Де живе, що їсть і як виглядає північний олень (олень карібу)

Північний олень, що носить ім’я “карибу” в Північній Америці – парнокопитна, єдиний представник свого роду серед оленевих. Допомагали людству в освоєнні півночі, карибу і донині є одним з найважливіших біологічних ресурсів в більш ніж двадцяти країнах Євразійського та Північноамериканського континентів.

На дикого північного оленя дозволено полювання заради його шкури і м’яса, а в домашньому господарстві він виконує роль транспорту (в’ючної і їздового). Ареал проживання – тундра і тайга.

Північний олень і його зовнішній вигляд

На відміну від своїх родичів, у північного оленя кінець морди (передня частина верхньої губи) має волосяний покрив, а пріоритетом харчування є лишайники. Також відзначені особливості поведінки, які притаманні тільки північного оленя. Наприклад – стадний спосіб життя.

Тіло карибу досить видовжене, що надає тварині середні розміри. Пропорційна і витягнута голова. Удавана, на перший погляд, масивна шия, насправді досить тонка і довга, просто обросла шерстю. За рахунок закороткі ніг, тварина виглядає досить приземкуваті, і позбавлене грації своїх родичів. Довжина тіла становить в середньому 1.8-2.2 метра у самців, і 1.6-2 метра у самок. Зростання до 1.4 м у самців і 1.2 м у самок, а вага варіюється близько 70-200 / 70-120 кілограм. Варто зазначити, що дикі олені крупніше одомашнених. Природно, багато що залежить від багатства кормових угідь, де живе північний олень, і, безпосередньо, від самого ареалу проживання.

Роги і хутро

Теж характерна риса відмінності оленя карібу від своїх побратимів – роги мають як самці, так і самки – великі розгалужені роги, розмах яких становить до 1.2 метра. Кінець роги має форму у вигляді вертикальних лопаток, а роговий стовбур і відростки більш плоскіе.Довольно великі роги, є вельми тонкими, про що стверджує їх вага – приблизно 12 кілограм. Самки мають такі ж форми, однак, їх роги істотно менше, і, відповідно, легше. Також вони несиметричні і вкрай різноманітні за своєю формою, кількістю лопаток, відростків і т.д. Дослідниками помічено, що форма рогів північного оленя залежить ще і від географії проживання.

Також карибу виділяється найпотужнішою рослинністю, найвидатнішою з роду оленевих. Хутро досить довгий – від 5-10 сантиметрів на тілі, до 30 сантиметрів на шиї. Найменший волосяний покрив знаходиться на ногах, однак, шерсть там дуже жорстка і густа. Присутній покрив і навколо копит, і навіть між копит є вкрай жорстка і густа щітка – завдяки цьому площа копита стає більше, дозволяючи менше провалюватися в снігу. Самі волосся були порожні, і вкупі з насиченим повітрям рослинним покривом, створювали пристойну захист від пронизливого холодного північного вітру.

За забарвленням літнє хутро досить однотонний, переважають бурі і кавові кольору. Зимовий же досить строкатий, є більше світлих відтінків. Самка північного оленя не сильно виділяється забарвленням. Новонароджені мають в перші місяці життя однотонні сірі і бурі кольори. Багато в чому забарвлення залежить і від географії. Линька ж у карибу досить довга, і триває з квітня до початку серпня.

пристосованість

Карибу пристосовані жити в холодному арктичному кліматі, так як за рахунок будови свого волосяного покриву, вони переносять дуже низькі температури. Однак це грає і негативну роль – карибу нездатні переносити спеку, а також у них погано розвинені потовиделяющіе залози. Через це їм доводиться контролювати температуру організму за рахунок частого сильного дихання і висунутого назовні мови.

Також, завдяки своєму хутрі, карибу чудові плавці – наповнені повітрям порожнини волосся надають додаткову плавучість. А харчування лишайником і тонкими травами зробило зуби оленя слабкими: передні різці досить тонкі і симетричні, а корінні – слабкі і невеликі.

Окремо хочеться відзначити про копита. Вони у північного оленя досить розвинені і широкі. Це виражається тим, що функціонують всі чотири пальці, таким чином, дозволяючи тварині купувати більшу площу ступні, для більш сильної опори. Ще копита обростають значним хутром до зими, що теж сприяє опорі. А жорсткий і короткі волосяний покрив між пальців, або ж “щітка”, захищає від ковзання по крижаному покриві. Подібно лосю, карибу пересувається, високо піднімаючи кінцівки. І завдяки дуже високим кутах згинів суглобів, карибу з легкістю переміщається по купинах, низьким чагарниках, заболоченій місцевості і по снігу.

Як і чим харчується північний олень

Проживання в арктичному кліматі змушує карибу розкопувати собі корм з-під снігового покриву. В таких умовах проходить істотна частина року. І якщо лісовий пухкий сніг, висотою до півтора метрів для північного оленя проблеми не складуть, то тридцятисантиметровий шар снігу в тундрі може виявитися досить щільним і непробивним. Пасеться ж стадо досить цікаво – висмикнувши пару листочків або пагонів, особина йде на нове місце. Таким чином, за умови, що пасеться величезне стадо, корми вистачить навіть для останніх особин.

Незважаючи на те що основним кормом є лишайники, харчування тваринного досить різноманітно. Отже, що їдять олені карібу?

  • Лишайник (або ягель) – і все ж нехай звання основного корму вас не бентежить, бо олені прекрасно можуть обійтися і без нього. У лишайниках немає білка, вони позбавлені більшості вітамінів. У зимовий час все це олені отримують з жирових запасів і м’язів. В результаті єдине, що дає лишайник – це тільки енергію. Навіть влітку в сухому вигляді він не поїдається – тільки після дощів, туманів, сильної роси і т.д.
  • Злаки, пухівки, осоки – основний зелений раціон під час літа.
  • Різнотрав’я – хороший нажіровочний корм. Іноді частка різнотрав’я в раціоні карибу займає до 15-20%, однак, зі старінням, рослини втрачають поживну цінність.
  • Хвощі і бобові – теж чудові представники раціону. Бобові прекрасно з’їдаються влітку. З хвощами цікавіше: якщо деякі види входять в раціон круглий рік, то інші мають цінність тільки навесні і восени.
  • Чагарники і чагарники – в основному листя, плоди, нирки і суцвіття. Особливо виділяються в даному раціоні листя верби, за рахунок свого низького розташування і поживної цінності.
  • Гриби і мохи – і якщо мох важливий тільки на бідних зеленню пасовищах, то гриби відіграють роль ласощі, заради яких північні олені можуть навіть йти з стада на деякий час.

Коротко про суперників і ворогів

суперники

  • Дикі і домашні олені – головні конкуренти один одному через однакових питань виживання.
  • Лемінги і полівка Миддендорфа – незважаючи на малі розміри, при великій чисельності начисто вичищають досить велику територію від важливих кормів.
  • Вівцебик – зустрічається на арктичних широтах з місцевими особинами оленів. Однак вівцебик живе переважно там, де навіть пристосовані олені не можуть жити. Додатково до цього, олені і вівцебики проводять кордону між територіями.

вороги

Природно, це хижаки.

  • Вовки – основний противник.
  • Ведмеді і росомахи
  • Рись і білі ведмеді, але вже значно рідше
  • Також становлять небезпеку лисиці, здатні потягти новонародженого оленя, і здичавілі собака поблизу населених пунктів.

Ссылка на основную публикацию