Червоний вовк (гірський) – опис: як виглядає, де мешкає, чим харчується

Червоний вовк (гірський) – опис: як виглядає, де мешкає, чим харчується

Незвичайний зовнішній вигляд і спрага крові створили для червоного вовка образ вельми своєрідного тварини. Цей особливий вид вовків переживає сьогодні непрості часи, враховуючи, що його популяція стрімко скорочується. Втратити цей вид було б великою втратою, адже саме у різноманітті і полягає вся краса тваринного світу.

Зовнішній вигляд

Можна відразу дати короткий опис вовка – його зазвичай порівнюють відразу з вовком сірим, шакалом і лисицею. Особи даного виду мають відносно великими габаритами – довжина досягає 75-110 см, висота – до півметра в холці, а важать дорослі вовки від 18 до 21 кг. Мають значних розмірів хвостом – довжина може досягати 50 см.

Безумовним відмінністю червоного або гірського вовка є колір забарвлення – рудих вовків легко можна сплутати з лисицею. Шерсть змінює свої властивості зі зміною пори року: взимку хутро високий і густий, а влітку – темніший, грубий і короткий. Хвіст темніший, ніж тулуб, а шерсть на ньому більш густа.

Морда, в порівнянні з сірим вовком, більш гостра і коротка. На голові виділяються вуха, стоячі, але з округленими вершинами. Кількість зубів менше, ніж у побратимів з інших видів. Також трохи відрізняється будова пальців – середні пальці з’єднані в фігуру, що нагадує підкову.

Всього розрізняють 10 підвидів червоних вовків, з яких на території Росії можна спостерігати тільки 2 з них. Не варто також плутати червоного вовка з рудим, який є підвидом звичайного сірого вовка.

Місця проживання

Про те, де мешкає червоний вовк можна сказати чітко: їх стихія – це гори. Свої лігва вони організовують в гірських печерах, ущелинах або вільних нішах. Пошук прожитку може змусити спуститися зграю в степ або лісовий масив, проте тривале перебування там для них не характерно. Також не характерно для цих тварин і кочівництво – вовк ніколи не піде далі, ніж на 180-200 км від свого лігва.

Зараз місця проживання гірського вовка обмежуються областями в Східній Азії:

  • на кордоні Монголії і Китаю;
  • в Індокитаї і М’янмі;
  • в Індії і на острові Суматра;
  • на кордоні Китаю і Росії.

В середині 20 століття приходили відомості про виявлення зграй цих тварин на території південно-західного Примор’я, в Республіці Тива і на Алтаї. Однак конкуренція з сірим вовком і браконьєрство значно зменшили як його популяцію, так і ареал проживання на території Росії.

Спосіб життя і звички

Відмінний мисливець, червоний вовк розгортають свою діяльність на протязі цілого дня. Денна полювання може розтягнутися на кілька годин, завдяки тому, що це дуже витривалі і кровожерливі тварини. Але в той же час, чудові зір і нюх практично не залишають жертві шансів втекти від переслідування.

Важливим якістю є прекрасне взаємодія тварин всередині зграї. Організовані групи по 10-15 особин здатні оточувати жертву з флангів, тим самим залишаючи тільки один напрямок для відступу. А діставшись до відкритого місця, вовки всією зграєю нападають на мету, яка може перевищувати одного вовка за розміром і масою в 10 разів і більше.

Відносини в зграї будуються навколо однієї головної пари. Основна ж частина решти особин – це нащадки основної пари. У зграї, як правило, добре розвинені комунікативні навички: вітання, ігри і навіть свого роду переговори – неголосні і часті звуки.

Зграя живе в порівняно невеликих межах – до 40 кв. км. Свою територію вовки активно позначають, але не особистою, а колективної міткою зграї.

живлення

Полювання гірський вовк веде в основному на копитних, представлених в ареалі проживання. Найчастіше в його лапи потрапляють гірський козел, кабан, козуля і мазав. Іноді ці тварини можуть полювати і на домашніх овець. Але, з огляду на велику конкуренцію з вовком сірим, як здобич може траплятися й інша живність: як дрібні гризуни і ящірки, так і великі рогаті – антилопи і олені.

Є про харчування червоного вовка цікавий факт: ці тварини додають в раціон їжу рослинного походження. Так, в літню пору вони вживають самі і приносять вовченят в лігво багатий на вітаміни ревінь.

розмноження

Яким чином проходить розмноження цього виду, відомо небагато. Є припущення, що самки народжують потомство прямо в ущелинах, в яких мешкає сімейство. До статевого дозрівання хижаки приходять на другому році життя, а вагітність у самок триває 2-2,5 місяці.

Обоє батьків беруть посильну участь у вихованні дитинчат, яких в одному посліді може бути від 6 до 10. Цуценята народжуються сліпими і бачити починають лише через кілька тижнів життя. При цьому розвиваються вони досить швидко: щоб досягти розмірів батьків у них йде трохи більше півроку життя.

Також вважається, що молоді тварини не покидають батьків, а кілька їх поколінь об’єднуються і утворюють повноцінну зграю.

вороги

Основним конкурентом в природному середовищу для червоного вовка став його сірий побратим. Це стало можливим завдяки комплексу чинників, але в основному – за рахунок кращої пристосованості і відмінних мисливських навичок.

Саме їх популяція продовжує рости і витісняти знаходяться під загрозою зникнення червоних вовків. Крім цього суперництва можна виділити ще боротьбу за виживання зі сніговим барсом і риссю.

Скорочення популяції і охорона

Крім згаданих вище проблем, на чисельність цієї тварини серйозно впливають і хвороби. Нерідкі випадки смерті від сказу, а також чуми.

Вкрай негативну роль відіграє і людина – освоєння великих територій позначилося на скороченні чисельності великих рогатих – оленя і козулі, за рахунок чого похитнулася поживна база. Не варто забувати про те, що ці тварини – предмет активного переслідування з боку браконьєрів.

Швидке скорочення популяції привело до введення виду червоного вовка до Червоної книги, де він зазначений як зникаючий. Не тільки В Україні, але і в інших країнах сьогодні діє заборона на полювання і відстріл цього виду.

Крім цього, зараз образается спеціальні заказники, в яких за рахунок позбавлення виду від прямої конкуренції і створення сприятливих умов для полювання, люди намагаються зберегти і примножити чисельність цих дивовижних створінь. Це дає надію на те, що і майбутні покоління зможуть насолодитися видом і способом життя червоного вовка.

Відео

Пропонуємо подивитися пізнавальне відео про життя червоних вовків.

Ссылка на основную публикацию