Блог порад на всі випадки життя

Довела до сліз. Стало відомо про дівчинку, яка під час перформансу на параді розчулила всіх

Чим харчується в природі качка-крижень, зовнішній вигляд, поведінка і розмноження

Дика качка-крижень добре відома мисливцям, всі інші знають про неї менше. Тим часом, поведінка цих водоплавних птахів дуже цікаво. Майже на будь-якому міському ставку або озері можна зустріти цих качечок. Городяни із задоволенням спостерігають за їх розміреним плаванням, підгодовують шматками хліба. А що їдять ці птахи в природних умовах? Куди діваються взимку? Коли і як виводять каченят? Ось давайте й поговоримо про це.

Чому крижні виглядають по-різному?

Крижень в природі поширена всюди, виключаючи Антарктиду. Це невибаглива водоплавна птиця, яка легко пристосовується майже до будь-яких умов існування. Якщо подивитися на зграйку диких качок, які плавають по воді, можна помітити, що вони різні за розміром і забарвленням. Ці відмінності у крижнів служать ознаками статі, називається таке явище статевим диморфізму.

  • Селезень – більший і має яскраве оперення. Його вага до осені досягає 2 кг, на початку літа він трохи дрібніше. Оперення селезня яскраве, через незнання можна навіть подумати, що це птах зовсім іншого вигляду. Пір’я на шиї і голові красиво переливаються відтінками зеленого. В області горла проходить святкове біла окантовка. Лапи мають яскраво-оранжевий колір, дзьоб у самця теж яскравий. Природа спеціально прикрасила селезня, щоб красою пір’я залучати самочок.
  • Крижень жіночої статі має непоказне коричневе оперення, в густих прибережних заростях її навіть не завжди можна розгледіти. Це явище в природі отримало назву “мімікрії”. Таким чином, самка захищена від хижаків, їй легко злитися з навколишнім пейзажем, і тому у неї менше шансів бути з’їденою. Навіть дзьоб не виділяється, а має сірий або оливковий відтінок.

Каченята при народженні схожі на матір, їх пір’я теж коричневі і дозволяють легко сховатися, притулившись до землі. Крякву вважають найбільшою різновидом дикої качки. Довжина тіла у самців може перевищувати 60 см, середній розмах крил – до 1 метра, а довжина крила 26-28 см.

голоси крижнів

Звуки, що видаються Крижень майже ті ж самі, які властиві звичайної домашньої качки. Але в польоті мисливці відразу впізнають їх. Перебуваючи в повітрі, птиці додають до характерного потріскує звучанням своєрідні дзвінкі нотки.

Змінюється голос крижнів і напередодні спарювання, коли самка приступає до вибору самця. Голос самі стає більш гучним і дзвінким, селезень чує свистячі звуки і відгукується на заклик.

Природне середовище існування

Дикі качки можуть жити майже на будь-яких прісноводних водоймах, але вважають за краще селитися поблизу боліт і невеликих стоячих озер або річок зі слабкою течією. Можуть спокійно перебувати і в солоній воді. Для комфортного і безпечного існування їм необхідна присутність в місцях проживання:

  • очеретяних заростей;
  • повалених дерев;
  • густого чагарнику.

Ці види укриттів необхідні крижнів для ночівлі та гніздування. Тому ви ніколи не побачите диких качок біля водойм на відкритій місцевості.

Крижні хоч і полохливі, але швидко звикають до підгодовують їх людям і підпливають досить близько. У міських парках птиці нерідко селяться поблизу невеликих водоемчікі.

Крижнів відносять до частково мігруючих качок. На зиму птахи відлітають до країн з більш теплим кліматом. Це Китай, Індія, Іран, Ірак, держави південної Європи. Невелика кількість крижнів залишається зимувати на незамерзаючих водоймах.

Раціон диких качок

На водоймі часто можна побачити качок, які видобувають природний корм. Роблять вони це прямо у воді, занирівая головою і виставляючи вгору яскраві лапки. В їжі птиці невибагливі і їдять те, що вдається спіймати в межах водойми. Поблизу мілководдя Крижень трапляються:

  • ікра риб;
  • мальки;
  • невеликі жабенята і пуголовки;
  • личинки і комахи;
  • коріння водних рослин і водорості;
  • ряска.

Видобуток корму – ще одна причина того, що качки вибирають дрібні водойми з пологими берегами, адже пірнати вони можуть на обмежену глибину. Дзьоб у крижні влаштований таким чином, що дозволяє їй фільтрувати воду і відціджувати водорості і живі організми, що вживаються в їжу.

Влітку, коли встигає зерно, качок можна помітити в полях. Там вони добувають собі додаткову їжу. За літо крижні встигають значно нагуляти вага, що дозволяє їм легше переносити зимівлю. Адже в зимові місяці немає такого розмаїття і кількості їжі.

розмноження

Раз на рік качки готуються до спаровування. Партнера собі вони вибирають восени, на зимівлю птахи відлітають вже як пара. Безпосередньо період розмноження починається в квітні і триває до серпня. Терміни можуть зрушуватися в залежності від ареалу проживання і умов зимівлі.

Так як зграя складається переважно з селезнів (самки часто гинуть під час висиджування яєць), самцям доводиться змагатися за право спарювання. Вони хизуються ошатним оперенням, проводять своєрідні шлюбні ритуали.

Шлюбний сезон у крижнів починається з побудови гнізда. Його качка і селезень споруджують спільно, вибираючи для цього місце поблизу води. Підходящим місцем стає невелике заглиблення, яке птиці дбайливо вистилають гілками і сухою травою. Поки самка відкладає яйця, вона знаходиться під пильною охороною самця, який оберігає її і кладку.

Незабаром самочка приступає до висиджування яєць, а селезень тимчасово видаляється на линьку. Линька у самки проходить після того, як виводок встане на крило. В одній кладці буває від 7 до 12 яєць, кожне з яких важить в середньому 50 м Колір яєчок білий з зеленуватим відливом.

Відлучаючись з гнізда, матуся прикриває кладку власним пухом, який вищипує у себе з живота. Під таким укриттям яйця стають менш помітними для хижаків і не сильно охолоджуються. Якщо яйця все ж виявляться знищеними, кряква робить повторну кладку. Сама кряква під час висиджування також часто стає жертвою лисиць, єнотів і інших хижаків.

потомство

Період висиджування триває близько місяця, слідом за тим починають прокльовується пташенята і вже через кілька годин мати веде їх до води, щоб навчити пірнати і плавати. При народженні кожен малюк важить всього 40 гр, але вже через 2 місяці вага наближається до двох кілограмів.

Маленькі пташенята вкриті не пір’ям, а кремовим пухом. Харчуються вони самостійно, виловлюючи дрібних комах. У віці 50 днів пташенята проводять свій перший політ. Їх виживаність не надто висока. До 50% посліду гине, що не доживаючи до дорослого життя.

Поведінка

Не можна сказати, що кряква веде якийсь певний образ життя. Вона може добувати їжу як днем, так і ближче до вечора, особливо в сезон полювання. Дикі качки дуже обережні, відпочивати краще в укриттях. Злітає в повітря і сідає на воду кряква майже вертикально, тому їй не потрібна велика площа для зльоту або посадки.

Крила в польоті видають своєрідний свистячий звук, легко розпізнається мисливцями. Линька проходить 2 рази на рік. Влітку вона найбільш повна і затяжна. Птах втрачає перо і не може літати 3-4 тижні. На зимівлю крижні відлітають невеликими зграйками і вже при першому таненні снігу повертаються назад.

Ссылка на основную публикацию