Блог порад на всі випадки життя

Довела до сліз. Стало відомо про дівчинку, яка під час перформансу на параді розчулила всіх

Червоний або гірський вовк: характеристика і опис, райони проживання

У багатьох казках головним фантастичним героєм виступає таку тварину, як вовк. Як правило, мова йде про звичайний Сірого Вовка. І не кожен з нас знає, що є ще й інші вовки гірського виду або червоні. Саме ця тварина знаходиться на межі вимирання і занесено до Червоної книги.

Червоний або гірський вовк: зовнішній вигляд, спосіб життя

Зовні червоний вовк має спільне з лисицею і шакалом. У червоного або гірського вовка на відміну від сірих родичів має довгий хвіст, який волочиться по землі і чимось схожий на лисячий. Він має загострену і коротку морду. Він має великі і стоячі вуха. Вершини на вухах злегка закруглені і розташовані високо на голові. Вушні раковини вовка вміщають в собі білі волоски.

  1. Дорослий хижак може досягати у вазі близько двадцяти одного кілограма.
  2. Довжина тулуба складає близько метра. Самки цієї породи важать вполовину менше.
  3. Висота в холці не перевищує п’ятдесяти сантиметрів.
  4. Самка і самець мають ідентичний забарвлення. Тому відрізнити їх на великій відстані стає неможливо.
  5. У зимовий час можна помітити з дальньої відстані червоний хутро тварини. У цей період шерсть його має певну яскравість і густоту.

У літній сезон хутро тварини стає грубим, рідкісним і втрачає свою привабливість. Залежно від того регіону, де мешкає тварина, колір можна мінятися. Були відзначені вовки в світло-жовтих тонах і коричнево-рожевих. Черево і верхня частина тулуба завжди виглядають на тон світліше.

Спосіб життя тваринного

Гірський або червоний вовк ведуть активний спосіб життя. Вони полюють тільки в денний час. Орієнтиром в пошуку їжі виступає аромат видобутку. Для того щоб її краще відчути, вони роблять підстрибування до трьох метрів вгору. Полювання здійснюється зграями, в якій не менше десяти особин. Таким чином, вони діють організовано. Під час погоні за здобиччю вони утворюють собою ланцюжок, з якої видобутку вирватися стає неможливо. У літній період гірські вовки виганяють свою здобич на відкриту місцевість. У зимовий час вони намагаються загнати видобуток на озеро чи річку. Практично всі тварини перед цим маневром стають безпорадними, будь то кабан або косуля.

Мешкає вимираючий вид тварини на відкритих рівнинах. Але для пошуку їжі вони здійснюють різні сезонні кочування. Для них властива вертикальна кочівля. Як тільки гори покриває сніговий покрив, то слідом за парнокопитними хижаки переходять в південну частину гір або спускаються в передгір’ї. Дослідникам відомі випадки, коли рідкісні тварини йшли з основного району їх проживання на відстань до шестисот кілометрів.

Харчування рідкісного виду

Харчується він, як і інші хижі звірі, великими копитними. До них відносять кабанів, косуль. Але якщо трапляється випадок, то основною їжею стають бабаки, кролики, птиці. У тому випадку, якщо вовк зауважив пасуться домашню вівцю, то доля тваринного неминуче.

Крім парнокопитних, тварини харчуються рослинною їжею, яка необхідна для насичення організму вітамінами. Це може бути дикий ревінь.

Як розмножуються червоні вовки?

Червоний вовк занесений до Червоної книги і ставиться до тварин, які на межі вимирання. Розмноження тваринного недостатньо вивчено. Натуралісти спостерігають, що найчастіше вовченята з’являються на світ в зимові місяці (січень або лютий).

Самка може призвести до дев’яти малят, які народжуються переважно сліпими. Шерстка їх має темно-коричневе забарвлення. Зовнішній вигляд їх похід на щенят звичайної собаки. Дослідники відзначають, що цей різновид тваринного є однолюбом. Він ніколи не зраджує своєму партнерові. Самець вибирає тільки одну даму серця. Інші самки чекатимуть, коли підростуть вовченята і може бути серед них буде їх обранець.

Батьки піклуються про малюків не гірше матері: при появі малюків на світло, батьки сидять і охороняють лігво, але якщо самка вирішить покинути свою територію, то батьки перетворюються їх лютих хижаків в дбайливих нянь. Вони грають зі своїми дітками, кусають їх за вушка і хвіст. Вони здатні терпляче виносити все те, що роблять вовченята.

Навколишнє середовище гірського вовка

Хижа тварина червоного забарвлення мешкає переважно в лісі або горах. Більшість тварин рідкісного виду припадає на Південну, Центральну частину Азії. А також їх можна зустріти в гірському Алтаї і на островах Ява і Суматра. У нашій країні хижаки також зустрічаються. Їх можна побачити на Далекому Сході. Більшість особин припадає на територію Монголії і Китаю.

Раніше хижак був поширений в країнах Таджикистан, Киргизія і Казахстан. Можна його побачити також в західній і південній частині Примор’я. У Бурятії, де він був постійним лісовим представником він зник повністю. Через винищення рідкісних видів тварин долини річки Селенги і збідніння ресурсів для копитних. А також відомо, що вовки цієї породи не живуть більше в районах і низкогорья Забайкалля.

Конкуренти і вороги тваринного

До конкурентам червоною породи вовка варто віднести всіх представників котячих. Це леопарди, пуми, барси, тигри, рисі і сірі вовки. Оскільки всі котячі їдять одну і ту ж їжу, то конкуренція серед них в кілька разів зростає. Досить часто в цьому середовищі виникають конфліктні ситуації. Один червоний вовк не в силі впорається з такою кількістю суперників. Тому гірська порода на сьогоднішній день на межі виживання.

Крім цього, небезпеку становить для рідкісної тварини людина. Незалежно від місця існування тварини люди труять тварин, позбавляють їх прожитку, а також в якості розваги влаштовують полювання на них. А також зникнення рідкісного виду сприяють різні захворювання, до них варто віднести сказ і чуму.

Соціальна поведінка хижаків в зграї

Червоний вовк – це тварина соціальна, яке проживає в зграї. Одна зграя може налічувати від дванадцяти до тридцяти особин. Ця зграя досить небезпечна. У стаді вовки можуть усувати конкурентів, а також заганяти видобуток в глухий кут. Багато тварин вирушаючи на пошуки об’єкта полювання, визначаючи, слід гірського вовка побоюються. Дослідники неодноразово відзначали випадки, коли зграя червоних вовків вбивала тигра.

Група небезпечних тварин, як правило, тривалий час переслідує свою здобич, вимотуючи її фізично, після чого нападає ззаду. Манера нападу тварини має неймовірну чіткість, налагоджені рухів. Стадна полювання допомагає здобувати вовкам великих тварин.

Але висока і чітка організованість гірського хижака проявляється не тільки на полюванні. У стаді тварини виявляють дружню форму поведінки. Вони грають, перемовляються і як собаки виховують своїх малюків. Головні вовки стежать за порядком всередині своєї спільноти. На жаль, не відомі випадки, коли тривалий час вдавалося спостерігати за поведінкою тварини. Вовки живуть високо в горах, тому дістатися до них досить складно.

Дослідники виділяють недовірливий характер тварини. Невідомі випадки, коли червоний вовк підпускав до себе людину. Тому цей різновид вовків не зустріти в зоопарку. А також варто відзначити, що вистежити або підійти близько до тварини неможливо.

  • Він має відмінний слух. На відстані десяти метрів він зможе почути шелест паперу.
  • Він володіє відмінним нюхом. Відчути запах людини він здатний за сотні метрів.
  • Він ховається в ущелинах гір і печер, куди дістатися людині складно.

На сьогоднішній день зустріти в нашій країні червоного або гірського вовка неможливо. Тварина занесена до Червоної книги світу і Росії. Червоний вовк має статус зникаючого виду. У зв’язку з тим, що тварини цього виду стають недоступними для людини, то точні дані про їх чисельність до сих пір відсутні.

Ссылка на основную публикацию