Де мешкає птах рожевий фламінго, де живуть фламінго: ареал проживання, розмноження і раціон

Витонченість, краса, неповторний шарм і граціозність – саме цими словами можна найбільш точно описати незвичайних і яскравих птахів, що населяють нашу планету. Фламінго – справжній красень серед представників свого класу. Рідко можна побачити настільки добре складене істота – гнучка тонка шия і довгі граціозні ноги, надзвичайно прикрашають цю птицю і роблять її воістину унікальним створенням, створеним природою.

опис

Єдиний представник загону фламінгоподібні. Загін же ділиться на шість видів:

  • Рожевий (звичайний).
  • Малий.
  • Червоний (карибський).
  • Чилійський.
  • Фламінго Джеймса.
  • Андский.

Вся популяція, яка існує на сьогоднішній день, складається тільки з цих шести видів. Птахи схожі по складанню і фігурі, але в залежності від приналежності до одного з видів можуть мати будь-які відмінні риси. Наприклад, малий фламінго найменший з усіх нині живих птахів загону фламінгоподібні. Зростання дорослої особини досягає лише дев’яносто сантиметрів, а вага зупиняється на позначці двох кілограм.

Найбільшим представником цього загону є рожевий або звичайний, вага такого птаха може становити чотири кілограми, а це в два рази більше, ніж вага малого фламінго. Висота цього виду може досягати ста сорока сантиметрів. Практично завжди самці більше самок такого ж віку.

Відмінною особливістю цих птахів є довжина їх ніг, а особливо відстань між гомілкою і пальцями. У неї пальці на лапах дивляться трохи вгору і між ними є добре розвинені перетинки для плавання. Задній палець – найменший з усіх і розташований вище за інших.

Орнітологи відзначають, що фламінго перебуваючи в холодній воді, часто тиснуть одну ногу вгору. Така поведінка пояснюється тим, що стоячи тільки на одній нозі, птиці знижують кількість втраченого тепла, щоб не замерзнути.

У птахів цього класу дуже цікавий і добре продуманий природою дзьоб. Від морди він відходить під прямим кутом, а потім загинається вниз. У ньому розташований своєрідний фільтр, що складається зі спеціальних рогових пластин. За допомогою нього, фламінго проціджує воду, щоб проковтнути тільки їжу.

Своєю кістковою системою і мускулатурою фламінго схожі на таких птахів, як лелеки. Довга і витончена шия фламінго складається з дев’ятнадцяти хребців, останній з них входить до складу спинний кістки. У кістках присутні повітроносні порожнини, що забезпечує їм міцність і легкість при досить невеликій товщині.

забарвлення

Забарвлення фламінго варіюється від білого до червоного кольору. Колір пір’я у цих птахів залежить від концентрації спеціального природного пігменту під назвою астаксантин. Цей пігмент надає оперення рожевий або червоний відтінок різної яскравості і насиченості. Пір’яний покрив фламінго відрізняється своєю крихкістю.

Молодняк фламінго має пір’я бурового відтінку, але після першої линьки молоді особини отримують оперення, як і у дорослих птахів. Цікаво, що під час линьки вони позбавляються своїх дванадцяти махових пір’їн і втрачають здатність літати приблизно на десять – двадцять днів.

Фламінго – активні літуни. Їхні крила відносно короткі для такого довгого тіла, тому птахові доводиться робити ними досить часті помахи, щоб утриматися в повітрі. Перед польотом роблять довгий розбіг, і тільки набравши необхідну швидкість, можуть відірватися від землі і полетіти. Під час польоту цей птах розправляють свою витончену шию. Ноги вони теж витягають.

Ареал проживання і спосіб життя

Де живуть фламінго?

У фламінго досить багато місць, де вони вважають за краще селитися. Їх можна зустріти в Європі і в деяких частинах Малої Азії, в східній і західній Африці. Індія – також входить в ареал проживання цих чудових птахів. Південна і Центральна Америка, Флорида – звичайні місця, населені фламінго. Франція, Південь Іспанії і Сардинія теж залучають цих птахів своїми природними багатствами.

Для життя рожеві фламінго вибирають берега лагун і різних водойм, великої протяжності, так як живуть зграями. В одній колонії може складатися до ста тисяч птахів. Фламінго добре переносять і високі і низькі температури, тому їх можна зустріти навіть у гірських озер. У водоймах, які вибирають ці птахи для життя:

  • Солона вода.
  • Не живуть риби.
  • Мешкає велика кількість рачків.

Якщо птахам потрібно змити соляну кірку з пір’я або виникла спрага, вони на час відлітають до водойм або джерелам з чистою прісною водою.

На сьогоднішній день, популяція фламінго швидко скорочується і незабаром може опинитися на межі зникнення. Справа в тому, що активна сільськогосподарська діяльність в районах проживання цих птахів знищує місця, придатні для життя фламінго. Незабаром це може привести до того, що ці чудесним створенням просто буде ніде селитися.

Нерідко дії людини призводять до того, що водойми, які є місцем проживання колонії міліють або пересихають. У такому випадки птахам доводиться залишати звичне місце і відправлятися на пошуки нового будинку, які можуть ні до чого не привести. Також до міграції фламінго призводить забруднення навколишнього середовища і природних вод. Браконьєри часто засипають хімічні отрути прямо в водойми, щоб було легше виловити виснажену рибу. На даний час фламінго вже занесені до Червоної книги багатьох країн світу і знаходяться під охоронною представників закону.

У цих птахів досить велика кількість природних ворогів. До них відносяться:

  • Шакали.
  • Лисиці.
  • Сірі та червоні вовки.
  • Орли та шуліки.

розмноження

Фламінго – це птахи, що живуть парами. Самка і самець самі вибирають собі пару і залишаються разом на все життя. Гнізда для потомства будують тільки самці, дівчинки-фламінго не приймають в цьому жодної участі. Готове гніздо виглядає як колона з обрізаної верхівкою, висотою близько шістдесяти сантиметрів і діаметром приблизно п’ятдесят сантиметрів.

Для будівництва гнізда самці використовують:

  • Мушлі, виловлені з водойми.
  • Іл.
  • Грязь.

Гнізда, розташовані по берегах водойм і їх немаленька висота обумовлена ??тим, що птахи стурбовані попаданням в них води. Якщо вода заллється всередину притулку, то пташенята можуть захлинутися і потонути.

Самки відкладають по одному-три білих яйця, досить великого розміру. Висиджування пташенят займаються обидва батьки по черзі, даючи партнеру можливість відпочити і поїсти. При висиджуванні яєць птиці підтискають ноги під себе. Для того щоб стати, вони впираються дзьобом в землю і тільки після цього починають підніматися.

Вилупилися пташенят батьки годують своїм особливим пташиним молоком. Це так зване молоко складається з травного соку і напівперевареною їжі. Такий корм містить багато поживних речовин і сприяє повноцінному розвитку пташенят.

Щоб зміцніти пташенятам потрібно всього три – п’ять днів. На цьому терміні життя вони вже здатні самостійно вибиратися з гнізда, щоб обстежити прилеглу місцевість. Дитинчата фламінго не відходять від гнізда і батьків занадто далеко, зазвичай вони просто бродять поблизу. До шістдесят п’ятого дня після народження пташенята вже вміють самостійно харчуватися і у них починають проявлятися здатності до польотів. До цього моменту пташенята вже досягають розмірів дорослих птахів і відрізняються від них тільки своїм оперенням. Повноцінне оперення, як у дорослих особин, з’являється у фламінго на третьому році життя. Тоді ж настає і статева зрілість цих птахів.

У природному середовищі існування фламінго здатні прожити близько сорока років, але дуже часто виходить так, що птах не живе так довго, а гине раніше, з різних причин. До передчасної смерті фламінго можуть привести:

  • Підступи браконьєрів.
  • Хвороби або травми.
  • Недолік їжі.
  • Загибель пари.
  • Знищення місця проживання і проблеми з пошуком нового.
  • Хижаки.

раціон

Так як фламінго селяться на берегах різних водойм, то і їжу змушені добувати собі там же. Для цього вони шукають мілководді і опускають голову в воду. За допомогою спеціального фільтра з рогових пластин вони фільтрують рідину і шукають собі в ній їжу. Над дзьобом фламінго розташований відросток, що нагадує поплавок. За допомогою нього ці незвичайні створення отримують можливість утримувати голову в верхньому шарі води. Там фламінго всмоктує в рот невелику кількість води і пропускає її через свій природний «фільтр». В результаті рідина випльовує, а планктон, що мешкає в водоймі, залишається і йде на корм птиці. Також фламінго не відмовляють собі в задоволенні поласувати:

  • Різними ракоподібними.
  • Водоростями.
  • Рачками.
  • Личинками комах.
  • Хробаками.

Неймовірно, але пошук їжі рожеві фламінго виробляють постійно, незалежно від часу доби. Тобто ці птахи і в денні години і, в темний час доби зайняті пошуком їжі. Особливо багато часу на це йде в період вигодовування пташенят, так як вони потребують повноцінному і різноманітному раціоні, щоб швидко рости і міцніти.

Ссылка на основную публикацию