Білка-летяга – опис і цікаві факти: де живе, чим харчується летюча білка

На території просторих лісів України живе безліч різноманітних видів тварин. Серед них зустрічаються і досить незвичайні, такі як білки-летяги.

Летючі білки, як їх ще називають, отримали своє прізвисько за те, що вони можуть вправно парити між деревами, покриваючи значну відстань. Це можливо через те, що звірята мають досить великими перетинками, які пов’язують їх передні лапи і задні. Опис білки-летяги буде представлено далі.

Зовнішній вигляд

Білки-летяги відносяться до сімейства гризунів, а також мають значну схожість зі звичайними білками. Однак відрізняє їх якраз широка складка шкіри, яка присутня між лапами. Ця складка служить своєрідним парашутом, коли білка розправляє лапи. Це і дозволяє тваринкам парити між деревами, і саме за таке статура їх прозвали Летяга.

Літаюча білка має досить маленькі розміри, які складають від 12 до 23 см в довжину. З цієї довжини від 11 до 13 см займає тільки хвіст.

Голова звірка – круглої форми, а очі незвично великі і повністю чорні. Задня пара лап більше по довжині, ніж передня, а на кінцях кожної лапи розташувалися невеликі кігті, загострені до кінця.

Білка-літунів може похвалитися густим і м’яким хутром, який за якістю перевершує “шубку” звичайної білки.

У теплу пору року верхня частина тулуба має сріблястий відтінок з рудуватим, а нижня частина білого кольору. Взимку ж хутряний покрив стає ще пухнасті і гущі, а колір набуває різноманітні відтінки сірого.

Місце проживання

Де живуть білки? Виявити кумедних літунів можна на великій частині на території Російської Федерації, а також в лісах Північної Америки і Європи. Тваринки воліють вологі ліси-березняки, а також ольшаники.

Так як опис летяги свідчить про те, що тварини вміють планувати, обгрунтовуються вони на верхівках дерев. Це дозволяє безперешкодно використовувати їм свій творчий хист до польотів, а також надійно захищає їх від нападів хижаків.

Живуть білки-летяги в природних дуплах дерев або в гніздах птахів.

Ще одна причина, чому білки летяги вибрали саме таке місце проживання – це їх сіруватий забарвлення. Він виступає в ролі природного маскування, зливаючись з корою дерев.

Спосіб життя і звички

Спосіб життя летяг – соціальний. Їх можна досить часто зустріти недалеко від людських поселень поблизу лісів.

Однак в період вирощування потомства самки можуть бути більш агресивними, ніж зазвичай.

Тваринки ведуть переважно нічний спосіб життя. Виходять зі своїх гнізд вони не раніше, ніж настають сутінки.

Однак днем ??також можна помітити літаючих білок, але це переважно молоді особини або годують самки. Дорослих самців зустріти вдень неможливо.

Велику частину часу, яке активна білка-летяга, вона проводить в пошуках їжі.

Гнізда ж, в яких вони живуть, мають найчастіше круглу форму і встелені м’яким мохом, наприклад. Також варто зауважити, що в одному дуплі може жити дві білки. Відокремлено живе тільки самка з потомством. Вона ж і більш активно захищає свої гнізда.

живлення

Що їдять білки-летяги – це питання досить цікаве, так як меню їх повністю залежить від місця проживання.

Однак же основний раціон харчування звірків складають молоді бруньки на деревах, в деяких випадках молода кора дерева. Можливо поїдання також молодої хвої, насіння хвойних рослин.

Чим харчується білка в лісі? До перелічених раніше продуктам харчування звичайної летяги можна додати гриби і ягоди, якщо такі є в лісі.

Однак в цьому раціоні є також і найголовніше блюдо, яке білка не тільки поїдає, а й відкладає на запас. Таким ласощами стали вільхові та березові сережки.

Вчені припускають, що в деяких випадках летяга може розоряти гнізда птахів, поїдаючи пташенят і яйця.

Також варто відзначити, що взимку зустріти звичайну летягу дуже важко, так як їх активність різко падає, а харчуванням для них стає те, що було припасено ще влітку. До цього раціону також іноді додається м’ясо, яке мисливці розкладають в принадах.

розмноження

Вивчити розмноження цих тварин вдалося поки не дуже добре. На даний момент відомо, що самка білки летяги виношує потомство бельчат раз на рік. Найчастіше виводок становить від двох до чотирьох бельчат.

Вагітність триває всього 5 тижнів. Виводок ділиться на дві групи. Перші з’являється в квітні-травні, другі – в червні-липні. Потомство народжується голим і сліпим. Очки у малюків відкриваються по закінченню 15 днів від народження.

Залишають гніздо малюки в перший раз тільки через 36-41 день. Через 43-45 днів від народження молоді особини починає робити перші стрибки, а через 50 днів виводок досягає зрілого віку і починає піклуватися про себе сам.

Термін життя даних звірків становить від 9 до 13 років в заповіднику (неволі) і до 5 років на волі. Така різниця в термінах полягає в тому, що на білок летяг полюють багато хижаки.

Чисельність і охорона

Чисельність цих звірів досить мала, через що полює на них заборонено. До того ж цей вид тварин охороняється посилено, про що може свідчити те, що летяга занесена в Червону книгу. Незважаючи на те, що хутро тварин густий і м’який, він має малу цінність, так як легко руйнується.

Японська білка-летяга, наприклад, також занесена до Червоної книги через те, що вона не здатна пережити сувору зиму.

А ось сибірська білка-летяга не впадає в зимову сплячку, але виділяється тим, що може спати по кілька діб поспіль в холодну пору року.

Цікаві факти

Цікаві факти про білку-летяга:

  1. Відстань польоту білки може становити до 50 метрів. Однак вчені проводили досліди, і найбільша дистанція польоту склала 90 метрів.
  2. Відмінність між звичайною білкою і летять полягає в тому, що при знаходженні горіха, звичайна його розбиває, щоб дістати ядро ??горіха, а ось летяга робить отвір.

Відео

Як літають білки летяги, ви дізнаєтеся з нашого відео.

Ссылка на основную публикацию