Горностай: як виглядає – хутро взимку і влітку, де живе, чим харчується тварина

Тварина горностай – це невеликого розміру хижак, який вибрав своїм місцем проживання такі райони, як Сибірська тайга і північна частина Росії. У місцях, де занадто багато відкритій місцевості або, навпаки, густий ліс, зустріти звірка можна вкрай рідко. Найчастіше вони селяться недалеко від річок, невеликих озер або боліт.

Зовнішній вигляд

Щоб зрозуміти, як виглядає горностай, уявіть тварина невеликих розмірів, яке має сильну схожість з ласкою, але при цьому трохи крупніше. Хоча самок це не стосується – вони набагато менше.

Відмінними рисами горностая є худе, видовжене тільце, довга шия, а також морда, яка має трикутну форму. Звір володіє довжиною тіла максимум в 36 см, а вагою не більше 360 м

У різні пори року горностай володіє різним забарвленням. У літній період спинка хижака має буро-рудий колір, а грудка, живіт і кінчики лап – жовтувато-білі. Взимку горностай “одягає” чисто білу шубку з густого м’якого хутра.

Особливість полягає в тому, що цілий рік кінчик його хвоста залишається чорним. Саме за цією ознакою звірка і відрізняють від інших представників сімейства куницевих.

Місце проживання

Місцями проживання для горностаїв стали такі місця, як велика частина Азії, Північна Америка, Європа. У європейській частині світу цього звіра можна виявити, починаючи від Альп і до Скандинавії. В азіатській частині проживає на території Монголії, Японії, Китаю, Гімалаїв.

У північній Америці звірок знайшов свій будинок в Гренландії і близько Льодовитого океану. До того ж, хижак штучно був впроваджений на території Нової Зеландії. Зроблено це для контролю над кількістю кроликів.

Спосіб життя і звички

Спосіб життя горностая – осілий, тобто після вибору місця проживання він його не змінює. Найчастіше звірята селяться поблизу струмків, річок, озер. Облаштовують свої оселі вони в якихось чагарниках або очереті.

Крім цих критеріїв, тварина визначає місце свого проживання, виходячи з кількості їжі поблизу.

Горностаї мітять свою територію за допомогою секретів з особливих залоз. Таку ж рідина вони виділяють її при обороні або в момент переляку.

Живуть горностаї не у власних оселях, а в невеликих нірках дрібних гризунів, яких до цього вони могли з’їсти. Під час повені річок і озер, горностай змушений змінювати місце свого проживання, віддаляючись на пару кілометрів від своєї нори.

У зимовий період зустріти горностая можна недалеко від людського житла, так як там найбільше водиться гризунів, які годяться хижакові в їжу.

Звички тварин в плані вибору житла дуже скромні. Жити вони можуть навіть під звичайним валуном або в старому пні. Пар ці хижаки не утворюють, а зустрічаються самки з самцями лише в шлюбний сезон. Однак варто сказати, що самка після того, як народить виводок, приділяє більше уваги своєму житлу, закриваючи його сухими гілками або шкірками дрібних звірків.

Звички звіра іноді бувають дуже кровожерні, і в моменти крайньої небезпеки він цілком здатний нападати на людину.

живлення

У плані харчування горностаї – хижаки. В якості їжі вони вживають хом’яків, полівок, ящірок, пищух. Можуть також полювати за птахами або розоряти з кладки яєць, якщо знаходять, то з’їдають все.

Поїдати звір може щурів і мишей, які водяться в людських оселях, через що іноді горностаїв можна побачити у відносній близькості від людських поселень.

Незважаючи на те, що звір має дуже маленькі розміри, він дуже войовничий і цілком може нападати навіть на ондатр. До того ж звір пристосований до полювання на рибу.

Час полювання горностая – ніч. Вдень вони найчастіше неактивні і, швидше за все, сплять.

розмноження

Розмноження проходить в період з березня по вересень, однак терміни протікання вагітності будуть залежати від термінів справно.

Варто відзначити, що в плані вагітності горностаї володіють унікальною особливістю, яка полягає у великій затримці розвитку ембріона.

Терміни протікання вагітності у самки складають приблизно 9-10 місяців. Зазвичай потомство з’являється в квітні-травні. Середня кількість новонароджених малюків – від 4 до 9, максимум може досягати і 18 в одному виводку.

Доглядає за потомством тільки самка.

Горностай і людина

Горностай – не з лякливих тварин. Цікавість змушує його підійматися вище і звідти розглядати людину. Але варто зауважити, що відсутність активного уваги з боку людини швидко гасить інтерес звіра, і той тікає.

Хутро горностая дуже дорогий, а тому полювання на нього завжди була прибутковою і улюбленим заняттям мисливців. Через це популяція цих тварин сильно падає.

Однак ці хижаки є в деякому роді природними санітарами, так як знищують шкідників. З цієї причини в певних районах полювання на цього звіра повністю заборонена.

Цікаві факти

Цей звір примітний своїми особливостями:

  1. Горностай був штучно впроваджений на території Нової Зеландії для знищення великої популяції кроликів. Але звір швидко адаптувався і став дуже активно розмножуватися, через що стали страждати такі птахи, як ківі. Хижаки розоряють їхні гнізда.
  2. Відомо, що горностай біліє в зимовий період, але якщо в краях проживання звіра зима тепла, і снігу мало, то хутро не стане біліти. Однак якщо в той же час перевезти тварину в місце, де зима морозна і сніжна, то його хутро швидко адаптується і стане білим. Час адаптації складе близько 5-7 днів.
  3. Тваринки відрізняються величезною швидкістю реакції, спритністю і дивовижною силою для своїх розмірів, а тому полювання на рибу або вбивство змії для горностая – нікчемна справа.
  4. Найбільш приємна їжа для горностаїв – це водяний щур. Крім того, що цей гризун корисний для хижака в плані їжі, він ще і володіє власною норою, яку звір відбере собі після вбивства щура.
  5. Вага самців перевищує вагу самок в 2 або навіть 2,5 рази.
  6. Якщо поблизу від людського житла був помічений горностай, потрібно бути напоготові. Тварина цілком здатне не тільки красти, наприклад, яйця з курника, а й самих курей.

Відео

Цікаві подробиці про життя горностая ви дізнаєтеся з нашого відео.

Ссылка на основную публикацию