Дельфін белуха де мешкає і росте, риба белуха, особливості ссавця

Білуха – це ссавець, яке відноситься до сімейства дельфінів і підряду зубастих китів. По-іншому, можна сказати, що це полярний дельфін, адже місця його проживання є лише моря Північного Льодовитого океану. Також, ця тварина може вільно мешкати в північних річках, які впадають у великі водойми. Єнісей, Лена, Об найпопулярніші річки, де можна зустріти дельфінів білух. Вона запливає в гирла даних річкових систем на десятки кілометрів вгору, слідуючи течією. У будь-якому випадку, найбільше кити воліють морські простори, адже тут вони можуть знайти потрібну кількість їжі і рослинності.

Опис і характеристики

  1. На зовнішній вигляд кит представляє з себе велике морська тварина. Довжина тіла самця доходить до позначки в 6 метрів, а маса деяких дорівнює двом тоннам. Середня характеристика ваги тварини дорівнює 1,5 тонни. Самки в цьому плані набагато менше. Їх показник довжини досягає 5 метрів, а вага варіюється від 11,5 тонни. Забарвлення тулуба у північній білухи представлений в основному в білому кольорі. Звідси і походить найменування тварини. Новонароджені діти білух мають темно-синьою або аспидно-синьої забарвленням.
  2. З плином часу колір блідне і стає сірим, який з часом починає віддавати блакитним відтінком. Зазвичай виражена блакить починає бліднути і в віці 4-5 років зникає зовсім. Так, колір кита в цьому віці набуває постійний білий відтінок, який залишається з твариною до кінця його життя.
  3. Голова білухи по відношенню до всього тіла досить невелика. На ній є характерний лобовий виступ, який є у інших дельфінів, але дзьоба, який так поширений у дельфінів, у білух немає. Варто відзначити, що тварина може вільно обертати головою, при цьому повертаючи її в різні боки вгору, вниз, а також, пліч. Це відбувається завдяки рухливим шийних хребців білухи. Так, хребці у тварини не злиті воєдино, а розділені хрящовими прошарками, на відміну від інших ссавців.
  4. Даний полярний дельфін також має добре розвинені м’язи, що знаходяться на морді тварини. Так, мордочка кита може змінювати своє вираження, іноді можна помітити радість, печаль, а іноді повна байдужість і отречённость. Грудні плавники у білухи досить широкі і добре розвинені, але здаються невеликими у порівнянні з усім тілом. Хвіст у північного дельфіна дуже добре розвинений, спинного плавника особина не має. Головним чином це пов’язано з ареалом проживання риби, адже серед вічних льодовиків таке пристосування в області спини може тільки заважати і приводити до зайвого дискомфорту.

У тварини є дуже товстий шкірний покрив, який має гарну і зручною теплоізоляцією. Товщина такого покриву дорівнює двом сантиметрам. Під шкірою особи є досить товста жировий прошарок. Товщина підшкірного жиру може доходити до позначки в 15 сантиметрів і надійно охороняти органи і імунітет тварини від впливу низьких температур і морозів. Плавати тварина звикла зі швидкістю в 10 кілометрів на годину.

Може відмінно плавати на спині і навіть задом. Білуха здатна запливати на глибину в 300 метрів, як і інші різновиди дельфінів. Під водою тварина здатна плавати близько 15 хвилин. Під час пірнання піднімається на поверхню води на дві хвилини, щоб ковтнути свіжого повітря.

Як відбувається розмноження і скільки років проживає?

  1. Процес розмноження у білух відбувається в областях, де поблизу є берега. При цьому самка зазвичай вибирає області, де вода досить тепла. Такими, як правило, можна вважати місця поблизу гирла річок. Саме в таких місцях восени або взимку на світ народжується нове потомство білух. Дитинча народжується одинично і доходить в довжину близько 1,4-1,6 метрів. Маса новонародженого дитинчати доходить позначки в 70 кілограмів. Мати годує свого дитинчати молоком протягом півтора років. Після перших пологів самка починає нове спаровування відразу через два тижні.
  2. Самці звикли викликати прихильність до себе увагу самок за допомогою боїв один з одним. Вагітність білух триває близько 14 місяців. Статева зрілість у самок починається з 4 до 7 років. Можливість приносити нове потомство у самок білух втрачається в основному у віці 20 років. Самці стають статевозрілими до 7-9 років. Кінець зростання білух відбувається в 10-11 років. Загальна тривалість життя цього ссавця доходить до позначки в 35-40 років. В умовах змісту людиною тривалість життя ссавців може злегка збільшитися до позначки в 45 років.

Особливості харчування і характер ссавця

Проживають білухи зазвичай зграями. При цьому, одна така зграя може включати в себе велику кількість окремих груп. У такі великі групи здатні об’єднатися велика кількість самок разом з дитинчатами, в інші, як правило, збираються залишилися самці. Навесні ссавець прагне проплисти ближче до берегів північного типу. Тут, у вузьких затоках поруч з гирлами річок, тварини живуть на протязі усього теплого часу року.

В цей час на мілководді плаває велика кількість риб. Харчування тварини в основному складається з мойви, сайки, камбали, але також воно може вживати навагу або тріску. Тварина з радістю ласує лососевими рибами і сельдевими, не гребує ракоподібними, а також молюсками. Своїх жертв белуха НЕ проковтує ротом, а всмоктує разом з потоком води.

Навесні ці тварини починають активно линяти. Верхній шар шкіри, який вже став відмирати, білухи зазвичай здирають самостійно за допомогою невеликих каменів, а також гальки. Тварини сверблять про них своїми великими тілами, і стара шкіра поступово сповзає у воду великими частинами. Незвичайним є те, що це тварина звикла проводити теплі пори року в одних і тих же місцях і так все своє життя. Тобто, після міграції зимового характеру, вони знову повертаються в ті райони, де колись з’явилися на світло. По-іншому ці ссавці не надходять.

Коли на вулиці настає холодна і морозна погода, тварини залишають свої прибережні зони проживання і починають міграцію до крайок вічно крижаних полів. Якщо кількість їжі у білухи знаходиться на низькому рівні, то тварина звикла запливати в область з льодами, що дрейфують. Вони можуть спокійно проживати в ці районах, тільки іноді висовуючи свою мордочку з крижаної каші.

Тварини звикли вибирати великі ополонки, поруч з якими вони і збираються у великі групи. Часто відбувається так, що таких отворів в льоду з’являється кілька. Іноді вони виникають на великій відстані один від одного. Якщо полином раптом затягнуло кіркою льоду, то тварина швидко зможе розбити його за допомогою свого потужного і великого тіла. Іноді трапляється так, що крижини рухається один на одного, наповзаючи через дії сильних течій і вітрів півночі. В цей час доступ кисню може різко перекритися і в цьому випадку ціла величезна зграя білух може загинути під водою.

Головні противники білух

  1. Головних ворогів у білухи не так багато – всього лише два. До них відносять білого ведмедя і касатку. При цьому обидва з цих хижаків є досить небезпечними ворогами: один морський, а другий сухопутний. Полярний ведмідь просто обожнює харчуватися цими тваринами. Особливо його приваблює їх товстий прошарок жиру. Ведмідь чекає поки настане зима і тоді влаштовується біля великих таловин в льоду. У той час, як полярний дельфін виринає на поверхню води, щоб вдихнути свіжого повітря, велика лапа ведмедя обрушується на тварину. Приголомшений тіло ссавця ведмідь тягне на земну поверхню, а на ній починає поїдати.
  2. Косатки також не зможуть відмовитися поласувати Білухою. Вони безжально нападають на білух в самій воді. Врятуватися від такого зухвалого і сильного хижака обраної Білухи дуже складно і майже неможливо. Ластівка здатна плавати в кілька разів швидше, ніж белуха, тому ссавець майже завжди закінчує своє життя в пащі у ворога.

Що потрібно знати?

У порівнянні зі своїми родичами, у цього ссавця є добре розвинені м’язи на мордочці, завдяки яким тварина може вільно емоціоніровать, показуючи радість, печаль або злість. На деяких фотографія видно, що тварина здатна радіти, сміятися і навіть показувати оточуючим особливе презирство або байдужість.

З латинської мови назва цього ссавця можна перевести, як дельфін без крил, адже тварина не має плавця в області спини.

Також, дуже дивно, що дитинчата білухи народжуються з відмітним забарвленням від дорослого батька. Фотографії маленького потомства тваринного показують, що до 1 року їх тулуб має темно-синім відтінком.

Зараз справжня цифра популяції цих ссавців нікому не відома. Але фахівці і дослідники стверджують, що їх число невеликими темпами збільшується після тих подій, які відбулися з ними в минулих століттях, коли на них велася підвищена полювання з боку китобоїв.

Тварини швидко навчаються і швидко піддаються дресируванню, тому часто їх беруть артистами в дельфінарії. До всього іншого, вони дуже доброзичливі і спокійні: ще жодного разу не траплялося того, що дельфін напав на людину або піддав його життя серйозній загрозі.

Господарське використання білухи

Ця тварина обмеженого промислу (використовується лише його шкура і підшкірний жир). Останні тридцять років на території Росії комерційний видобуток білух заборонена. При цьому в рік добувається кілька десятків особин для того, щоб задовольнити потреби північних народів, відправити в наукові лабораторії або в дельфінарій.

Білуха швидко адаптується до умов неволі і швидко дресирують. У перший раз ссавець виступило в цирку Барнума в 1861 році. Також білухи змогли освоїти кілька спеціальностей: доставка додаткового обладнання водолазам, пошук втрачених речей, зйомка спеціальним обладнанням під водою. Всі ці якості білухи роблять її неоціненним помічником для людини, який допомагає повноцінно дослідити простори Арктики.

Лов і полювання на белуху на території північних районів виникла ще в V столітті. Після Жовтневої революції її ловили за допомогою мереж, вогнепальних знарядь і неводів. Найбільше белуха виловлюють в областях Сахаліну, в Білому морі, на Чеської губі, Нової Землі, в Обської губі, а також в Енісейськом затоці. Найбільшу популярність промисел білух виник в 30-х роках, в цей час на півночі Росії і на Далекому Сході за один рік виловлювали близько 500 одиниць ссавців цього виду.

Далі, нове зростання числа здобутих особин виникло в 50-х роках, але в цей час видобуток білух за рік не перевищувала позначки в 300 одиниць. Після, промисел на білух значно скоротився. За межами території Росії вилову білух завжди приділяли знижений увагу.

охорона популяції

З 1994 року белуха була занесена до Червоного списку МСОП з приписуються статусом вразливий вид. За загальним станом в травні 1999 року в світі можна було нарахувати лише 30 зграй білух, загальна кількість яких дорівнювало 100-200 тисяч голів (якщо не враховувати Росію). Зараз головна загроза для білух виходить від інтенсивного промислу, а також від індустріального освоєння арктичних території і забруднення атмосфери різними отрутохімікатами відходами виробництв.

рев ссавця

Російською мовою навіть можна зустріти вираз – фразеологізм «ревіти Білухою», яке означає відтворення гучних звуків, що виходять від самої білухи. Зазвичай цей фразеологізм використовується тоді, коли людина занадто громко плачет і ридає. У XIX столітті було два варіанти написання назви цієї тварини: белуха і білуга. Зараз в російській мові слово білуга переважно означає – риба білуга, але для визначення ссавця вираз білуга також вживано.

Ссылка на основную публикацию