Де живуть лемури, чим вони харчуються і які їх види бувають

Колись в Стародавній Греції існувало слово для позначення нічного бачення. Це слово – лемур. Коли зоологи зустріли цих кумедних звіряток з великими виразними очима, їх назвали лемурами. Місцеве населення панічно боявся лемурів, наділяючи їх містичними здібностями. Лемури бувають самих різних видів і різного розміру.

Найменший лемур – мишачий карликовий в довжину всього 22 сантиметри максимум, якщо рахувати разом з хвостом. Важить маля не більше п’ятдесяти грамів. Найбільший з нині живих – це бабакото або короткохвостий Індри. Його максимальна вага становить не більше семи з половиною кілограм, а довжина тулуба не перевищує сімдесяти сантиметрів.

Загальна інформація

Класифікація цих тварин як виду виглядає так:

  • царство: тварини
  • клас: ссавці
  • підклас: звірі
  • Інфраклас: плацентарні
  • грандотряд: еуархонти
  • міротряд: пріматообразние
  • загін: примати
  • підряд: Мокроносов мавпи
  • Інфраотряд: Лемурообразние

Всього Лемурообразние п’ять родин в які об’єднано 101 вид цих тварин,

Види лемурів відрізняються один від одного кольором вовни, розміром, особливостями звичок і ареалом проживання. У всіх лемурів характерні мордочки трикутної форми, п’ять пальців на кожній з хапальний кінцівок і великі, виразні очі. Характерною ознакою практично всіх видів Мокроносих мавп є великий, пухнастий хвіст і особливе вираз очей.

Чим харчується лемур

Найбільш часто ці примати їдять всіляку рослинну їжу, наприклад, солодкі плоди рослин, такі як банани або фіги. Деякі, наприклад, вид мадагаскарські руконожки, із задоволенням поїдають манго і кокоси, або плоди індійського фініка які особливо до смаку котячим лемурів.

Пагонами гігантського бамбука воліють ласувати такі види, як великий бамбуковий і золотистий.

Сіфакі і Індри є переконаними вегетаріанцями, тоді як карликовий Кокерела успішно полює на дрібних птахів і поїдає їх яйця. Велика кількість лемурів з задоволенням поїдають різних комах, жуків, черв’яків і личинок. Деякі рослини з раціону виду індрієві містять отруйні речовини. Щоб нейтралізувати їх цей вид лемурів поїдає землю.

Сірий мишачий лемур часто ловить хамелеонів і деревних жаб, а карликовий використовує в їжу сік різних рослин, крім того, нектар і пилок з квітів.

В цілому всі види лемурів споживають не дуже багато їжі, та й їжа ця часом не надто поживна, тому вони часто відпочивають, економлячи сили. Деякі види при цьому ховають голову між лапами, а хвіст закидають собі на плечі. Під час їжі вони хапають їжу лапками і кладуть її собі в рот або їдять просто так, не використовуючи передні кінцівки.

У неволі ці тварини проявляють себе як всеїдні і погоджуються приймати будь-яку їжу. Деякі види охоче їдять прямо з людських рук. Годувати домашнього лемура можна будь-якими овочами: капустою, вареними картоплею і буряком. Можна пригощати його рисовою кашею, хлібобулочними виробами, горіхами. Із задоволенням поласувати домашній вихованець і солодощами – фініками і медом.

Раз на тиждень можна пригостити свого вихованця невеликою порцією вареного м’яса або риби. Ще можна давати звірку насіння соняшнику. А в зимовий період буде незайвим урізноманітнити раціон всілякою зеленню, свіжими пагонами різних дерев, можна хвойних – ялиці або сосни. При відсутності свіжих гілочок взимку згодяться і заздалегідь засушені пучки гілок. Їх варто заздалегідь заготовити влітку.

Де живуть лемури

Спочатку предки сучасних лемурів жили на африканському континенті, це було давно, мільйони років тому. Зараз цей вид на континенті не зустрічається, але приблизно 165 мільйонів років тому в результаті тектонічного катаклізму від Африки відколовся острів Мадагаскар разом з проживали на ньому древніми пралемурамі. Їхні нащадки дуже різноманітні і населяють зараз не тільки Мадагаскар, але і прилеглі Коморські острови.

Живуть ці звірі тільки там, де є багато рослинності, хоча і освоїли всі природні зони Мадагаскару. Залежно від виду, деякі тварини успішно розмножуються в східній частині острова, серед джунглів з тропічним мусонним кліматом. Інші з приматів вважають за краще селитися в помірно морському кліматі центральній частині острова.

Достатня кількість видів лемурів проживає і в лісах західного узбережжя, де досить сухо. А також серед дерев, що ростуть на північно-східній і південній частині Мадагаскару. Незважаючи на це, багато видів цих приматів внесені до Червоної книги і охороняються законом.

Живуть вони сімейними групами, зазвичай в межах 25 особин в групі. У сім’ї у них сувора ієрархічна система з обов’язковою головною самкою. Проходить все життя лемура, як правило, на дереві, на землю вони спускаються вкрай рідко, за винятком таких видів, як Вари, краснобрюхие і котячого лемурів. Ці види відносяться до земної тверді більш терпимо, ніж інші види лемурів.

Живуть лемури досить просторо, одна сім’я може розташовуватися на площі до вісімдесяти гектарів. Свої угіддя строго охороняють від чужинців, ретельно позначаючи межі займаної території. За один раз самка лемура здатна народити тільки одне дитинча, яку виношує майже вісім місяцем. Після народження дитинча ще два місяці постійно висить на матері, міцно тримаючи її за шерсть, і тільки після цього починає самостійне життя.

Крім того, цих тварин можна утримувати в неволі. Для домашнього утримання найчастіше вибирають одну з нижчеперелічених порід:

  • Лорі
  • котячий
  • чорний
  • Монгоц

Лемури відповідні для домашнього утримання

Утримувати цих тварин краще в клітках або вольєрах з огляду на те, що їх неможливо привчити до лотка. Крім того, в будинку повинно бути тепло і без протягів, оскільки це дуже теплолюбні тварини. Незайвим буде і розташувати всередині клітини невеличкий будиночок, щоб звірку було де сховатися і поспати. Незважаючи на деяку складність змісту, ці примати здатні доставити своїм господарям багато приємних і радісних хвилин. Тваринний світ і в цілому природа на нашій планеті прекрасна у всьому її різноманітті.

Ссылка на основную публикацию