Благородний олень: опис і основні характеристики європейського оленя з рогами

Тварина з величними рогами і граціозною зовнішністю завжди викликав захоплення у людей, які зустрічалися з ним в дикій природі. Європейський олень – парнокопитна ссавець з дивовижними робітниками і зовнішніми характеристиками був головним героєм численних казок, легенд та історій, що передаються з покоління до покоління. Нинішню назву тваринного походить від старослов’янського слова «олень», адже саме так в далекому минулому називали слов’янські народи звіра з гіллястими рогами.

Характеристики благородного європейського оленя

Розміри оленя залежать від місця проживання і характерних особливостей виду. Так, наприклад, північна порода виростає від 0,8 до 1,5 метрів у висоту, і двох метрів в довжину. Маса дорослої особини досягає 200 кілограмів. Довжина чубатого оленя рідко перевищує один метр, а вага – 50 кг.

Благородний олень вважається самим граціозним і популярним, адже він виділяється струнким тілом з пропорційним складанням, подовженої шиєю і злегка витягнутою головою. У тварини присутні жовто-коричневі очі і злегка увігнутий в щелепу широкий лоб. Якщо у одного різновиду оленів ноги тонкі і витончені, то в іншої короткі. У будь-якому випадку для всіх видів характерна добре розвинена мускулатура і пальці, розставлені в сторону.

Вік оленя визначається станом зубів. Наприклад, фахівець може зрозуміти скільки тварині років, подивившись на ступінь сточування іклів і різців, їх викривлення і кут нахилу.

Рогу

Практично всі види оленя розташовують граціозними, розгалуженими рогами, які отримали назву панти. За винятком лише безрогого водяного. Слід зазначити, що подібні кісткові відростки знаходяться лише на голові самців, у самок вони відсутні. Однак для північних оленів така тенденція не характерна, т. К. Там і у самок є невеликі роги.

Значна частина цих парнокопитних, а особливо, тих, які живуть в помірному кліматичному поясі, щорічно виконують скидання рогів, після чого на їх місці відростають нові. Спочатку ці відростки складаються з хрящів, а згодом обростають щільною кістковою тканиною. Швидкість зростання ріг залежить від інтенсивності харчування. Чим більш насиченим раціон, тим вище швидкість відростання ріг. Якщо ареалом оленя є тропічний ліс, то там вони можуть кілька років поспіль не скидати роги. Представники екваторіальної зони взагалі не втрачають їх.

Основні призначення рогів

  • Захист від хижаків. Відомо, що олень є улюбленими ласощами багатьох хижаків, включаючи ведмедів і вовків. Наявність міцних рогів дозволяє захистити свою зграю і потомство від фатального результату.
  • Напад в разі небезпеки. Розлючена тварина може запросто накинутися на супротивника і нанести йому серйозні поранення. Бували випадки, що самець, захищаючи сімейство, вбивав кілька вовків.
  • Боротьба за самку. Граціозні роги дозволяють самцям перемогти інших і завоювати самку.

Північний олень застосовує роги для роботи і пошуку їжі. З їх допомогою тварина розкопує сніг і шукає живильний ягель. Розмах рогів дорослого самця європейського оленя досягає 120 сантиметрів.

У зимовий період благородний олень обростає густим і довгим хутром, а в літню пору тонким і коротким. Забарвлення хутряного покриву визначається видом і регіоном проживання. Зустрічаються коричневі, кавово-бурі, червоно-коричневі, бурі, сірі, руді, однотонні, а також особи з цятками або характерними мітками.

Тварина знаходиться в списку найшвидших ссавців, т. К. При тікання від хижака воно може розвивати неймовірну швидкість – 50-55 кілометрів на годину.

Де зустріти оленів з рогами

Значна частина рогатих оленів зустрічається на території Європи і Північної Америки. Інші види мешкають в країнах Азії, Південній Америці, Африці, Австралії та Нової Зеландії. Максимальний вік при нормальному харчуванні та належних умовах досягає 15-20 років. Якщо тварина виховується в оленеводческом господарстві або зоопарку, тривалість життя збільшується до 25-30 років.

Відмінною рисою благородного оленя є невибагливість до умов проживання. Рогата може спокійно жити в непрохідних лісах, на схилах альпійських гір, на рівнинах і заболочених територіях. Більшість видів зустрічається в місцях з підвищеною вологістю або біля водойм. Практично всі особини не затримуються на одному місці довгий час і постійно кочують. У літню пору тварини утворюють зграї і переміщаються на рівнини і ліси з рясним запасом поживних рослин. Взимку вони йдуть в важкопрохідні частини лісу, сподіваючись, що там їжі більше, ніж на засніжених рівнинах.

Що їсть олень

Всі олені харчуються рослинною їжею, а особливості раціону визначаються регіоном проживання та видовою приналежністю.

Навесні рогаті годуються злаковими, зонтичними і бобовими культурами. У літній сезон тварини йдуть в лісові зони з метою пошуку горіхів, каштанів, грибів, ягід, а також поживних насіння різних рослин.

У всі теплі пори року благородні олені насичують свій організм нирками, листям та молодими пагонами дерев. Від трапляються на очі фруктів, включаючи груші і яблука, тварина не відмовляється. У період зимових похолодань доводиться обгризати кору дерев або гілки рослин. Відсутність нормального змісту мінералів в зимовій їжі тварини заповнюють сіллю з солонців або мінеральних джерел. Також вони можуть гризти землю, яка досить просочилася солями і мінералами. Якщо в організмі немає потрібної кількості білка, звірі починають їсти свої скинуті роги або яйця птахів.

Основні різновиди

В даний час, оленів поділяють на 3 підродини, 19 пологів і 51 вид. Важливо розуміти, що, крім благородних або північних оленів, в природі існують і інші підвиди, включаючи ланей, пуду, косуль, лосів і інших.

Серед найпопулярніших і відомих у всьому світі оленів слід виділити такі різновиди:

  • благородний;
  • північний;
  • водяний.

Благородний олень

Належить до роду справжніх оленів і складається з 15 підвидів. У цієї породи присутній характерне біла пляма в області хвоста і трохи вище куприка. Забарвлення не передбачає плямистість, а роги виділяються безліччю розгалужень (тим більше, якщо мова йде про європейський вигляді), в результаті чого утворюється граціозна крона. Розміри дорослої особини нерідко досягає 2,5 метрів довжини, і 1,3-1,6 метра висоти. Залежно від підвиду і кормової бази, тварини можуть набирати до 300 кілограм ваги. Маленькі бухарські олені чи виростають до 170-190 сантиметрів довжини, при вазі до 100 кілограмів.

У раціоні благородного оленя знаходяться бобові культури, поживні трави і злаки. У зимовий період тварини обгризають чагарники, годуються опалим листям, грибами, каштанами та корою дерев. Чи не відмовляються від ялинової або соснової хвої, лишайників або жолудів. При відсутності нормального балансу солі в організмі зміщуються на природні або штучні солончаки. Область проживання дорослої особини може досягати декількох сотень кілометрів. Розміри території визначаються наявністю корму і самок.

Ареалом благородного оленя вважається Західна Європа, Скандинавія, Китай, а також Австралія і Нова Зеландія. Головною умовою для нормального життя цього виду є присутність водойми поблизу. У стаді може бути 10 особин, але під час спарювання чисельність зростає до 30 особин.

північний олень

Друга назва цієї породи – карібу. Основна особливість цих тварин і відміну від інших родичів полягає в повністю покритою густим хутром верхній губі і рогами у самок. Дорослий самець виростає до 1,9-2,1 метра в довжину і важить 190 кілограм. Довжина самки – 1,6-1,9 метрів, а маса – 123 кг. Північний олень відрізняється приземистим статурою і відсутністю витонченості, якщо порівнювати його з іншими видами.

Основним інгредієнтом раціону є трава, що росте в засніженій тундрі, чагарники, ягоди та гриби. Якщо в організмі недостатньо білка, тварині доводиться з’їдати яйця птахів, а іноді і молодих пташенят. Нерідко рогаті вживають в їжу невеликих гризунів – лемінгів. У вічній мерзлоті основним кормом є мох ягель. Якщо сольовий баланс нижче норми, тварині доводиться пити морську воду або є власні скинуті роги.

Живуть представники виду в тундрі і тайзі, Північній Америці і на деяких островах Північного Льодовитого океану. Великі зграї можуть зустрічатися і на рівнинах, в гірських регіонах або заболоченій місцевості.

водяний олень

Відрізняється відсутністю рогів, причому як у самок, так і у самців. Виростає до 75-100 сантиметрів в довжину, 45-55 сантиметрів у висоту, і має масу тіла від 9 до 15 кілограм. У дорослого самця присутні вигнуті зуби, які помітно виступають з-під верхньої губи. Забарвлення шкури буро-коричневий, а основною їжею є молода соковита трава, листя чагарників і річкова осока. Через ненажерливого апетиту і нестачі кормової бази тварини можуть наносити серйозної шкоди сільськогосподарським культурам і здійснювати спустошливі набіги на рисові поля. У дикій природі зустрічаються біля заплав річок в східній і центральній частині Китайської Народної Республіки, а також на Корейському півострові.

Ссылка на основную публикацию