Бурий ведмідь: характеристика хижака, де мешкають в природі, особливості харчування і розмноження

Бурі ведмеді, дуже сильні і красиві, і по праву вважаються символом нашої країни. Зовнішній вигляд цього великого тваринного вражає і своєю могутністю, і величчю. В даний час ця тварина є найбільшим наземним хижаком в світі.

Тривалість його життя в природі обчислюється 30 роками. У неволі хижак може дожити і до 50 років. Лінгвісти вважають, що назва цього звіра складено з двох слів – «відає» і «мед». І це зрозуміло: не дивлячись на свою приналежність до хижаків, ведмідь є великим любителем солодкого меду і, взагалі, всеїдних тварин.

Опис особливостей зовнішнього вигляду

Який вага бурого ведмедя? Вага і зростання тварини залежить від місця його проживання. В середньому, маса особини може варіюватися від трьох сотень до шести сотень кілограмів, а довжина від півтора до двох метрів.

Однак, ведмеді, які мешкають в середній смузі Росії не набагато менше своїх побратимів і важать близько ста двадцяти кілограмів. Самим великими вважаються грізлі і далекосхідні.

Рекордсменом у цій галузі виявився ведмідь, знайдений на острові Кадьяк: його маса досягала тисячі і ста тридцяти чотирьох кілограмів. Ближче до сплячки, восени, тварина набирає близько двадцяти відсотків жиру від загальної маси. Зазвичай самці багатьох більші за самок приблизно в два рази.

Статура у бурих ведмедів дуже потужне, з досить масивною головою. Тварина досить висока в холці, вушка зовсім маленькі, як і хвіст, довжина якого становить близько двох сантиметрів. А на великих лапах дуже довгі і сильні кігті завдовжки в десять сантиметрів, які допомагають звірові полювати і обробляти здобич.

Ведмеже тіло вкрите густою, рівномірно забарвленою, трохи жорсткою і, безсумнівно, дуже красивою шерстю, а те, яка забарвлення у неї буде, рудувата чи, темно-коричнева або темно-сіра, залежить від регіону, де мешкає хижак. У ведмежого потомства бувають світлі плями в області грудей або шиї, проте, з віком вони поступово пропадають.

Коли ведмеді пересуваються, то, як і люди, їм властиво переміщати тяжкість всієї маси тіла на одну лапу, тому цих хижаків зараховують до стопоходящих тваринам. А також ведмеді періодично змінюють свою шубку, і в перший раз це відбувається відразу після першої сплячки. Слід зазначити, що найперша линька найбільш інтенсивна, ніж всі наступні. Восени, перед сплячкою, цей процес протікає більш мляво і повільно.

Де живе бурий ведмідь

Ведмеді заселяють досить велику територію. Якщо говорити про європейську частини, то цих тварин можна зустріти в таких місцевостях, як Альпи, Апенніни, Піренеї, а також Скандинавський півострів.

Одне з найбільш заселених бурими ведмедями місце – це Фінляндія. Рідко, але зустрічаються вони в центральних лісах європейської частини і в Карпатах.

В азіатській частині ареал ведмедів – це окремі території Палестини, Іраку, Ірану, Японії, Кореї і навіть Китаю. У Росії ж ведмедя можна зустріти практично у всіх лісах, крім тих, що знаходяться ближче до півдня.

Північноамериканський же континент практично повністю заселений цими хижаками. Більша кількість особин проживають в Канаді, на Алясці і прилеглих до неї островах.

Спосіб життя

Як і де живе ведмідь? Ведмеді несплочённие тварини, вони одинаки і сходяться один з одним тільки в період розмноження. У них немає укриття, в яке вони стануть повертатися знову і знову, простіше кажучи, постійного місця проживання.

Вони ведуть бродячий спосіб життя, тому як головною їхньою метою є пошук їжі. Однак, якщо територія досить багата на різну живність і іншого прожитку для ведмедів, то вони все ж вважають за краще не затримуватися на ній, але і не йдуть занадто далеко, щоб в разі чого, можна було повернутися туди, де точно є все необхідне для комфортного існування .

Ведмеді воліють густі і глибокі хащі і ліси, поруч з якими розташовуються якісь водойми. Подивившись на цього величезного і могутнього хижака, складно припустити, якою спритністю він володіє, проте, це так. Ведмеді вправні мисливці. У молодому віці вони з легкістю залазять на дерева різної висоти, а талант до плавання у них розвивається з самого дитинства і зберігається до кінця життя.

Найчастіше, днем ??ведмеді воліють відпочивати, а от ближче до вечора, вночі, вони прокидаються і приступають до полювання. Більшість бурих ведмедів залягають в сплячку на холодну пору року, але деякі з них ведуть дуже активний спосіб життя і взимку.

Скільки ж живуть ведмеді? Все знову-таки безпосередньо залежить від регіону, в якому вони живуть. Термін життя в природі, тобто природному середовищі існування, варіюється від двадцяти до тридцяти п’яти років. Але в тому випадку, коли звіра містять в неволі, то це число стає багатьом значніше, адже, якщо довіряти статистиці, багато ведмеді в різних зоопарках, де за ними забезпечують необхідний догляд, досягають віку в п’ять десятків років!

Чим і як харчується хижак

Незважаючи на те, що бурий ведмідь є хижаком, більшу частину його щоденного раціону складає їжа рослинного походження. Не гидують ці звірі і комахами, включаючи різних личинок. І як всім відомо, любить поласувати медом.

Занадто великі тварини нечасто стають здобиччю хижака, але дрібних звірків він поїдає з величезним задоволенням. Сильна ведмежа лапа здатна за один удар зламати хребет молодому лосю або оленя, а також козулі, лані і гірським козлам. Іноді здобиччю цих хижаків є навіть кабани.

Слід зазначити, що ведмеді – прекрасні рибалки, тому наявність водойми на заселеній ними території так важливо. В цілому щоденний раціон ведмедя виглядає наступним чином:

  • лісові ягоди, наприклад, чорниця або малина;
  • овес і кукурудза;
  • мед;
  • риба, наприклад, форель;
  • миші;
  • курки, курчата і яйця;
  • бульби, горіхи, жолуді.

Часи часом бувають досить скрутними, коли пошуки їжі – складне заняття. Однак, ведмедя рятують одні з головних його переваг – всеїдність і невибагливість. Завдяки саме їм, а не тільки своєю силою і міццю, вони здатні вижити навіть в найсуворіших умовах.

Цікаво, що клишоногі – дуже запасливі тварини. Недоїдене прожиток вони вміло ховають, маскуючи його під безліччю гілочок.

Види бурих ведмедів

Сімейство бурих ведмедів включає в себе не один підвид. Розглянемо найбільш поширені з них.

  1. Європейські бурі досить великі: в холці можуть досягати до одного метра і десяти сантиметрів, а маса тіла варіюється від двох сотень до трьох сотень кілограмів. Забарвлення цього підвиду може бути як і світло-сірим з жовтим подтоном, так і зовсім темним.
  2. Кавказькі трохи менше вищеописаних європейських, їх довжина коливається від метра сімдесяти до двох метром і п’ятдесяти сантиметрів, а маса складає близько двох сотень і п’ятдесят кілограмів.
  3. Амурські поширені на території нашої країни під назвою грізлі. Дуже великі особини вагою в чотири сотні й п’ятдесят кілограмів. Їх шерсть практично повністю чорна, а одна з найбільш цікавих особливостей будови – особливо довгі і густі волосся на вушках.

Розмноження бурих ведмедів

Після того, як хижаки відчують себе остаточно відпочили і повними сил, настає період спарювання, якої зазвичай починається в кінці весни, в травні, і тривалість його становить близько місяця.

Цікаво, що в цей час самкам властиво позначати територію. За особливим запахів самці знаходять своїх обраниць і намагаються захистити від суперників.

Часом розгорається неабияка суперечка про те, кому ж дістанеться ведмедиця. В цьому випадку бій йде в прямому сенсі не на життя, а на смерть. Переможці іноді навіть поїдають своїх мертвих суперників.

Ссылка на основную публикацию