Дикий степовій кіт: опис породи, характеристика

Степові коти першими були приручені давньоєгипетської цивілізацією, ставши прабатьками сучасних домашніх улюбленців. Їх історія налічує більше 120 тисяч років. Зовні і по поведінці степові кішки багато в чому схожі на своїх одомашнених родичів, проте, дикий спосіб життя зробив їх спритними і небезпечними мисливцями. На сьогоднішній день популяція цих тварин знаходиться під загрозою вимирання. Багато з них занесені до Червоної книги.

Дикі коти в природі

Види диких кішок:

  1. 1. На Далекому Сході в Росії живуть тигри (Felis tigris) і далекосхідні леопарди (Felis pardus), а також далекосхідний кіт (Felis euptilura Elliot).
  2. 2. На Алтаї, в Казахстані, Середній Азії – барс або ірбіс (лат. Felis uncia).
  3. 3. У піщаних пустелях Середньої Азії мешкає кіт барханний (лат. Felis margarita Loche).
  4. 4. У Казахстані, в Закавказзі, Середній Азії і на півдні Сибіру водиться манул (лат. Felis manul Pallas).
  5. 5. У Туркменії і Узбекистані мешкає пустельний каракал (лат. Felis caracal Schreber).
  6. 6. На півночі європейської частини Росії, в Сибіру, ??на Далекому Сході, в Казахстані та Середній Азії водяться рисі (лат. Felis lynx Linnaeus).
  7. 7. На північно-західному узбережжі Каспію, в Дагестані і Середньої Азії зустрічається очеретяний кіт (лат. Felis haus Guldenstaedt).
  8. 8. У Азії, Закавказзі і в степах Казахстану живе степовий кіт (лат. Felis libyca Forster).
  9. 9. У лісах Західної України, на північному Кавказі мешкає лісовий кіт (Felis silvestris Schreber).

1 – лісовий кіт; 2 – степовий кіт; 3 – очеретяний кіт; 4 – далекосхідний кіт; 5 – манул; 6 – каракал; 7 – рись; 8 – бархани кіт

Степовий кіт

Степову кішку (лат. Felis silvestris lybica), називають буланій через її характерного сіро-буланого забарвлення, доповненого плямистої маскуванням. Інші назви: дика північноафриканська булана, лівійська кішка, нубийская. Саме степові коти були одомашнені стародавніми єгиптянами між IV-III тисячоліттями до н.е. і стали предками сучасних домашніх вихованців.

Тварина живе в напівпустельних і степових районах Азії, Північної Індії, в Казахстані і Закавказзі. Іноді його зустрічають в гірських районах Африки на висоті до трьох тисяч метрів. На сьогоднішній день їх чисельність в більшості місць проживання досить мала. На території РФ степового кота зустріти практично неможливо, окремі особини трапляються в напівпустельних районах Астраханській області недалеко від джерел води. До того ж помітити його не так вже й просто, більшу частину часу він ховається в заростях, уникаючи відкритих ділянок місцевості.

2.1
Зовнішній вигляд

булана кішка

Зовні степовій кіт нагадує домашнього. Довжина їх тіла доходить до 74 см, третина з яких припадає на довгий сильний хвіст, обвитий чорними кільцями. Середня маса тіла досягає 6 кг. Статура мускулисте і худорляве з міцними лапами середньої довжини.

Тварина має однотонно-палевим забарвленням з дрібними темними плямами, які зливаються в смуги на голові, шиї і боках. Колір шубки варіюється від світло-жовтого до пісочно-коричневого. Черевце білувате або сіро-біле, шия – повністю біла. Шерсть коротка і густа з добре розвиненим підшерстям, має щільну структуру. Для степового кота характерні трикутні вуха, увінчані маленькими пензликами, на голові середнього розміру з вузькою витягнутою мордою і мигдалеподібні очі жовто-зеленого відтінку.

Сліди степового кота схожі на сліди домашньої кішки, але більші за розмірами. Навіть при ходьбі по снігу він ставить лапи точно так же – вертикально і слід у слід.

2.2
Спосіб життя і харчування

Степовий кіт за своєю природою – мисливець. Він володіє гострими іклами і кігтями, завдяки яким чіпко утримує видобуток, а також прекрасно лазить по деревах, ховаючись від більш великих хижаків або здобуваючи прожиток. Навіть його язик покритий жорсткими роговими наростами, що дозволяють зчищати сире м’ясо з кісток до останньої крихти. Оскільки він не відрізняється великими розмірами, то краще полювати на дрібних тварин. Основу його раціону складають гризуни, степові черепахи, птиці та їх яйця, ящірки, великі комахи (сарана), в окремих випадках зайці. Так як степові коти не бояться води і відмінно плавають, на обід до них потрапляють різні земноводні або ондатри.

Полювати степовій кіт виходить в сутінках. Пристрій очей дозволяє тварині добре орієнтуватися в темний час доби. Більшу частину дня він проводить в різних укриттях. Як правило, займає нори лисиць, борсуків, дикобразів, облаштовуючи їх пір’ям, шкурками тварин, сухою травою, або ховається в чагарнику. Вичікувати видобуток в засідці кіт здатний годинами, при цьому він ретельно вилизує шубку щопівгодини, щоб не відлякати своїм запахом видобуток. Можуть і підкрадатися до наміченої жертви, долаючи відстань, що залишилася до неї парою стрибків.

Зимові морози степові кішки переносять погано, а в сильні холоди не покидають укриття по кілька днів поспіль. Пересуваються по сніжному покриву насилу через коротких лап і не можуть подолати замети понад 20 см.

При зіткненні з більшим ворогом кішка намагається сховатися. Якщо це не вдається, вона приймає бойову стійку, щоб відлякати противника, – повертається до нього боком, вигинає спину дугою, а шерсть її наїжачує. Якщо ж ворог продовжує атакувати, то кішка падає на спину і починає відбиватися всіма лапами, випустивши довгі кігті.

2.3
Розмноження та догляд за потомством

Степові коти – одинаки, самці і самки зустрічаються тільки в певні періоди, щоб залишити потомство. Ці кішки спілкуються з родичами за допомогою міміки і різних поз.

Шлюбний період у тварин починається в кінці січня – початку лютого. Самці з’ясовують стосунки між собою за допомогою звуків, що нагадують нявкання і шипіння, і ганяються за самками.

Через два місяці після спаровування у самки народжується від трьох до п’яти кошенят. Вони з’являються на світ сліпими і глухими, але через пару тижнів починають бачити і чути. Вага новонароджених малюків не перевищує 40 грамів, а по забарвленню вони нагадують батьків, але з більш темними і чіткими плямами. Самка годує кошенят молоком до трьох місяців, поступово привчаючи до м’ясної їжі і навчаючи основам полювання. Спочатку мати приносить дитинчат вбиту здобич, потім полузадушенную і, нарешті, живу. Самець до посліду зазвичай не підпускають.

Кошенята готові до самостійного життя приблизно на півроку, після зміни молочних зубів на постійні. У рік самки вже здатні до розмноження, а самці дозрівають ближче до двох років.

Середня тривалість життя в неволі – десять років, в природному середовищі – значно менше.

Манул

Манул

Степовий кіт манул має загрозливий вигляд, однак, його вага не перевищує 5 кг, а в довжину тіло не досягає і 70 см. Зовні нагадує звичайну кішку, але має більш пухнастим і густим сірим або рудуватим хутром. Один квадратний сантиметр його тіла налічує понад дев’ять тисяч волосків, а довжина кожного з них – 7 см. Шерсть профарбована неоднорідне, на кінчиках шерстинки мають світлий колір, що надає хутру сріблястий відлив.

Шкура манула прикрашена темними тонкими смужками і невеликими плямами на лобі. Очі жовтого відтінку з круглими зіницями. Тварина має чудовий слух і зір, але нюх у нього розвинене слабо. Коти ведуть відокремлений спосіб життя, ретельно оберігаючи від чужинців свою територію. За особливостями добування їжі і раціону не відрізняються від інших диких кішок, проте, не здатні розвивати велику швидкість бігу, тому вважають за краще підстерігати свою здобич.

Каракал

Каракал

Ще один чудовий степовий представник сімейства котячих, що зовні нагадує рись, – каракал. Його зріст у холці не перевищує 50 см, а довжина досягає 80 см. Середня маса тіла досить велика і доходить до 20 кг. Особливостями зовнішнього вигляду породи є великі трикутні вуха, увінчані чорними пензликами, і червонувато-коричневе забарвлення з білими ділянками на животі і грудях і темними цятками на боках.

Каракал може тривалий період обходитися без води, отримуючи необхідну для організму рідину з здобутої їжі. В іншому, хижацьким способом життя і особливостями поведінки нагадує інших котячих родичів.

Варто відзначити, що каракала на відміну від манула легко приручити, тому для любителів екзотики ця тварина – справжня знахідка. Він володіє високим інтелектом і швидко звикає до людей.

Ссылка на основную публикацию