Дикі хом’яки, ареали проживання і повадки

Всі домашні хом’яки колись були дикими. Найсимпатичніших і няшная привчили люди. Інша ж частина продовжує жити в природних умовах. Сьогодні налічується близько 240 видів цих гризунів, 14 з яких проживає на території Росії.

поширення

Важко знайти місце на Землі, де б можна було зустріти хом’ячка – вид поширений повсюдно: Європа, Азія, Америка, хіба що в Австралії їх немає. Одні види живуть в степах або пустелях, інші в лісах, а треті і зовсім примудрилися забратися високо в гори.

Зовнішній вигляд

Будучи найближчими родичами, все дикі хом’яки мають схожу будову і конституцію, відрізнятися вони можуть лише забарвленням і розмірами.

  1. У більшості з них невеликі очі, округлі вушка і маленький, практично непомітний хвостик, хоча зустрічаються особини і з довшою “п’ятої кінцівкою”.
  2. Уздовж спини обов’язково буде тягнутися смуга, яка значно темніше основного кольору шубки.
  3. Черевце в загальній масі світліше верхній частині тулуба.
  4. У деяких лапки покриті шерстю, в цьому випадку їх відносять до мохноногий.

Довжина самого маленького звірка ледь досягає 5 см, зате найбільший виростає до 35 см.

Забарвлення, розмір – все це безпосередньо залежить від середовища проживання:

  • хом’яки, що мешкають в пустелях або напівпустелях, придбали шерсть жовтого, пісочно-рожевого або попелястого кольору;
  • тоді як мешканці степів і лісових зон мають сіру, коричневу забарвлення – так їм простіше маскуватися серед кущів і дерев;
  • є і чисто білі особини, точніше такими вони стають взимку, коли необхідно зливатися зі снігом – “альбіноси” частіше зустрічаються в районах з суворим і сніжним кліматом;
  • гірські жителі, скоріше, будуть мати чорну і коричневу шубку.

Види диких хом’яків

Найбільш вивченими породами диких хом’яків є:

  1. Звичайний – найбільший з усіх видів хом’яків на землі. Його зріст більше 35 см. Забарвлення яскрава і незвичайна: суміш чорних, сірих, рудих плям з обов’язково білим черевцем. Ареал проживання: північний захід Росії, Сибір, Передкавказзя. Живе всюди, крім болотистій місцевості і суцільних лісів, може навіть селитися поруч з людиною, досаждая йому своїм шкідництвом сільськогосподарських угідь.
  2. Предкавказкскій хом’як – друга назва дагестанський. Він займає друге місце після звичайного за розміром: довжина дорослої особини майже 30 см. Шерсть буро-коричневого кольору з чорними вкрапленнями.
  3. Закавказький хом’як зустрічається в гірських степах Туреччини, Ізраїлю, Лівану. Має шубку землисто-сірого кольору з буро-коричневими плямами з боків і чорну грудку. Середнє зростання до 15 см.
  4. Монгольський хом’як поширений в республіці Тува і Монголії. Шубка палева або сіра. Живе хом’як там, де багато піску – солянкові напівпустелі і пустелі.
  5. Крисовідний – ареал поширення: Китай, Примор’я, вважає за краще болотисті рівнини з чагарниковими заростями. Шерстка попелястого кольору, все тіло, включаючи лапки, вкрите м’яким і шовковистим волосками середньої довжини.
  6. Сірий – поширений практично на всій території євразійського материка. Займає лісосмуги, степи, околиці сільськогосподарських земель. Забарвлення в основному сіра, проживання в різних районах материка позначилася на відтінок кольору: одні світло-сірі, інші темно-сірі майже чорні.
  7. Забайкальський – де мешкає хом’як цього виду неважко здогадатися з назви. Черевце практично біле, спинка сіро-бура, хвіст короткий, довжина тіла не більше 10 см.
  8. Білоног населяє переважно Північну і Центральну частини Америки, вважають за краще селитися в лісостеповій зоні в основному в заростях чагарнику. Гризуни досить великі – 15 см. Забарвлення черевця білосніжна, а ось верхня частина може сильно відрізнятися у представників різних середовищ існування. Хвіст довгий – понад 20 см.
  9. Даурский мешкає в Приморському краї. Колір шерсті коричневий, уздовж спини тягнеться чорна смуга. Розмір не більше 13 см. Селяться в основному на узліссі, в полях і ярах.
  10. Довгохвостий дуже схожий на сіру мишку – має схожий забарвлення і такий же довгий хвіст, правда розмір у нього далеко не мишачий – близько 13 см. Живе в основному в країнах Азії, зустрічається і в Забайкаллі. Селиться в степах і напівпустелях.

Що їдять дикі хом’яки?

Чим харчується хом’як в степу? Цілком логічно, що гризун і харчуватися буде рослинною їжею – в основному це бульби і коріння рослин, зернові культури, дикі ягоди і інша рослинність.

Ближче до осені хом’яки запасаються продовольством, якого повинно вистачити на всю зиму. Для цих цілей вони набивають свої комори зерном і насінням, які крадуть на сільськогосподарських угіддях, тим самим завдаючи шкоду людині.

Чим більше розмір тварини, тим більше їжі йому необхідно запасти. Так при руйнуванні нори звичайного хом’яка степової зони – найбільшого звіра – знаходили воістину величезні запаси жита, пшениці, соняшнику і інших культур.

І що найдивніше все зерна були розкладені по видам і сортам.

У деяких країнах Азії і зовсім бідні верстви населення спеціально розоряють хомячьи нори, щоб добути собі їжу. Варто відзначити, що малюки стоїчно відстоюють свої права на провіант, обороняючись до останнього.

На полювання гризуни виходять ночами або в сутінках – в цей час доби їм простіше уникнути зустрічі з природними ворогами (хижими птахами і звірами), до того ж в темряві вони краще бачать і легше орієнтуються по запаху і без сторонніх звуків.

Крім рослинної їжі періодично ласують комахами, дрібними ящірками і черв’яками.

Спосіб життя

Для комфортної та безпечної життєдіяльності хом’яка в степу необхідно облаштувати житло. Зазвичай їм служить власноруч побудована нора, що складається з декількох коморах, гнездовіща (спального місця) і численних ходів (входів і виходів).

У загальній масі дикі хом’яки живуть “холостяцьким” життям, зустрічаючись з протилежною статтю лише на період розмноження. Зазвичай він припадає на весняні і літні місяці.

Навіть самки не особливо довго піклуються про своїх малюків. Ледве тим стукне місяць, як мама їх виселяє за двері і вже готова зустріти нового залицяльника, який знову її запліднюють.

На зиму звірята зазвичай впадають в сплячку. Але якщо погода хороша і тепла, то можуть прокидатися і виходити на поверхню для провітрювання.

Всі хом’яки, як і будь-які інші жителі підземелля, відрізняються слабким зором. Мабуть тому вони і вважають за краще не виповзати зі своїх норок в світлий час доби. Нюх і слух у них відмінні.

Дикі хом’яки погано привчаються. Виняток становить хіба що забайкальський вид, який часто можна зустріти в будинках місцевих жителів.

Ссылка на основную публикацию