур». Під час небезпеки або коли самці відчувають занепокоєння, то вони видають довгий, але різкий свист. А щоб привернути увагу самки, самці поєднують свист з піснею. Для спілкування між собою вони використовують більш тихий свист.

Місця проживання

Основним місцем проживання сірого сорокопуда є зони з помірним і субарктичним кліматом в північній півкулі планети. В основному, селяться в Євразії, Північній Америці і центральних районах Азії.

Деякі види сорокопуда є осілими й не роблять перельотів в інші місця. Це відноситься до птахів, що живуть на Сахаліні і Курильських островах. Решта ж представники сімейства сорокопудові, з наближенням зимових холодів перелітають на південь в малосніжні степу. Однак, в кожній популяції представників цього виду, знаходяться особи, які, взагалі, нікуди не летять і залишаються на своєму місці.

Сірі сорокопуди, в основному, живуть на відкритих місцевостях, так як їм вигідно займати високі місця з великим оглядом це дозволяє їм успішно полювати.

живлення

Сорокопуди можуть полювати на кого захочуть. Але в основному, харчуються дрібними птахами і комахами. Бували випадки, коли жертва сорокопуда, прагнучи втекти від свого мисливця, потрапляла в руки людей, але і це не зупиняло хижака, і він вихоплював свою здобич прямо з рук людини. Свою здобич птиці розвішують на гілках біля свого гнізда, після чого приступають до розбирання трупа. Саме за це дану птицю прозвали м’ясником. Коли видобутку багато, то вони залишають свої жертви недоїденими або зовсім цілими. Так, на думку вчених, вони навчають своє потомство полюванні.

Спосіб життя

Сорокопуди є хижими птахами. Так, зайнявши хорошу позицію для вистежування своєї жертви, вони вичікують, а потім моментально атакують. Причому, можуть напасти як на наземну видобуток, так і на повітряну. Після цього вони забирають здобич в своє гніздо і там поїдають її. У птиці дуже добре розвинені інстинкти хижака, так вони можуть полювати і не відчувати при цьому голоду.

Представники цього виду птахів є дуже агресивними, так якщо хто-небудь зайде на їх територію, то вони моментально атакують ворога, навіть якщо він буде у багато разів більше самого сорокопуда.

Сорокопуди відрізняються безстрашністю, для них немає різниці, кого атакувати. А також, вони не бояться людей і можуть селитися прямо поблизу с пасікою, на якій будуть спокійно поїдати бджіл.

Гніздо сорокопуда має досить великі розміри. Будівництвом будинку завжди займаються самки. Для того, щоб вибудувати гніздо, самки підбирають гілку на дереві. Зазвичай гніздо будується на невеликій висоті, близько двох метрів. Роблять вони це для того, щоб було зручніше заносити видобуток великих розмірів.

Відкладають яйця сорокопуди в районі середини весни, а в більш холодних місцях проживання, на початку літа. За раз птиці закладають приблизно по п’ять яєць, які мають зелений відтінок з темними плямами. Висиджування яєць займається самка, а самець лише зрідка замінює її. Висиджування триває приблизно два тижні. Після вилуплення батьки піклуються про своє потомство до двадцяти днів. Після закінчення цього часу пташенята вже готові вирушати в свій перший політ. Годують своїх дитинчат зазвичай дрібними комахами, але іноді можуть дати гусениць або личинок.

Цікаві факти:

  • Сорокопуд відрізняється хитрістю і уїдливим характером. Так, вони спеціально привертають на себе увагу соколів і яструбів, а після того, як вони їх атакують, сорокопуди ховаються в гілках дерев і спокійно співають звідти.
  • Зі своїх місць проживання сорокопуди виганяють усіх інших хижаків. Для цього вони спеціально попереджають жертву, на яку ведеться полювання і хижакам нічого більше не залишається, крім як, піти в інше місце.
  • Тривалість життя цього виду птахів в дикій природі складає від десяти до п’ятнадцяти років.
  • Є безстрашними хижаками, здатними атакувати будь-якого, хто зайде на їх територію.
  • Сорокопуди є одними з небагатьох хижаків, які примудряються переживати холодні зими, коли з їх видобутку залишаються лише дрібні гризуни, які ховаються під великими шарами снігу. Незважаючи на це, сорокопуди живуть прекрасно і в середині зими можна навіть почути їх шлюбні пісні.
  • Бували випадки, коли сорокопуда ловили мережею, але при цьому він анітрохи не соромився далі терзати свою спійману жертву.

види птиці

Є близько десятка знайдених видів цього птаха. У Росії найчастіше зустрічаються сірий і жулан.

  • Сірий – найбільший з усіх своїх родичів. Є найжорстокішим хижаком, володіє довгими, гострими кігтями і потужним дзьобом.
  • Жулан – має невеликі розміри близько 20 сантиметрів. При цьому маса птиці має досить великі розміри для його статури. А також, є хижим птахом, має дуже гострий дзьоб. Місцем проживання, в основному, є річкові або озерні місцевості, але зрідка можна знайти і в степах.
  • Чернолобий – розмірами схожий на дрозда, розфарбування дуже схожа на сірого сорокопуда. Мешкає в основному в степах і лісах.
  • Червоноголовий – є найменшим в сімействі. Свою назву отримав за червоний відтінок голови. А також, є хижаком і мешкає в гаях і садах.
  • Тигровий – схожий на Жулай. Відмінною особливістю є руді відтінки по всьому тілу. Місцем проживання є – ліси, степи, міські парки і садові ділянки.

Ссылка на основную публикацию