Черноногая кішка (африканський дикий кіт): порода, опис

Граціозна і невловима чорнонога кішка (Felis nigripes) – одне з найбільш маловивчених тварин африканських рівнин і пустель. Ця витончена красуня мешкає в основному в південній частині континенту. Вона є найменшим хижаком сімейства котячих Африки. Невеликі розміри тварини (довжина тіла складає всього 40 см у самки і не більше 60 см у самця, а максимальна вага особливо великих особин становить 2,5 кг) не заважають йому полювати на здобич, що вдвічі перевищує його параметри.

опис породи

Черноногая кішка (Felis nigripes) отримала свою назву через забарвлення своїх лап. Насправді, не вся лапа тваринного має чeрний колір, а лише нижня її частина, включаючи подушечки. Назва вносить певну плутанину, тому що ідентичний забарвлення лап і ареал проживання характерний для африканської дикої кішки (Felis silvestris cafra). В англомовній літературі зустрічається назва “мала плямиста кішка” (Small-spotted Cat), що застосовується для Felis nigripes.

Зовні ці представники сімейства котячих виглядають, як звичайна домашня кішка. Тварина має великі, округлені на кінцях, розташовані недалеко один від одного вуха, які сильно притискаються до бічної частини голови під час полювання. Завдяки їх будовою кішка має дуже хороший слух, що дозволяє вловлювати звуки навіть на великій відстані від її місцезнаходження.

Забарвлення шерсті пустельних кішок варіюється від світлого сіро-персикового або жовтуватого до цегляно-коричневого кольору, мешканки трав’янистих пусток темніші і яскраві. По всій шкурі тварини хаотично розташовані майже чорні контрастні плями і смуги, особливо чітко проявляються на лапах і хвості, що переходять на спину, боки і живіт. Вони, зливаючись, окільцьовують ноги, хвіст і шию чітко вираженими смугами. Цей забарвлення служить тваринам як камуфляж. Однак, вуха кішки такого ж кольору, як забарвлення фонового хутра. Забарвлення голови зазвичай темніше всього тіла. Шия, область живота і внутрішня частина ніг світліше, з вкрапленнями білих шерстинок. Лапи мають густий ворс, не тільки захищає від гарячого піску, а й підвищує тактильну чутливість.

Хвіст досягає розмірів до 20 сантиметрів, він товстий і не довгий щодо тіла кота. Покритий темними смугами в колір основних плям. На кінчику завжди чорний або темно-коричневий. Представниці виду мають шість молочних залоз.

Забарвлення носа не буває чорним: він рожевий, що не пігментований, так само, як і шкіра тварини. Шерсть по структурі м’яка і щільна, близько трьох сантиметрів у довжину, підшерсток густий.

Середня вага для дорослої здорової особини становить не більше 2 кілограм, тривалість життя на волі – 15 – 20 років, в домашніх умовах – 10 – 13 років.

Очі кішки великі, дикі і фосфоресцируют в темряві. Це можливо завдяки Тапетум на сітківці – особливому прошарку судин, що дають погляду тваринного таке пронизливо-синє світіння вночі. У темний час доби гострота зору хижака значно збільшується. Днем забарвлення очей варіюється від янтарно-жовтого до зеленуватого з теплим відливом.

Голос felis nigripes дуже гучний і потужний. Звуки, що видаються кішкою, нагадують за тембром крик домашніх котів. Самці видають різкі крики під час сезону розмноження, найчастіше після знайденої призовної мітки самки, а також при догляді за кішкою. Самки видають крик під час призову партнера. Парування озвучується м’якшими звуками. Мати найчастіше спілкується з потомством муркотанням і неголосними викриками, які посилюються, коли вона подає заклик пошуку (після полювання) або попереджає про небезпеку. Кошенята, почувши сигнал тривоги, ховаються в затишне місце до тих пір, поки мати не знайде їх, або не подасть призовної зойк. Під час бійки кішки можуть шипіти і гарчати. Felis nigripes володіє лютою вдачею мисливця, через що серед жителів Африки існує повір’я, що вона може вбити навіть жирафа.

В даний час в світі існують два види чорних кішок:

  • Felis nigripes nigripes, що мешкає в Намібії;
  • Felis nigripes thomasi – Ботсванська чорна кішка.

За даними дослідників, F.n.nigripesменше і блідіше, ніж F.n.thomasi, друга – більш яскрава і темна, що пов’язано з ареалом проживання породи. Проживання кішок в Ботсвані давно не підтверджувалося дослідниками, але залишилося в історичних замітках.

Особливості

Кішка володіє певними особливостями будови тіла, що відрізняє її від представників свого виду. Наприклад, кіт чорноногий є найменшою в Африці і претендує на звання світового лідера.

Ці мініатюрні тварини успішно використовують своє забарвлення при маскуванні. Будова органів чуття також допомагає їм вистежувати здобич.

Найменування особливості характеристика
тіло Витягнуте, мускулисте, кремезне. Довжина – від 40 до 60 см
Вовна Густа, щільна, довжина шерстинок 2,5 – 3 см. Має густий підшерсток
Екстер’єр Від світло-бежевого до цегляно-червоного з темно-коричневими або чорними плямами і смугами
очі Дуже великі, дикі. Від жовтуватого і бурштинового до болотно-зеленого відтінку, вночі світяться синім
морда Широка, пропорційна по відношенню до тулуба
лапи М’язисті, покриті чорними або темно-коричневими смугами. Нижня частина – чорна
хвіст Навершя хвоста – чорне або темно-коричневе; довжина від 8 до 20 см
вага 1,6 – 2 кг.Встречаются особливо великі самці, що важать до 3х кг

стан популяції

Цей вид визнаний зникаючим і занесений в список охоронюваних у всьому світі. В тому числі, занесений до Червоної книги. Значне скорочення кількості особин відбувається через екологічну ситуацію і природні змін середовища проживання: пасовища, на яких полює кішка, толочаться великою рогатою худобою, а схрещування видів призводить до появи гібридів і знижує популяцію. Вид часто страждає від отрут і капканів, поставлених на інших тварин.

У зоопарках Америки проживає лише 19 африканських диких котів, а їх число в неволі, що охоплює всі зоопарки світу, досягає сорока. Розведенням потомства чорної кішки займаються багато вчених, які намагаються врятувати вимираючий вид. Вони вирощують кошенят з ембріонів в пробірці, займаються підселенням яйцеклітин кішки самкам іншого виду.

Умови життя і поведінку

Житла Felis nigripes обмежуються ареалом півдня Африки: кішки проживають в Намібії, Південно-Африканській Республіці, також місця проживання зафіксовані недалеко від Анголи і Зімбабве. В Ботсвані зберігають історичні відомості її існування, не підтверджені сучасними науковими дослідженнями. Африканський кіт часто мешкає на рівнинах, вкритих жорстким невисоким чагарником і трав’яний порослю, зустрічається в пустелі Калахарі, де, завдяки своєму маскувальні екстер’єру і здібностям до виживання, відчуває себе досить комфортно.

Кішки проводять день, розслабляючись в густому лісі або норі, вибираються з укриття тільки через годину після заходу сонця. Значна різниця між Felis nigripes і більшістю представниць котячих в тому, що перші погано лазять по деревах і найчастіше обходять їх. Такі характерні особливості будови, як кремезне тіло і хвіст, не відрізняється довжиною, не дозволяють їм бути хорошими древолаз. Ці тварини віддають перевагу копатися в піску, вони розширюють свої нори або збільшують вхід в них.

Чорноногий кішки – дуже “нетовариські” тварини, які шукають притулок при найменшому порушенні їх території. При найменшій небезпеці вони люто кидаються в атаку і захищаються дуже відчайдушно. Є згадки про те, як хоробре тварина накидається на п’ятьох оточили його шакалів, захищаючи гніздо, і перемагало їх в сутичці.

Пристосовуючись до умов життя в пустелі і на рівнинах, кішка навчилася довго обходитися без води. Вона шукає для себе місце проживання, здатне убезпечити її від спеки – кішка мешкає в нірках дикобразів, долгоногов, трубкозубов, в покинутих термітниках. Через це друга назва кішки звучить як “мурашиний тигр”.

У русі Felis nigripes нагадує гепарда стрімкістю і грацією ривків. Вона починає полювання нетривалої стеженням за жертвою, а потім різко кидається на неї з темряви, вгризаючись в горло. Кішка, як правило, ховається в сухих, відкритих просторах. Захисний забарвлення дозволяє їй довго залишатися непоміченою, тим більше, колір шкіри залежить від місцевості проживання кішки.

Як і більшість хижаків, чорнонога красуня вдень ховається, а з настанням темряви виходить на полювання. Часто вона нападає на страусів, які значно перевищують за розміром самого хижака. У природному середовищі існування вона вживає в їжу більше 50 різновидів дрібних ссавців і птахів. При великій кількості їжі хижак створює запаси: викопує тайники і ховає в них м’ясо, вживаючи його в голодні часи, кістки ж забирає з собою в нору, щоб ласувати ними на дозвіллі.

При довгій відсутності води кішка споживає деякі види трав, отримує рідина з тіла своїх жертв, включаючи вміст їх шлунка, а за відсутності видобутку перебивається падлом.

Також звірок славиться своєю невтомністю: він може проходити в пошуках їжі до 16 кілометрів за ніч, не звертаючи уваги на погоду і територіальні особливості місцевості. На відміну від інших тварин, кіт чорноногий не використовує мисливські стежки, кожен раз слідуючи новим маршрутом.

Смертельними ворогами цих маленьких і хоробрих тварин в природному місці існування можуть стати великі отруйні змії, хижі ссавці, що значно перевищують їх за розміром.

відтворення потомства

Кішка за краще самотній спосіб життя, підшукуючи собі партнера лише на час спарювання в період розмноження, який визначає самка. Вона позначає територію, по мітках її і знаходить самець. Він не бере ніякої участі у вихованні потомства, йдучи відразу ж після спарювання. Термін вагітності складає від двох до трьох місяців, після закінчення яких на світло з’являються не більше двох маленьких, рожевих і лисих кошенят.

Через три тижні вони виростають настільки, що самостійно виходять з лігва і досліджують територію біля нього. Шерсть ж виростає тільки на шостому тижні життя: весь цей час кошенята харчуються материнським молоком в умовах материнського гнізда. З характерних особливостей поведінки виділяють прагнення кошеняти не повернутися до дому під час небезпеки, а шукати потаємний кут і забиватися в нього. Мати знаходить і захищає малюка, навчає його основам полювання.

Самка безперервно перебуває при посліді тільки перші 4 дні після народження, далі вона залишає їх на все більший термін, йдучи на полювання щоночі. Кішка часто змінює гніздо і переносить кошенят з одного місця на інше. Після того, як малюкам виповнюється місяць, мати починає носити в лігво недобитих звірів і вчить нападати і вбивати їх. До 7-8 тижні дитинчата самостійно добувають їжу.

Ссылка на основную публикацию