Гірський баран Архар – алтайський гірський баран

Архар, або гірський баран, – найбільший з представників роду. Відрізняється потужним тілом (вага досягає 180 кг) з висотою в холці до 125 см і не менше величезними рогами, що утворюють спіраль до 2-х метрів. Ареал проживання переривчастий – гірський баран населяє скелясті ділянки Росії, Монголії, Китаю, Казахстану та інших азіатських держав. На території Європи вигляд не представлений, зате там спостерігають найближчих родичів – муфлона і Уріа.

Фізіологічні особливості архара

Тварини цього виду зустрічаються у багатьох гірських місцевостях азіатського регіону. Роз’єднане розвиток призвело до утворення ряду підвидів, що відрізняються по масі, формі рогів, забарвленням і поведінки.

Високі адаптивні властивості виду дозволяють йому легко переносити несприятливі фактори середовища. Найкраще гірські барани відчувають себе при низьких температурах, і дуже погано реагую на збільшення її понад 24 градусів, викликаючи пригнічення і зниження апетиту.

анатомічна будова

На території Росії зустрічається тільки один підвид – Алтайський гірський баран. Це найбільший тип, що перевершує також і інших місцевих мешканців. У холці аргалі досягають 125 см (самки істотно нижче – рідко перевищують 80 см), довжина тіла у самців 180-210 см, хвіст короткий – до 15 см. По масі гірський баран з Алтаю перевершує інші види, досягаючи живою вагою 200-210 кг , вівці істотно нижче – до 120. Незважаючи на великі розміри і величезну масу, архари є граціозними і стрункими тваринами, перестрибуючими ущелини до 5 метрів.

Окремої уваги потребують роги гірського барана. У самців вони представлені довгими (до 2 метрів) спіралями, що розходяться в сторони, а кінці направляють вгору. Вага рогів разом з черепом досягає 40-50 кг. Саме красиві роги стали основною причиною різкого скорочення популяції – звір є бажаним трофеєм багатьох браконьєрів, які нищать поголів’я навіть після внесення виду в Червону книгу. У самок ріжки істотно менше, вони не утворюють витіюватих петель, а більше нагадують козині і хоча можуть досягати завдовжки 50-60 см.

Кінцівки архарів зазнали серйозних змін в процесі еволюції. Вони серйозно відрізняються від козлів або сніжних баранів. У даного виду подовжені п’ясткові і плеснові кістки, що дозволяє тваринам переміщатися з високою швидкістю. Ця особливість пов’язана з частим проживанням звіра в низинних ділянках, де зустрічається безліч хижаків.

Забарвлення волосся в зимовий період у самців дикого гірського барана має бурий відтінок з вираженим білою плямою в області попереку. В білий колір також пофарбований живіт, внутрішня поверхня кінцівок, значна частина голови (лицьова частина).

добування корму

Архари пристосовані переробляти найбільш грубі і непітательной корми високогір’я. У виду добре розвинений рубець і книжка, що дозволяє посилено подрібнювати і перетравлювати лишайники, мохи та гілки. Поліпшення харчування відбувається в розпал літа, коли в достатку починає рости різнотрав’я. Але основою раціону є злакові трави альпійських лугів і скелястих ділянок. Злаки і осоки містять невелику кількість протеїну (7-9%), і велика кількість клітковини (понад 30%).

Пристосованість тварин дозволяє їм повною мірою використовувати енергію убогого корму. Дефіцит харчування спостерігається через велику снігового покриву (при товщині понад 10 см гірські барани зазвичай мігрують). На території Монголії недолік кормової бази посилюється розвиненим пасовищного скотарства.

Убога кормова база, погіршується інтенсифікацією скотарства в регіоні, є однією з головних причин стрімкого скорочення популяції алтайських гірських баранів.

Ранньою весною можлива міграція частини популяції в передгір’ї і низини. це пояснюється з затягуванням настання вегетації – підвищення температури і остаточний схід снігу відбувається до кінця травня. В кінці весни і початку літа відбувається безперервна зміна пасовищ – отари не затримуються на ділянці, попутно виїдаючи торішню траву і мізерні зелені сходи.

статева поведінка

Аргалі формують невеликі стада, чисельність яких залежить від локалізації (найбільші зустрічаються в низьких горах Монголії – до 100 особин) і пори року (в середині літа отара досягає максимуму).

Статева зрілість у овець досягається до 3-йому році життя, а от самці можуть брати участь у гонах лише з 4-5 року. В гонах зазвичай беруть участь самці старше п’яти років, він триває з жовтня по листопад. Вагітність триває 5 місяців.

Архар, як і більшість інших гірських тварин, відрізняється низькою плодовитістю, що пояснюється мізерною кормовою базою. Більшість маток в окоті приносять одного ягняти, рідко бувають двійні. Тварини відрізняються порівняно довгим періодом виношування плоду (в порівнянні з домашньою вівцею період вагітності у гірських баранів збільшений на 20-40 днів), це призводить до народження найбільш пристосованого ягняти. Такий молодняк показує високі темпи зростання і до місяця може обходитися без молока матері. Але навіть стрімке розвиток не зберігає ягнят від загибелі – до року виживає лише 50-55%.

Чисельність і ареал проживання

Вид поширений тільки в гірській місцевості Азії (Казахстан, Монголія, Китай, Росія). У нашій країні зустрічається виключно алтайський тип. Нинішня чисельність його НЕ перевищує 5000 особин і за останні 30 років його популяція скоротилася в 1,5-2 рази. Барани формують групи, які постійно мігрують на території понад 10 тисяч квадратних кілометрів в нашій країні і сусідній Монголії.

Назви підвидів архара грунтуються на місцях їх локалізації, великі отари гірських баранів спостерігають:

  • Алтай;
  • Казахське нагір’я;
  • Тибет;
  • Гімалаї;
  • Тянь-Шаньское нагір’я;
  • височини пустелі Гобі;
  • Нуратінского хребет.

Чисельність всіх типів неоднорідна, і продовжує знижуватися останнім часом. У найбільш загрозливому стані знаходиться Кизулумскій і Тяньшанская гірські барани, що мешкають на скелях Казахстану і Узбекистану. За даними останніх оціночних підрахунків загальне число представників кожного типу не перевищує 100-150 особин.

Скорочення популяції – антропогенний фактор

Основною причиною різкого зниження кількості цих тварин є людина. До суворих умов баран пристосувався, а хижаки виступають в якості обмежувального фактору.

Прямий вплив – браконьєрство і полювання. Гірських баранів добувають з-за їх закручених рогів, що представляють трофейний інтерес, а також компонент китайської медицини. Починаючи з 1934 року, в нашій країні був заборонений забій цього звіра. Браконьєрство отримало величезний розвиток в 90-і роки і навіть після включення звіра в Червону книгу і посилення контролю за його чисельністю, триває незаконний відстріл. Щорічно знищуються десятки самців, запобігання знищенню виду ускладнюється участю в відстріл тварин чиновників федерального рівня.

Опосередкований вплив:

  • випас худоби;
  • зведення загороджень і споруд;
  • прокладання трас, залізничних шляхів;
  • видобуток і розвідку корисних копалин.

Харчова конкуренція з тваринами призводить до виснаження пасовищ. Стрімкий розвиток тваринництва в регіоні призводить до нестачі кормів для дикого гірського барана. Особливо помітно погіршення обстановки на території Монголії, де сільськогосподарська галузь виробила серйозний розвиток за останні роки. При цьому не відбувається зміни технології утримання і годівлі тварин.

Будівництво магістралей, комунікацій, будівель призводить до перегороджування напрямків міграції архара. Разом з видобутком корисних копалин це призводить до серйозного скорочення кормових угідь. А вироблені вибухи при будівництві котлованів відлякують тварин.

Роботи зі збереження виду:

  • включення його в міжнародні та вітчизняні Червоні книги;
  • з 1973-го року забороняється торгівля живими особинами і продуктами забою;
  • на території нашої країни заборонений відстріл;
  • дозволяється проводити вилов тільки для відтворювальної роботи.

Відновлення популяції гірського барана в світі тварин повинно сприяти установа особливих охоронюваних і заповідних територій на Алтайській височини. Причому необхідно включити в неї регіони Росії і Монголії, так як значна частина худоби мігрує між країнами. Підвищенню відновної здатності аргалі повинні сприяти заходи:

  • розробка комплексної охорони середовища існування;
  • введення обмежень і заборон на господарську та промислову діяльність;
  • посилення нагляду і кримінальної відповідальності;
  • співпраця органів охорони природи та правопорядку;
  • створення і вдосконалення плану мисливського господарства;
  • ветеринарний контроль домашньої худоби в прилеглих територіях;
  • перехід в даних регіонах на інтенсивне скотарство;
  • спорудження спеціальних проходів для диких тварин на трасах, магістралях, трубопроводах;
  • розвиток туризму в регіоні.

Споріднені види

Еволюція роду Ovis є яскравим прикладом послідовного видоутворення уздовж шляхів переселення особин від початкового місця виникнення прародителя. Підродина козячих одне з найчисленніших і поширених серед парнокопитних, але основним місцем їх локалізації є гірські системи.

Освіта древніх козячих відбувалося на території Євразії в міоцені, а їх розселення на сусідні материки (включаючи Америку) відбулося багато пізніше. Перші останки древніх гірських баранів з крученими рогами датуються 4-5 млн. Років до нашої ери. Їх виявили на території Західного Забайкалля, і за антропологічними даними подібний сучасному архара. В Європі палеонтологічні знахідки датуються 1-1,5 млн. Років до нашої ери. За цей час відбулося утворення двох самостійних видів.

муфлон

Це єдиний європейський гірський баран, що мешкає зараз в Сардинії, Корсиці, а також штучно розселений в південних регіонах Європи. Популяції не численна, і, на відміну від архара, селиться на більш рівнинних ділянках.

характеристика:

  • маса до 50 кг;
  • зростання в холці не більше 70 см;
  • роги довжиною до 65 см, утворюють одну неповну спіраль, кінці виставлені вперед. Самки зазвичай комолі.

Уріа

Порівняно невеликий вид гірського барана. Ареал проживання включає Середню Азію, частина північної Індії та Аравійського півострова. Селиться на крутих схилах, займаючи гірські ділянки істотно вище архара – до 6 км.

характеристика:

  • маса до 85-90 кг у самців;
  • зростання в холці до метра;
  • довжина рогів – 70-90 см (максимальна 99 см);
  • самки набагато дрібніше, мають невеликі роги;
  • чорне забарвлення грудей.

Між трьома видами можливе утворення гібридів. Також можлива гібридизація з домашньої вівцею, тому доцільно вивчення даного аспекту для підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин або відновлення популяції гірських.

Ссылка на основную публикацию