Чорний леопард: манера поведінки хижаків, середовище проживання, раціон і розмноження африканських леопардів

Отже, леопард …

Він же барс, він же пантера – відноситься до сімейства котячих. Найбільш часто може мешкати на Близькому Сході, Південно-Східної, Південної та Західної Азії, Південній Африці і Сибіру.

Найчастіше чорних леопардів можна зустріти в саванах, луках і мезо-лісах. А також улюбленими місцями так званих, африканських кішок, є гірські, чагарникові і пустельні місцевості.

Середовище і ареал

Розрізняють 9 підвидів чорного леопарда:

  • Африканський (panthera pardus pardus) – ареал Африка.
  • Індійський (panthera pardus fusca) – ареал Індія.
  • Північнокитайський (panthera pardus japonensis) – ареал північного Китаю.
  • Цейлонський (panthera pardus kotiya) – ареал Шрі-Ланка.
  • Індокитайський (panthera pardus delacourii) – ареал південь Китаю і Південно-Східна Азія.
  • Яванський (panthera pardus melas) – ареал острів Ява.
  • Южноаравійского (panthera pardus nimr) – ареал Аравія.
  • Перська (panthera pardus saxicolor) – ареал Центральна Азія.
  • Далекосхідний (panthera pardus orientalis) – ареал корейський півострів, Північно-Східний Китай і Далекий Схід Росії.

Самки займають територію, рівну приблизно 4 квадратних кілометрів, а самці – 12. Тобто, на одну самку припадає приблизно 3 самця.

опис

У порівнянні з довгим тулубом, ноги леопарда відносно короткі. Вони мають широку голову і масивний череп з потужними щелепними м’язами. Голову вінчають невеликі круглі вуха. На бровах диких кішок – довгі вібриси, що захищають очі від густій ??рослинності, серед якої хижак пересуватися великий любитель. Забарвлення від світло-жовтого може доходити до червонувато-оранжевого в залежності від ареалу тварини. Форма плям леопарда залежить від місця їх проживання – в Східній Африці вона кругла, в Південній Африці – квадратна.

На грудях, ногах і морді у хижаків суцільні чорні плями, на хвості – кільцеві. У малюків забарвлення суцільний – димчасто-сірий, плям на ньому не видно. Малюнок кожної особини – унікальний, як відбитки пальців людини – ніколи не повторюється. Чорний леопард або пантера – це особина з рецесивними меланистические генами.

Самці диких кішок важать від 30 до 65 кілограм, тоді як самки – від 16 до 57 кілограм. Довжина перших становить від півтора до двох з половиною метрів, друге ж – від півтора до двох метрів.

Тривалість життя

У природних умовах, т. Е. В дикій природі, леопарди живуть від 10 до 12 років. У неволі термін життя набагато більше, і становить в середньому від 21 до 23 років. Як і серед усіх інших живих істот, і тут є довгожителі – 17 років рекордний термін життя дикої кішки, яка у дикій природі і 27 років – у неволі.

На жаль, дитинчата африканського леопарда виживають лише в 40-50% випадків.

раціон

Переважно ці хижаки за краще харчуватися копитними: антилопи, газелі, кабани, олені та домашню худобу – ось основний раціон африканського леопарда. А також можуть вживати в їжу птахів, гризунів, членистоногих, плазунів, падло. Вага видобутку коливається в межах 10-40 кілограм.

Дикі кішки полюють, влаштовуючи засідку – підстерігають і накидаються на свою жертву – в більшості випадків жертва навіть не встигає зреагувати, т. К. Цей хижак крадеться нечутно як кішка і блискавично атакує. Леопард відразу впивається в шию жертви, що викликає у другій миттєвий параліч, далі душить її і забирає в тихе відокремлене місце. Велика сила африканських кішок дозволяє їм полювати за здобиччю, яка в 10 разів перевищує їх за вагою.

розмноження

Самки леопардів залучають самців феромонами, що містяться в їх сечі. Закликаючи до спаровування, самка зазивающе прогулюється перед самцем, періодично ляскаючи його хвостом. Парування триває в середньому 3 секунди, але кількість спарювань може досягати 100 раз за добу, з інтервалом близько 6 хвилин.

Розмножуватися африканські кішки здатні круглий рік. Тічка у самки триває 7 днів, а період виношування – 96 днів. Зазвичай самки втрачають здатність до розмноження у віці 8-9 років.

Дитинчата при народженні важать менше 1 кілограма. Очки маленькі леопарди, відкривають через 1 тиждень після народження, в 2 тижні малюки вже вчаться ходити. Регулярно виходити з лігва і є звичну леопарда їжу починають у віці 6-8 тижнів. До цього періоду мати може відлучатися від малюків, виходячи на полювання, до 36 годин, залишаючи дитинчат в добре захищених місцях. В тримісячному віці закінчується грудне вигодовування, і дитинчата переходять на тверду їжу. У 20 тижнів дитинчата зазвичай залишають лігво, стаючи повністю незалежними.

Манера поведінки

  • Ці дикі кішки є нічними хижаками. Зі своїми родичами спілкуються за допомогою реву, гарчання, муркотання. Свою територію подібно всім представникам котячих, мітять сечею і кігтями.
  • Ці хижаки здатні розвивати швидкість до 60 км / год, заплигувати на висоту більше трьох метрів, і здійснювати стрибки завдовжки в 6 метрів. Мають відмінним слухом і зором. Прекрасно себе почувають як на суші, так і у воді.

Леопарди щодо терпимо ставляться до людини, але можуть напасти на нього, будучи пораненими, як на легку здобич.

Дуже велику загрозу для цих хижаків представляє людина – люди вбивають леопардів, заради їх цінного хутра. Для дитинчат дикої кішки дуже небезпечні леви, тигри, гієни і африканські дикі собаки.

Чисельність леопардів в багатьох регіонах їх проживання знижується через фрагментації і втратою місця існування. Леопарди мають охоронний статус «близькі до уразливому положенню». Навіть незважаючи на те, що леопарди – найпоширеніші хижаки з усіх великих котячих – п’ять з дев’яти підвидів вже занесені в Червону книгу і знаходяться під загрозою зникнення.

Ссылка на основную публикацию