Дикі кішки: породи, види

Дикі представники сімейства котячих поширені на території всіх материків і великих островів, за винятком Антарктики, Австралії, Мадагаскару, Гренландії, островів Нової Гвінеї і Сулавесі. До Червоної книги занесені всі види диких кішок, багато з яких або знаходяться на межі вимирання, або під загрозою знищення.

Розміри тварин сильно різняться. Іржава кішка – найменша представниця котячих, вона важить в межах 1,5 кг, а довжина її тіла в середньому досягає 40 см. Найбільшою масою тіла має тигр. Особини цього виду нерідко досягають маси більше 300 кг, а довжина тіла доходить до 3,8 м. Проте всі види сімейства котячих сильно схожі між собою як зовнішніми даними, так і способом життя. Це прекрасні мисливці, ідеально пристосовані для чатування і вбивства жертви.

Леопард онцилла (Leopardus tigrinus)

Тигрова кішка, більш відома як леопард онцилла, відрізняється порівняно невеликими розмірами. Вона трохи крупніше звичайної домашньої кішки, вага дорослого самця рідко перевищує 3 кг, а довжина тіла доходить до 65 см. Очі і вуха тварини помітно більшою порівняно з черепом, ніж у інших представників цього роду.

Леопард онцилла є володаркою м’якою короткою вовни охристого відтінку. На морді, в області живота і грудей забарвлення переходить в білуватий. Завдяки рисунку на шкурі маленька хижачка дуже схожа на дитинча ягуара. На спині і боках тварини поздовжніми рядами розташовані кільцеподібні плями неправильної форми. В області хвоста плями стають поперечними, поступово зливаючись в кільця ближче до його кінця. На чорних закруглених вухах розташовано біла плямочка.

Мешкає представник цієї породи в субтропічних лісах, віддаючи перевагу вологим вічнозеленим лісам в гірській місцевості на висоті, що досягає 3 тис. М над рівнем моря. Зустріти леопард онцилла можна на Коста-Ріці, півночі Аргентини, в північній частині Панами, в Бразилії і в сухих лісах Венесуели. У більшій частині ареалу проживання тваринного полювання на них заборонена, так як вид знаходиться під загрозою зникнення.

Цей вид мало вивчений в силу його скритного способу життя в природі. Основну активність тварина проявляє в нічний час доби, вдень же воно воліє ховатися в гілках дерев. Харчується хижак переважно птахами і дрібними гризунами. Але може напасти і на невеликих приматів, неотруйних рептилій.

Розмноження породи в дикій природі не вивчено, всі зібрані відомості здобуті шляхом спостереження за леопард онцилла в неволі. Тривалість вагітності кішки становить 2,5 місяця. У посліді зазвичай 1 або 2 кошеня. Статевозрілими особини стають у віці 1-2 років.

Димчастий леопард (Neofelis nebulosa)

Цей вид котячих вважається досить давнім. Довжина тіла представників породи досягає 1 метра, хвіст буває до 92 см, а висота в холці коливається в межах 50-55 см. Дорослі самці димчастого леопарда важать до 21 кг, самки трохи дрібніше, їх маса досягає 15 кг.

Гарний візерунок на жовтому хутрі тварини утворений різноманітними за формою великими темними плямами. В області шиї і спини плями мають подовжену форму. На животі та грудній клітці димчастого леопарда мало плям, колір шерсті практично білий. Череп тварини помітно довше, ніж у інших представників котячих. Ще однією відмінною рисою звіра є більші ікла в порівнянні з розмірами тіла. Хвіст кішки великий і важкий, ближче до кінця його забарвлення стає темніше.

Ареал проживання димчастого леопарда охоплює південний схід Азії. Хижак зустрічається на півдні Китаю, можна зустріти його на території від східних Гімалаїв до В’єтнаму. На даний момент вид знаходиться під загрозою зникнення. Через красивою плямистої шкіри, яка дорого цінувалася, довгий час на леопарда велася полювання. Але основну загрозу існуванню кішки представляє масивна вирубка тропічних лісів, які є будинком тварини.

Хижак воліє вести одиночний спосіб життя і в основному ховається в заростях. Тварина майстерно лазить по деревах і прекрасно плаває, масивний хвіст допомагає утримувати рівновагу. Полюють ці чудові кішки на рептилій, птахів, кіз і невеликих оленів. Жертвою леопарда може стати і мавпа. Хижак воліє затаюватися на гілках дерев, раптово стрибаючи на свою здобич зверху.

Зібрати інформацію про розмноження тваринного в умовах дикої природи ще не вдалося. Всі знання на це рахунок отримані при спостереженні за особинами в неволі. Вагітність триває близько 3 місяців, після чого на рахунок з’являються від 1 до 5 дитинчат. Мати годує потомство молоком протягом 5 місяців, але вже з 2 місяців їх раціон починає доповнюватися їжею дорослих особин. До 9 місяців молоді леопарди стають самостійними і повністю готовими до життя окремо від матері.

Теммінка (Catopuma temminckii)

Азіатська золотиста кішка, друга назва якої азіатська золота кішка, зовні дуже схожа на пуму, але відрізняється розмірами та забарвленням хутра. Довжина тіла дорослої особини в середньому досягає 90 см, вага може доходити до 16 кг.

Шерсть кішки найчастіше золотистого або темно-коричневого кольору, але бувають і інші варіанти забарвлення, наприклад, чорний або сірий. На невеликій голові біля очей є смуги білого і чорного кольору. Залежно від регіону, в якому мешкає тварина, на шкурі особини можуть бути помітні плями.

Територія, на якій живуть ці граціозні хижаки, охоплює південно-східний Тибет, В’єтнам, Китай. А також кішка зустрічається на острові Суматра. Тварина воліє тропічні і субтропічні ліси, може підніматися в гори на висоту до 3 тис. М над рівнем моря. Полювання на особин цього виду і вирубка лісів в ареалі їх проживання призвела до того, що Теммінка входить в список рідкісних тварин.

Представили породи вважають за краще жити поодинці. Вони полохливі, дуже обережні і ведуть нічний спосіб життя. Пересуваючись переважно по землі, золота кішка проте прекрасно лазить по деревах. У пошуках здобичі тварина часто долає великі відстані. У раціон кішки входять молоді олені, птахи, дрібні ссавці та рептилії.

Процес виношування дитинчат протікає протягом 80 днів. Кількість кошенят в посліді становить від 1 до 3 штук. Вигодовування дітей молоком триває до 6 місяців з поступовим переходом на дорослий раціон. Самець бере участь у вирощуванні потомства.

Руда рись (Lynx rufus)

Руда рись – це один з видів рисей, батьківщиною якої є Північна Америка. Від звичайної рисі відрізняється помітно меншими розмірами. Довжина її тіла рідко перевищує 80 см, хвіст короткий. Висота тварини в холці до 35 см, маса варіюється в межах 6-11 кг.

Забарвлення шерсті представників виду рудувато-бурий з добре помітним сірим відтінком і невеликими цятками. Кінчик хвоста тварини з внутрішньої сторони має білу пляму. Вуха тварини трикутної форми з загостреними кінчиками, на яких розташовані невеликі пензлики. Морда кругла, по її краях росте помітно довша шерсть.

Поширена руда рись по всій території від східного до західного узбережжя США, в Канаді і Мексиці. Тварина проживає в хвойних і широколистяних лісах, на заболочених місцевостях, в субтропіках і навіть в посушливих районах. Може зустрічатися поблизу міст. Існування виду не перебуває під загрозою.

Пересувається по землі, піднімаючись на дерева тільки в пошуках притулку і видобутку. У раціон кішки входять змії і гризуни, найчастіше вона нападає на птахів, в тому числі на домашніх. Але основне джерело харчування цього хижака – американський кролик. Полюючи за здобиччю, може пройти до 10 км за ніч.

Період спарювання починається з лютого. Тривалість вагітності становить 50 днів. По її закінченні на світ з’являється до 6 сліпих дітей. Уже через місяць молодняк починає урізноманітнити своє меню дорослою їжею. Статева зрілість у самок наступає на 12-му місяці життя, у самців – у 2 роки.

Лев (Panthera leo)

Представники цього виду є одними з найбільших кішок, існуючих на даний момент. Маса тіла окремих самців досягає 250 кг і більше. Довжина потужного м’язистого тіла хижака становить до 3 метрів, хвіст досягає до 90 см. Самки трохи менше розміром і вага їх рідко перевищує 180 кг.

Зовнішність тварини дуже своєрідна. Крім того, це один з небагатьох видів з добре помітним статевим диморфізму. Особи чоловічої статі цих кішок відрізняються не тільки масою і розмірами тіла, але і наявністю гриви. Її шерсть покриває голову, частина спини, груди і плечі тварини. Шкура звіра покрита короткою шерстю пісочно-сірого кольору. Густа грива може бути або такого ж відтінку, як основне забарвлення, або темніше, аж до чорного кольору. На кінчику хвоста є пензлик.

Ареал проживання хижака зазнав найсильніші зміни під впливом людини. Раніше територія поширення цього виду була значно ширше, наприклад, кішок можна було зустріти на Близькому Сході і в південній частині сучасної Росії. Зараз же тварин можна зустріти в Африці на південь від Сахари. Невелика кількість особин живе в Гірському лісі на півдні півострова Катхіявар.

На відміну від інших представників сімейства котячих леви – тварини соціальні і живуть вони цілими групами, званими прайдом. Найчастіше сімейство левів складається з дитинчат, кількох споріднених самок і 1-2 дорослих самців. Вигодовуванням і захистом молодняка займаються всі самки незалежно від того, чий це послід. Якщо одна з матерів з якоїсь причини вмирає, її кошенят виховують інші. Самок з боку прайд приймає неохоче. Молодих підросли самців виганяють зі зграї, після чого за покликом інстинктів вони шукають родини левиць і борються за верховенство в новому прайді.

Полюванням прайд займається з настанням сутінків, в денний же час кішки вважають за краще відпочивати в тіні. В основному видобуток добувають самки, леви рідко беруть участь в цьому заході. Полюючи за здобиччю, прайд намагається ізолювати її від стада, після чого нападають і вбивають. Метою сім’ї левів може стати буйвол, гну або зебра.

Тигр (Panthera tigris)

Будучи самим масивним і важким представником сімейства котячих, тигр може мати масу тіла до 320 кг. Витягнуте і гнучке тіло хижака в довжину іноді досягає 2,9 м без хвоста. Висота в холці 1,15 м. Розміри мають залежність від ареалу проживання: на більш північних територіях розмір кішок більше, ніж на південних.

Залежно від підвиду тваринного основний колір шерсті варіюється від світло-жовтого до іржаво-коричневого. Все тіло прикрашене коричневими або чорними вертикальними смугами, розташованими асиметрично. Нижня частина тулуба біла. Зовнішня сторона вух чорного кольору з білою плямою посередині.

Мешкає цей могутній хижак в північних частинах Ірану та Афганістану, в Непалі, Таїланді, в деяких провінціях Китаю. Зустріти тварину можна на території Індії, Індонезії, Росії, В’єтнаму і Пакистану. Тигри обжили багато видів ландшафтів: сухі пустелі і напівпустелі, вологі тропічні ліси, тайгу, гірську місцевість і мангрові болота. Вид знаходиться на межі вимирання, полювання на нього заборонена по всьому світу.

Тигри – територіальні одиночні тварини, люто захищають свої володіння. Незважаючи на значні розміри, хижак безшумно пересувається по лісах і схилах гір. Він добре маскується і наділений неймовірною силою і спритністю. Лазити по деревах вміє, але робить це рідко. Полює тварина на досить велику здобич, в числі якої дикі бики, олені, лосі, кабани і навіть ведмеді. Цей звір прекрасно плаває і може виловлювати рибу і невеликих крокодилів. Якщо настають голодні часи, тигр може харчуватися амфібіями, рептиліями, гризунами, птахами і навіть рослинами. Падло їсть у виняткових випадках.

Розмноження кішок відбувається протягом усього року. Тривалість вагітності становить 3,5 місяця. Перед пологами самка шукає підходяще лігво. Найчастіше в одному посліді з’являються 2-3 сліпих кошеня. З двомісячного віку, крім молока, малюки починають вживати в їжу дорослий корм. Тигриця – турботлива мама. Досягнувши віку 2 років, молодняк починає брати участь з нею на полюванні. У 3-4 роки молоді особини залишають свій будинок і шукають окрему територію.

Гепард (Acinonyx jubatus)

Зовні цей граціозний хижак відрізняється від своїх котячих побратимів. Будова його гнучкого тіла по анатомічних ознаках нагадує будову хорта собаки. У гепарда довгі і сильні ноги, на яких розташовані кігті, втягують лише частково, що нехарактерно для кішок. Велика грудна клітка і об’ємні легкі служать активному диханню в процесі бігу.

Гепард вважається найшвидшим ссавцям: швидкість, яку тварина здатна розвивати при полюванні, складає близько 130 км на годину.

Висота хижака в холці – 80 см. Довжина тіла дорослої кішки може досягати 130 см, хвоста – до 80 см. Вага зрілої особини варіюється від 40 до 75 кг. Колір шерсті тварин – пісочно-жовтий. Вся шкура покрита чорними плямами невеликого розміру. На бічній частині морди знаходяться тонкі чорні смужки.

Майже вся популяція гепардів збереглася лише в країнах Африки: ПАР, Танзанія, Алжир, Ангола, Замбія, Кенія та інші. Кількість цих кішок в Азії мінімально, їх знаходження підтверджено лише в центральній частині Ірану. Охоронний статус виду – вразливі тварини.

Гепарди ведуть денний спосіб життя, полюючи або вранці, або ввечері, так як саме в цей час досить ясно і не дуже жарко. Основний видобуток цих кішок – газель Томсона, але також вони полюють на імпал, гну та зайців. Іноді можуть нападати на страусів. На відміну від інших кішок гепарди полюють шляхом переслідування, а не нападу з засідки. Розвиваємо тваринам швидкість висока, але не дозволяє здійснювати пробіжки на тривалі дистанції. Якщо хижак не ловить здобич в перші 10-20 секунд, то, швидше за все, він закінчить переслідування.

Тривалість вагітності самки гепарда складає 3 місяці. На світ з’являються 2-6 кошенят. Вигодовування дітей молоком відбувається до 8 місяців. Молодняк залишається з матір’ю до 20 місяців. Середня тривалість життя в неволі – 20 років.

Пума (Puma concolor)

Пума знаходиться на 4-му місці за розмірами серед представників котячих. Крупніше пуми тільки лев, тигр і ягуар. Дорослий самець цього виду може досягати 105 кг у вазі. Висота тварини в холці становить в середньому 80-90 см, довжина гнучкого подовженого тіла дорівнює 150-180 см, довжина хвоста – близько 70 см.

Шерсть тварини густа і коротка. Забарвлення однотонне, варіюється від коричнево-жовтого до коричнево-сірого. Нижня частина тіла світла. На порівняно невеликій голові розташовані круглі вуха. Лапи сильні з широкими стопами і втяжні кігтями. Хвіст темного кольору.

Поширена пума на півдні Північної Америки і практично по всій території Південної Америки. Чисельність виду така, що його існування не перебуває під загрозою. Мешкає в багатьох типах ландшафту: гірська місцевість, в лісах, на рівнинах і болотистій місцевості.

За винятком періоду розмноження, пуми ведуть одиночний спосіб життя. У денний час кішки вважають за краще відпочивати, гріючись на сонечку, на полювання ж виходять в сутінках. Здобиччю хижака стають лосі, олені, дикі свиня, невеликі крокодили, білки, бобри і т. П. Нападає із засідки, довгі погоні не любить, швидко видихається.

Вагітність у тварини триває близько 3 місяців, в одному посліді буває від 2 до 6 кошенят. Кошенята при народженні відрізняються від дорослої тварини забарвленням: у них вона більш темна з чорними плямами, а хвіст оперезаний темними кільцями. Молодняк живе з матір’ю до 2 років.

Каракал (Caracal caracal)

Зовні каракал дуже нагадує рись, але відрізняється меншими розмірами і забарвленням. У холці тварина досягає приблизно 45 см, довжина тіла не більше 86 см, хвоста – 30 см. На кінчиках вух добре помітні пензлика, що досягають деколи до 5 см в довжину. Вага кішки не більше 22 кг.

Густа і коротка шерсть каракала має піщаний або червонувато-коричневий колір, в області живота і грудей колір наближається до білого. У бічній частині голови є чорні мітки. Зовнішня сторона вух і пензлика чорного кольору.

Своїм будинком хижак вибирає посушливі райони. Тварина добре пристосоване до тривалого проживання без води, зазвичай йому достатньо тієї рідини, що воно отримує з видобутку. Мешкає каракал в Малій і Середній Азії, на Близькому Сході, в Африці. На території СНД зустрічається рідко. Існування виду не перебуває під загрозою.

Основну діяльність хижак проявляє ближче до ночі, однак в зимовий період полює при світлі дня. Незважаючи на сильні і довгі ноги, каракал не любить тривалий біг, тому полює із засідки. Його їжею можуть стати гризуни, птахи, рептилії і невеликі копитні.

Розмножуються каракали круглий рік. Вагітність кішки триває 80 днів, в одному посліді самка приносить до 6 малюків. Щодня турботлива самка переносить кошенят з одного затишного місця в інше до досягнення ними місячного віку. Вже у віці 6 місяців молоді особини починають жити самостійно.

0
Ягуар (Panthera onca)

Будучи третім за розмірами серед представників котячих, ягуар може досягати ваги в 90-120 кг. Висота тварини в холці – 75 см, довжина тіла досягає 1,8 м, довжина хвоста до 75 см. Самки цього виду в середньому на 20% легше самців.

Зовні тварина дуже схоже на леопарда, але помітно перевершує його розмірами. Лапи ягуара сильні і короткі, на масивній голові знаходяться закруглені вуха. Зовні вуха чорні з жовтою плямою посередині. Густий короткий хутро тварини має малюнок, схожий з малюнком леопарда. Основний колір шерсті пісочний або яскраво-рудий. Нижня частина тіла біла. Усередині плям колір шкіри трохи темніше основного.

Тварина широко поширене в Північній і Південній Америці. Чисельність виду не перебуває під загрозою, але контролюється. Ягуар може жити практично на всіх видах ландшафту, але намагається уникати відкритих просторів. Віддає перевагу тропічним лісам з підвищеною вологістю.

Пересування здійснює по землі, але добре лазить по деревах. А також цей представник котячих прекрасно плаває і любить проводити час у воді. Активність проявляє в будь-який час доби, але полює переважно в нічний період. Харчується хижак копитними, крокодилами, птахами, дикими свинями, морськими черепахами і навіть рибою.

За вагітність, що триває 3-3,5 місяці, самка приносить до 4 плямистих кошенят, яких ховає в лігві. У віці 1,5 місяця малюки починають виходити з укриття і спостерігати за полюванням матері. Серед молодняку ??цього виду висока смертність, тільки половина посліду доживає до віку 2 років. У цьому ж віці молоді особини починають жити самостійно.

1
Манул (Felis manul)

Зовні цей степовий кіт дуже схожий на домашніх кішок, і навіть розмірами практично не відрізняється. Довжина щільного і масивного тіла тварини становить від 50 до 65 см, хвоста – від 23 до 30 см. Вага дорослої особини варіюється в межах 3-5 кг.

У манула дуже густа і пухнаста шерсть. Забарвлення комбінований і складається з суміші світло-сірого і палево-охристого кольору, при цьому кінчики волосся білі. На морді є темні смуги, як і на задній частині тулуба. Нижня частина тіла трохи світліше, а кінчик довгого товстого хвоста забарвлений в чорний колір. Цікавою особливістю кішки є круглі, а не звичні котячі зіниці.

Ці прекрасні тварини занесені до Червоної книги, їх чисельність достовірно невідома, але вид знаходиться під загрозою зникнення. Манули поширені в Центральній і Середній Азії. На території Росії цей вид живе в трьох зонах:

  • в степовій зоні Читинської області;
  • степових і лісостепових зонах Бурятії;
  • на південному сході Тиви і Алтаю.

Манул добре пристосований для виживання в різко континентальному кліматі з низькими температурами в зимовий період. Тварина веде осілий спосіб життя, проявляючи активність в нічний час і раніше ранок. Живе в лігві серед скель або в занедбаних норах різних тварин. Основний видобуток манула – гризуни, іноді ловить птахів і зайців. Полює шляхом чатування, в чому добре допомагає його маскувальний забарвлення.

Період розмноження у цих тварин припадає на лютий-березень. Тривалість вагітності становить 2 місяці, на світ з’являється від 2 до 6 кошенят. У забарвленні малюків простежуються плями. Самостійно полювати молодняк починає вже у віці 3-4 місяців. Середня тривалість життя – 12 років.

2
Маргай (Leopardus wiedii)

Розміри цього виду кішок невеликі: довжина тіла не перевищує 80 см, довжина хвоста дорівнює 40 см. Середні показники ваги варіюються від 4 до 6 кг. Зовнішній вигляд цього виду кішок дуже нагадує оцелота. Жовто-коричневе хутро Марго покритий чорними кільцеподібними плямами. Нижня частина тіла світліше, практично біла. Зовні вуха темні з білою плямою.

Мешкає маргай на територіях з дощовими тропічними лісами: вічнозелені вологі ліси Південної Америки. Кішки ведуть нічний спосіб життя, живуть поодинці. Ця невелика хижачка обожнює лазити по деревах і більшу частину свого життя проводить на їх гілках. Задні кінцівки тварини настільки міцні, що дозволяють йому пересувати вниз головою по стовбурах дерев подібно білку. Як видобутку маргай вибирає птахів, гризунів і невеликих приматів.

Певних періодів для спарювання у виду немає. Тривалість виношування малюків самкою становить близько 84 днів, після чого на світ з’являється від 1 до 2 кошенят. Сіра шерсть молодняку ??з самого початку життя всіяна плямами. З укриття малюки вибираються тільки у віці 2 місяців. Повну самостійність знаходять ближче до 9-10 місяців. Маргай відноситься до видів, над якими нависла загроза зникнення. Полювання на них заборонена.

Ссылка на основную публикацию