Чубата синиця: життєдіяльність птиці, поширення і місцепроживання гренадеркі

Чубата синиця має ще пару назв – хохлушка або гренадерка. Птах належить до ряду горобцеподібних. Зустрічається не тільки в лісистій місцевості, але і в умовах міста. Крім виробів, голубів, ворон, дятлів і сойок, міських жителів стали супроводжувати чубаті синиці. Якщо вид цього птаха знає практично кожен сільський житель, то городянин просто не зрозуміє і не розбереться, який птах мешкає в місті.

Місця поширення птиці

Переважно ряст поширена в південних землях Зауралля і на всій території Європейської частини Російської Федерації, також зустрічається на півночі з боку Архангельська. Її кордони тягнуться на північ і практично на південно-східні землі Вятки і Двіни. Від Свердловська і Уфи мешкає в лісовій місцевості до самої Башкирії.

Від українських Карпат межа проживання чубатого синиці проводиться через землі Полтави, Воронежа, Ульяновська і Пензи. У зимовий та осінній сезон птах може залітати і трохи південніше. Синиця населяє і європейські території, в Центральній Європі і Півострові Скандинавії, але в південних країнах вони рідко з’являються, а в Італії і Балканському півострові синиці відсутні. Птах також не поширена на Кавказі.

Середовище проживання

В основному чубата синиця воліє жити в светлохвойних і змішаних лісах. Вони вибирають хвойні ліси, але без глухих місць, а з чергуються рідкісними гаями. У хвойних лісах воліють жити в відмираючому листяному сухість. Вони не вважають за краще одні листяні ліси і змішані зони.

Зовнішні характеристики чубатого синиці

Птах дрібних розмірів, має сіро-темне забарвлення, чубок піднятий вгору. Саме через чубчика синиця отримала назву – гренадерка, тому що він схожий на головний убір. Хвіст, крила і спина сірувато-бурого забарвлення, видимих ??відмітин непомітно. Є темна смужка, яка простягається через очей з загином на щоки, схоже на темні дужки. Потилицю темний, а на горлі присутній чорна пляма.

Ззаду виділяються підстави пір’я, але лоб білого кольору, на цьому тлі чубчик помітно відрізняється. Черево і голова мають біло-брудні відтінки. Якщо синиця чубата переходить в стадію роздратування, то у неї витягується шия і притискається чубчик. За зовнішніми характеристиками самки і самці практично не мають відмінностей. А молодняк має чубчик і борідку не великих розмірів. Має наступні параметри:

  • ряст за розмірами не більше горобця – тіло в довжину не більше 14 см;
  • розмах крил становить 21 см;
  • маса птиці не перевищує 14 грам.

Раціон харчування

Переважно рясту вживають в їжу практично всіх комах, але улюблена їхня їжа – це гусениці невеликого розміру, які водяться в хвойних деревах і ушкоджують крону стовбура. Якщо утримувати птах в мимовільних умовах, то з їжею найімовірніше з’являться проблеми, адже цей вид вимагає харчування живим кормом. У раціон харчування синиць входять наступні безхребетні:

  • листоїди;
  • довгоносики;
  • павуки;
  • метелики;
  • оси;
  • бджоли;
  • мухи;
  • комарі;
  • тля;
  • коники;
  • поденки;
  • бабки;
  • веснянки;
  • цвіркуни;
  • сарана.

В осінньо-зимовий сезон харчується насінням і ягодами: кизил, ялівець, ялиця, ялина, сосна, глід, горобина і вільха. Навесні за краще пити сік клена, берези та осики.

гніздування

Чубаті синиці облаштовують свої гнізда в основному в лісах хвойного типу. Для розташування гнізда, гренадерка вибирає дрібні ями, які знаходяться серед коренів великого дерева, а також в напівзгнилих низьких пнях покритих щільним килимом моху, але в якості свого будинку все ж віддають перевагу дуплам в деревах. Якщо ж птах не може знайти собі подібне притулок, то вона заселяється в покинуті житла сорок і білок, іноді в гнізда хижих звірів, і навіть можуть оселитися в гніздо кропив’янику. У старих деревах і пнях з пухкої і гнилої серцевиною, чубаті синиці роблять гнізда, витягають труху до потрібних розмірів дупла.

Льотне отвір дупла для гренадеркі становить приблизно 3 сантиметри в діаметрі. Дно дупла облаштовують змішаним лишайником і мохом. Для облаштування лотка використовують скручений білячу шерсть, але в м’якому стані, виходить як повсть. На шерсть накладаються кокони метелика і павутина, але не завжди застосовуються такі матеріали.

Чубаті синиці на відміну від інших птахів видають мало звуків.

Розмноження чубатих синиць

Гренадеркі насиживают яйця в середньому 16 днів, відкладають від 5 до 7 яєць. Гнізда повні кладкою починають насиджувати з першої половини травня місяця. Забарвлення шкаралупи яєць завжди змінюється, буває однотонний білий колір без плям, а буває з плямами на тупому кінці схожі на віночок і коричнево-червоними крапками. Їх розміри коливаються в середньому 1,6 * 1,4 сантиметрів.

Народились пташенята не виходять за межі гнізда протягом трьох тижнів. Самка вигодовує пташенят тільки гусеницями, вона вишукує здобич в хвойних деревах, дістаючи їх зі стовбура. Материнське годування припиняється за пару днів до самостійного вильоту молодняка з житла.

Молодняк чубатого синиці може ставати на крило приблизно в середині червня.

Поведінка чубатого синиці

Особливості поведінки гренадеркі полягають в наступних пунктах:

  1. На кінець осені і на початок зими чубаті синиці кочують серед хвойних лісів, збиваючись в Синичьей групи. Прилітаючи в змішані зграї, вони надають свою частку шуму і пожвавлення всієї Синичьей зграї.
  2. Чубаті синиці – досить активний вид птахів, не можуть сидіти на одному місці і досить рухливі. На полюванні за комахами вони подібні пищух, ефектно пересуваючись по деревах переслідуючи комаха.
  3. Чубаті синиці можуть об’єднатися в зграї з древолаз, корольками, Московка і пищухами. Їх лідером стає дятел, отже, ймовірність виживання зграї дрібних птахів істотно підвищується.
  4. У зграї гренадеркі відрізняються тим, що видають гаркавий звук, схожий на неспокійне звучання звичайної синиці. Коли самці чубатого синиці займають територію, вони видають скромне спів. Так само, як звичайні синиці, можуть видавати тонкий писк.
  5. Незважаючи на місцевість проживання, вони практично не змінюють своє забарвлення.
  6. У період холодної і голодної зими їх можна зустріти в садах. Легко адаптуються до зернового корму і на наступний рік можуть повернутися на своє прімеченном ситне місце. А в літній сезон гренадеркі об’єднуються в пари для розмноження і відлітають в молоді хвойні ліси, переважно в сосняк на піску.

Допомога чубатим синицям

Саме тоді, коли настає зима, синиці, стикаються з великими проблемами з пошуком їжі. У ці холодні місяці року вид цієї птахи не перебирає і вживає в їжу все, що вони роздобудуть. До температури – 15 синиці продовжують пошуки за комахами, але як тільки температура починає знижуватися, рясту починають погоджуватися на інший корм. У цих суворих умовах просто необхідно допомогти птахам пережити зиму. Але для цього слід знати, які корми потрібно давати чубатим синицям, а які уникати, щоб не нашкодити птиці.

Замість личинок, взимку вони найбільше люблять насіння гарбуза і кавуна в сирому вигляді і несолоне сало. Якщо є кокос, то його шкаралупа стане справжнім подарунком для чубатих синиць, просто треба взяти шматки і підвісити на гілці. Якщо голуби і горобці вважають за краще пшоно і шматки хліба, то цей вид птахи не буде таким харчуватися. Гренадеркі можуть вживати в їжу сирі дрібні кістки і пісне м’ясо, правда, цей варіант потрібно віднести на крайній випадок, якщо нічого немає з перерахованого вище корми.

У морозний зимовий час року в якості допомоги робиться годівниця. Захопленню і задоволення синиць немає меж, вони постійно відвідують саморобний будинок. Через деякий час пернатих можуть харчуватися навіть з людських рук. Для виготовлення годівниці знадобиться слідувати такому простому плану:

  1. Береться чиста пластикова пляшка ємністю на 5 л без всяких масел і інших хімікатів. В боці за допомогою ножиць робиться досить широкий отвір, щоб вони могли спокійно проникати всередину.
  2. У годівницю закладається їжа спеціально для чубатого синиці.
  3. Далі береться міцна мотузка і закріплюється до шийки, потім інший кінець мотузки зав’язується на горизонтальній гілці. Висота виробу від землі має становити приблизно 150-200 см.

Дуже важливо вберегти птицю від кішок. Для цього необхідно підвішувати годівницю подалі від стовбура дерева, створюючи складності для доступу кішки до годівниці. Також в якості перешкоди підійде колючий дріт, намотана на гілку.

Вплив чубатого синиці

Птах вносить вклад для хвойних лісів тим, що знищує шкідливих комах, які руйнують дерева. Для природи чубаті синиці вважаються істинними санітарами і рятівниками лісу. Навіть тоді, коли зимовий холод мучить гренадерку, вона не відступає від їжі комахами, якщо ж вони відсутні, синиці переходить на зернові корми. Щоб голодної чубатого синицю знайти свою здобич, вона пролітає багато годин і оглядає практично кожне дерево на наявність яєць комах і личинок.

В останні часи популяція чубатого синиці стрімко знизилася, це відбувається через погані лісових ділянок, які піддавалися і піддаються вирубці.

Ссылка на основную публикацию