Білка лісова – опис тварини: де живе і спить, чим харчується, навіщо потрібно дупло

Білка лісова – опис тварини: де живе і спить, чим харчується, навіщо потрібно дупло

Майже кожна людина уявляє, як виглядає білка. Цього звіра запросто можна зустріти під час прогулянки по лісі. Однак якщо запитати, як називається самець білки, більшість людей затрудняється відповісти. А він так само і називається. Познайомимося більш детально з цим звіром.

Зовнішній вигляд

Маленький гризун сімейства болючих. Більшу частину життя проводить на деревах. Найприкметнішими в зовнішності є довгий пухнастий хвіст, великі вуха з пензликами і красива пухнаста шубка. На лапках є довгі гострі кігті для лазіння по деревах.

Довжина тіла варіюється від 20 до 30 сантиметрів, при цьому довжина хвоста становить 10-17 сантиметрів. Вага також невеликий – 250-350 грам.

На забарвлення звірка впливають місце проживання і пору року. У хвойних лісах живуть звірята з більш темною шерстю. Тут зустрічається білка лісова з зовсім чорним забарвленням.

У листяних лісах у білок шуба рудувато-червоного кольору. Влітку хутро має більше рудувато-коричневих відтінків, а взимку – сірих. При цьому незалежно від місця проживання хутро на черевці у будь-який білки завжди світлий.

Місця проживання

Ареалом проживання цього пухнастого гризуна є величезна територія. Вони зустрічаються у всіх лісових зонах, починаючи з узбережжя Атлантичного океану і закінчуючи Камчаткою. Живуть також на Сахаліні і на острові Хоккайдо.

Білка є деревним жителем. Більше за краще селитися на хвойних деревах, але зустрічається в будь-якому лісі. Взагалі, в місцях, де живуть білки, має бути достатньо корму. Якщо рік багатий на кедрові і смерекові шишки, то звір селиться в кедровниках і ялинниках.

При низький урожай насіння хвойних дерев звір може активно шукати гриби, яких в соснових борах завжди більше. До речі, цей пухнастий звір нерідко селиться в міських парках, а також на мансардах і горищах людських будинків.

Спосіб життя і звички

Більша частина життя у цих гризунів проходить високо на деревах, а й на землю їм спускатися доводиться. Для пересування по землі використовують стрибки, довжина яких сягає 1 метра.

Живучи на деревах, цей звір вміє відмінно стрибати. Однією з функцій пухнастого хвоста є рульова під час стрибків з дерева на дерево.

У теплу пору протягом дня вона невпинно збирає корм, зрідка нерухомо гріючись на сонці. З частини знайденої їжі робить запаси на майбутнє, в тому числі і на зиму.

Коли сніг ускладнює пересування, звірок забирається в своє гніздо і перечікує несприятливі умови в напівдрімотному стані. Веде денний спосіб життя. Коли нічні хижаки виходять на полювання, вона лягає спати в дуплі або гнізді.

Гніздо робить самостійно, але про те, як білки роблять дупло, докладніше йтиметься нижче.

При сусідстві з людиною може випрошувати що-небудь смачненьке, причому може робити це нагловато. Виглядає це дуже забавно, і людям, як правило, таке нахабство подобається. Охоче ??перевіряє і зроблені людиною пташині годівниці.

Щороку з кінця літа – початку осені ці тварини починають мігрувати в пошуках корму, якого на старих місцях перестає вистачати. Подорожує поодинці, не утворюючи великих скупчень.

живлення

Більшість людей вважає, що це виключно травоїдна тварина. Дійсно, найбільш улюбленими ласощами є насіння кедрових, ялинових, модринових гуль. Також лісова білка вживає в їжу ягоди, гриби, коріння та іншу рослинну їжу.

Однак при нестачі їжі, а також під час размноженіz в раціон додаються личинки, комахи, дрібні земноводні і навіть яйця і маленькі пташенята.

зимівля

дупло

Проводячи більшу частину життя на дереві, ці звірята будують собі гнізда. Вони будуються у вигляді кулі з гнучких гілочок. Зсередини такі помешкання утеплюються мохом і власної шерстю тварин.

Чи зможе ледве не цікавився спеціально людина випадково почути, як називається гніздо білки? Шансів небагато. Гайно – так називається не тільки біляче гніздо, а й гнізда інших звірів.

Будувати Гайне вона може як в дуплі, так і в розвилці дерева між густими суками на висоті 5-17 метрів. Крім основного входу, з боку стовбура обов’язково будується маленький запасний вхід для порятунку від непроханих гостей.

Кількість гнізд у одній білки може досягати 15 штук. Кожне гніздо білки має своє призначення. Часто міняти житла звірка змушують заводиться в гніздах паразити.

Самець білки гнізда не будує. Він займає покинуті білячі гнізда або добудовує кинуті пташині гнізда.

Де живуть білки взимку? Взимку вони живуть в утеплених гніздах, які частіше будуються в дуплах. Під час зимівлі одне гніздо білки можуть займати 3-6 особин. Дбайливо заткнувши вхід мохом, тваринки намагаються зігріти один одного. Пухнастий хвіст під час зимівлі також допомагає не мерзнути.

Під час лютих морозів температура всередині гнізда, де сплять білки, може досягати 15-20 градусів, тому вони не поспішають його залишати до потепління.

запаси

До теплої і ситної зимівлі звірок готується заздалегідь. Вміє вибирати їжу, яка не буде псуватися всю зиму. Як складів часто використовують дупла дерев. Також може ховати їжу під землею між корінням дерев.

Зробивши необхідні запаси їжі, білка забуває про них. Більшість з них вона потім випадково виявить при огляді відповідних місць. Буває, що вона натикається на запаси інших звірів: мишей або бурундуків. З запасів, які не будуть знайдені ні білкою, ні іншими тваринами можуть вирости нові дерева.

розмноження

Розмножуються 2-3 рази на рік. Шлюбний період починається в кінці лютого – початку березня. Самці починають постійно битися між собою. За однією самкою бігають 5-6 самців. В результаті для спарювання вона вибирає найсильнішого.

Відразу після того, як відбувається спарювання білок, самка протягом 4-5 днів будує Гайне для потомства з більшою ретельністю. За розмірами це гніздо більше, ніж зазвичай. Протягом 40 днів у білки триває вагітність.

Потім на світ з’являються сліпі, глухі і голі дитинчата. Їх кількість варіює від 3 до 10. Коли у білок з’являються білченята, всю турботу про них звалює на себе самка.

Через 14 днів білочки покриваються шерстю, а через місяць – стають зрячими. Ще через місяць-півтора молоді особини стають самостійними. Приблизно через 13 тижнів у білки з’являється наступний послід.

При дуже високій плодючості від кожного посліду через рік залишається тільки від однієї до чотирьох особин. Причиною є такі вороги білки, як хижі птахи, так і тварини сімейства куницевих. Причому полювання на білку, не до кінця подорослішала, часто виявляється вдалою.

Скільки років живуть білки в неволі, коли вони захищені від своїх природних ворогів? У сприятливих умовах білка може прожити 10-12 років.

В умовах дикої природи, де тварина може загинути і від різних захворювань, тривалість життя білки становить в середньому 3-4 роки.

Цінність для мисливців

Для мисливців основну цінність представляє шкурка білки, хоча її м’ясо також вживається їжу. Для того щоб шкірка не попсувати, намагаються стріляти білку в голову. Полювання на білку може здійснюватися як з собакою, так і без неї.

Відео

Цікаві факти про білках ви знайдете в нашому відео.

Ссылка на основную публикацию