Дикий лісовий тхір – особливості поведінки, раціон, характер поведінки

Чорний тхір, як його прийнято називати або, більш науково – звичайний тхір – це невеликий звірок, який відноситься до роду куниць. Він досить відомий серед любителів домашніх жівотних.Несмотря на те що це тільки лісовий звір, його часто заводять будинку, оскільки той відмінно приживається і без особливих проблем проживає поруч з людьми довгі роки.

Те, що він здатний вибудовувати відносини з людьми, безсумнівно, добре. Але зі свого боку і нам було б корисно знати, що собою являє ця тварина, де його звичайні території проживання, чим він харчується, є він хижаком або травоїдним, які його звички в дикій природі і багато інших

дикий тхір

Взимку морози і голод штовхають диких тхорів переселятися ближче до людського житла. Можливо, саме цей факт і пояснює початок відносин між тхором і людиною.

Середовище проживання

Отже, почнемо з питання, де проживають чорні тхори?

Популяція цих тварин поширена в основному на європейському континенті. Також, вона охоплює всю західну Європу. Чорні тхори зустрічаються на землях Ірландії і Великобританії.

У нашій країні ареал цих представників сімейства куницевих тягнеться від західних кордонів і закінчується близько Уралу. Вони проживають, можна сказати, практично скрізь, ось тільки території Кавказу, в гирлах Волги, на Крайній Півночі і в північній частині Карелії і Крайній Півночі цих тварин ми не зустрінемо.

Вид чорних тхорів також називають ще й лесним.Лесние тхори для свого проживання вибирають такі місцевості, де є:

  • невеликі лісові масиви,
  • гаї,
  • поля,
  • луки.

У цих місцевостях зустріти такого звірка можна на узліссях і галявинах, рослинність яких не дуже густа. Тхір воліє жити також неподалік від водойм:

  • боліт,
  • озер,
  • в заплавах річок.

Незважаючи на те, що зараз лісовий тхір – це домашній вихованець, у людей, які проживають в сільській місцевості, до цього звірку ставлення часом досить негативне. А причиною того служить звичай диких тхорів досить часто, особливо в зимові, холодні місяці, нападати на курники і інші житла з домашньою птицею і поїдати курей, курчат, качок, гусей та їх потомство.

Лісовий тхір є також і цінним хутровим звіром. У більш старі роки виріб з шкурки тхора вважалося дуже цінним і престижним за рахунок своїх цінних якостей. У сучасному світі на них полювання заборонене. оскільки чисельність популяції значно скоротилася, і звір занесений до Червоної книги.

Як виглядає тхір

Розміри звірка не дуже великі, по зовнішньому вигляду він практично нічим не відрізняється від інших представників свого сімейства. Але при цьому, описуючи зовнішній вигляд цієї тварини, варто докладніше зупинитися на деяких особливостях.

  1. Колір. Дикий тхір має основний буро-чорне забарвлення. Лапи, хвіст, спина і мордочка пофарбовані в більш темний колір.
  2. На боках і на животі шерсть набагато світліше, ніж на інших ділянках тіла тварини. Взимку, після періоду активної линьки, линьки звірок стає більш темного забарвлення, ніж в теплу пору року. Існує багато кольорових варіацій дикого тхора. В основному це повністю руді, з розлученнями і повністю білі, тобто альбіноси (фуро).
  3. Мех. У тхора шерстка не надто густа, але при цьому довга і блискуча. На спині вона виростає до 6 см. Не дивлячись на те що влітку вона має досить-таки непоказним забарвленням, після предзимней линьки вона майже на всій поверхні стає повністю чорною і пухнастою.
  4. Голова. Як правило, вона овальна, злегка сплюснута з боків. Вона плавно переходить довгасту і гнучку шию.
  5. Вуха. Невеликі. Мають широку основу.
  6. Очі. Коричневі, невеликі і блищать.
  7. Тіло. Тулуб у тхорів гнучке, струнке, довжина його доходить до 48 см і робить звірка вельми в’юнким, дозволяючи йому проникати навіть в дуже вузькі нори.
  8. Лапи. У чорного тхора все кінцівки товсті і короткі. Задні лапи у великих самців бувають лише не більше 6-8 см, саме тому тварина і виглядає таким приземистим. Однак ці особливості нітрохи не заважає йому бути досить спритним, вертким, рухомим і дуже швидким. На його сильних кінцівках по п’ять пальцев.Оні забезпечені вельми гострими кігтиками. Між пальцями видно невеликі перетинки. Вони дозволяють тхора при необхідності досить спритно рити землю.
  9. Хвіст. Він становить 1 \ 4 всієї довжини цієї істоти, розмір хвоста буває зазвичай в межах 8 – 16 сантиметрів.
  10. Вес.Его показник – дуже рухливий. Він змінюється, як правило, від пори року. У передзимових час тхір починає повніти і набирати масу свого тіла для того, щоб накопичити в собі достатньо жиру, щоб можна було з ним успішно перезимувати. Чоловічі особини в цей період можуть важити іноді до 2 кг, жіночі особини – до 2 разів менше.

лісовий тхір

Вид лісових чорних тхорів не дарма носить свою другу назву, яке вказує на місцевість, в якій цей вид найчастіше проживає. ареал цих тварин – невеликі лісові масиви.

Лісовий тхір пересувається довгими невисокими стрибками, досить непогано плаває. По деревах він, як правило, не Леза, хоча в ті моменти, коли йому загрожує смертельна небезпека, він здатний дертися в дупла дерев, які, розташовані невисоко від землі.

живлення

Якщо ви любитель цього звіра і бажаєте його завести в якості домашнього вихованця, то питання хижак він чи ні – важливий. Про харчування тхора треба знати все.

Тхір, поза всякими сумнівами, хижак. У зв’язку з цим, відповідь на питання, чим харчуються тхори в умовах дикої природи, буде таким, що сприяє: це обумовлено потребами його виду. Що ж входить в раціон тхора?

У раціон тхора зазвичай входять:

  1. Дрібні гризуни (герой нашої статті із завидною спритністю виловлює мишей і щурів, викопує з землі полівок і кротів.
  2. Якщо лісовий тхір відноситься до якого-небудь великому увазі або сам відрізняється видатним для свого виду статурою, то в їжу йому можуть піти зазівалися зайці чи молоді ондатри.
  3. Із задоволенням герой нашої статті поїдає також і жаб, і ящірок. Він здатний самостійно впоратися навіть і з не дуже великими зміями. Куртка при цьому не буде хвилювати, нешкідлива вона буде або отруйна.
  4. Тхір здатний з успіхом ловити навіть птахів. Він розоряє гнізда, якщо вони розташовані на землі або в чагарниках. Лісовий тхір також знищує пташенят або ласує яйцями.
  5. Тхір любить поритися в землі для того, щоб добути смачних черв’яків, він також із задоволенням вживає в їжу різних комах: метеликів, гусениць, коників та ін.
  6. У його раціон включається іноді і риба, але вона займає незначне місце в харчуванні цього звірка, оскільки вимагає великих затрат часу і праці.
  7. Ягоди, фрукти і траву тхір їсть рідко, тільки при необхідності заповнити баланс вітамінів і мінеральних речовин. Популярність цього виду їжі пояснюється тим, що його шлунок не розрахований для перетравлення рослинної їжі.

Заповнити недолік клітковини і інших необхідних корисних речовин тхір може через вживання в їжу вмісту шлунка спійманих їм травоїдних тварин.

З приходом весни до кінця подзимних місяців тхір не відчуває труднощів з пошуком для себе їжі. Перед наближенням зими він починає посилено харчуватися, щоб створити для себе якомога більше жиру. Коли настають холоди, їжу стає добувати набагато складніше. Але наш звір – хижак, а це значить, що і природжений мисливець. Він не сумує, а починає ритися в снігу. Тоді його здобиччю стають не тільки дрібні гризуни, але і великі птахи – і рябчики, тетерева, зарилися на нічліг в сніг. Коли їжі зовсім ніякої немає, тварина не пройде повз і падали, і відходів людської їжі.

особливості поведінки

Тхір – одинак, він спілкується з самками тільки в шлюбний період.

Кожна особина з представників цього виду має свої мисливські території, він їх «пасе», тобто проживає на них постійно. Їх територія полювання зазвичай досить велика, у самців вона займає до двох з половиною тисяч гектарів. У самок території годування зазвичай трохи менше, буває, що частина їх перетинається з територіями самців, іноді і частково входить в них. здійснюючи обхід своїх володінь, тхори залишають на ній мітки, щоб інші знали, що місце зайняте і охороняється.

У малопомітній місці тхір риє для себе нірку з коротким лазом і кишенею, де відпочиває. Норка носить характер постійного місця проживання. Але якщо його в житло хтось налякав або іншим способом скомпрометував, то тоді тхір залишає своє колишнє житло і шукає собі інше місце.

Іноді для постійного місця проживання він вибирає звалище з сухих гілок або дупло під старими пеньками. Коли в лісі повно їжі, ситий і задоволений звірок вдень спить, а активність починає проявляти в сутінки і вночі. Якщо ж на його території корми стає мало, то він відправляється на полювання на тривалі відстані. У несприятливу погану погоду тварина може цілодобово не виходити з нори.

поведінка тхора

Характерною особливістю дикого тхора є – сміливість з домішкою агресивності. При зустрічі з ворогом навіть перевершує його в силі і розмірах, наш герой безстрашно кидається в бій. Також, тхір безжалісний до своїх жертв: якщо він проник в курник, він загризе тільки одну птицю, але всіх, хто лишився – задушить. Те ж саме поведінку він повторює і в природі: нападаючи на гніздо птиці, він обов’язково вб’є всіх його мешканців, хоча сам з’їсть зовсім небагато.

Вороги лісового тхора

Тхори лісові, як ми вже пояснили, звірята зовсім не надто великі, тому в дикій природі у них є і вороги, які цілком можуть їм нашкодити або вбити.

У головних ворогів слід записати спочатку вовків. Незважаючи на те, що тхори дуже швидко бігають, втекти від великого звіра на відкритій місцевості, де ніде сховатися, йому, проте, складно.

Лисиці також нападають на нашого героя, особливо в зимову пору року, коли вкрай мало, мишей або немає, або ними не наситишся, а зайці занадто прудкі і не завжди видається випадок їх зловити.

Серед великих птахів також є бажаючі впіймати звіра: в нічний час – це сови і пугачі, а вдень – соколи і беркути.

Рисі – ще один вид тварин, який любить перекусити тхорами. смертоносні зуби цієї дикої кішки, її спритність, хитрість і спритність не залишають надію на життя цього звірку.

Якщо тхори займають територію в степовій зоні, то загрозу для нього будуть представляти бродячі собаки.

Хоча, чесно кажучи, самий безжальний і страшний ворог для тхора, здатний довести популяцію до повного знищення, проте, людина. Саме завдяки нашому виду цей звір занесений до Червоної книги.

Ссылка на основную публикацию