Білі ведмеді: де живуть, скільки важать, чим харчуються і як розмножуються

Білі ведмеді дуже красиві і володіють своєю своєрідною витонченістю і грацією. Однак, як відомо, зустріти їх нелегко, якщо тільки в зоопарках. Справа в тому, що мешкають ці хижаки в найвіддаленіших територіях Арктики і живуть поодинці.

На даний момент білі ведмеді одні з найбільш охоронюваних тварин, оскільки якийсь час вони були особливо популярні серед браконьєрів і знищувалися десятками, а то й сотнями. До того ж слід зауважити, що білі ведмеді є унікальним індикаторами, які допомагають стежити за станом нашої землі.

Полярні ведмеді: загальна характеристика

Якщо вірити останнім дослідженням, то предком білих хижаків були бурі ведмеді. Тварини ці дуже давні і з’явилися на світ ще шість мільйонів років назад. На відміну від своїх предків, вони прекрасно почуваються у воді і являють собою відмінних плавців.

Ці тварини є одними з найбільших хижаків на землі. Навколишнє середовище білих ведмедів – Арктика. Висока пристосованість до низьких температур і здатність довгий час обходитися без їжі дозволяють їм виживати в таких суворих умовах. Як вже було сказано раніше, полярні ведмеді живуть поодинці, на відміну від інших видів ведмедів.

Особливість їх полягає в наявності самого чуйного нюху і слуху, що дозволяє їм полювати на тюленів, які є основним елементом раціону цих хижаків.

Полярних ведмедів поділяють на два десятка субпопуляцій, назви яких залежать від місця проживання хижаків.

Скільки важать білі ведмеді? Вага самців варіюється від трьох сотень до шести сотень кілограмів. Самки ж важать набагато менше – від ста п’ятдесяти до трьох сотень кілограмів. Живуть вони довго. У природному середовищі існування від вісімнадцяти до двадцяти п’яти років, однак, були зареєстровані і особини, вік яких досягав трьох десятків років. У неволі ж найдовший термін життя ведмедя склав сорок два роки.

Де живе білий ведмідь?

Білі ведмеді зустрічаються повсюдно по всій Арктиці. Вони мешкають в тих місцях, де їм найзручніше полювати, розмножуватися, і де є можливість для спорудження барлогів, в яких вони відчувають себе захищено, можуть відігрітися і ростять своїх дитинчат. Більша кількість особин спостерігається в тих місцевостях, де спостерігаються популяції кольчатой ??нерпи.

Однаково комфортно почувають себе ці тварини і на суші, і під гладдю льоду. Вони можуть спливати більш ніж на сто п’ятдесят кілометрів від землі. На даний момент найбільша кількість ведмедів, близько сорока відсотків, знаходяться на території Північної Канади.

Виживання білих ведмедів досить висока: їхні запаси жиру і хутро зігрівають тварин навіть в дуже сильні морози, близько мінуса сорока градусів. Цікаво те, що хутро полярних ведмедів має двошарову структуру, що також добре допомагає їм переносити морози. Вуха і хвостик мають саме такі розміри, які сприяють збереженню тепла. Маловідомим фактів є те, що тварини мають більше труднощів, пов’язаних з перегрівом, особливо під час великих навантажень на зразок бігу. Ще одним їх перевагою вважаються неймовірно чіпкі, довгі і товсті кігті, які допомагають тваринам утримувати в своїх лапах видобуток, вага якої може перевищувати дев’яносто кілограмів.

живлення

Раціон цього хижака виглядає наступним чином:

  • тюлені
  • кільчаста нерпа
  • морський заєць, він же рідше лахтак
  • білухи
  • моржі
  • нарвали

Ведмідь поглинає м’ясо жертви, тільки в тому випадку, якщо він дуже голодний. Зазвичай вони поїдають тільки шкуру і жир видобутку. Завдяки такій системі харчування, в печінці тваринного накопичується величезна кількість вітаміну А. заразитися тварина може з’їсти близько восьми кілограм, а в тому випадку, якщо воно дуже голодно, то до двадцяти.

Залишки ведмежою видобутку не пропадають, адже вона йде на прокорм песців. Якщо ж велику здобич схопити не вдалося, то ведмеді задовольняються різного роду падаллю, рибою, можуть розоряти пташині гнізда і не гребують поїданням пташенят. Іноді на особливо велику трапезу, наприклад, якщо якийсь особини пощастило знайти вже мертвого кита, збираються кілька хижаків. Деякі думають, ніби в раціон полярного ведмедя входять і пінгвіни, але насправді пінгвіни мешкають не в тій місцевості, де живуть білі ведмеді.

У літню пору року лід, як правило, відступає або ж тане зовсім. Ця ситуація загрожує хижакам позбавлення місць, де вони можуть прогодовувати. Таким чином, білі ведмеді змушені піти на голодування, яке може затягнутися до чотирьох місяців. Це єдиний час, коли безліч особин проводять час разом, спокійно полёжівая на березі, адже конкурувати за їжу не доводиться.

Людину, як видобуток, ведмеді розглядають рідко, хоча трапляється і таке. Насправді ці звірі не особливо агресивні, а небезпека може виходити лише від самок з потомством або ж поранених тварин.

принцип полювання

У більшості випадків хижаки чекають появи голови їх потенційної жертви з ополонки. Після того як тварина вирине, що підстерігає його ведмідь одним ударом величезної лапи приголомшує свою жертву, не даючи їй можливості схаменутися, а потім витягує її на лід.

Існує й інший спосіб полювання. Його суть полягає в перевертанні крижини, на якій відпочиває жертва. Найчастіше це молоді і ще не зміцнілі моржі. З сильними ж особинами в воді ведмедю буде впоратися непросто. Іноді хижак знаходить отвори в льоду, через які дихають тюлені. Тоді він починає розширювати його ударами потужних лап, а після занурює половину тулуба під лід, вистачає гострими зубами видобуток і витягує на поверхню.

розмноження

Білі ведмеді неагресивні і самці в рідкісних випадках можуть битися в період спарювання або нападати на ведмежат.

Статевого дозрівання білі ведмеді досягають до шести – восьми років свого життя. Самки дозрівають швидше, ніж самці. Період спарювання доводиться з березня на червень. У цей час тварини збираються в групи, а самка може перебувати в оточенні п’яти і більше самців. Вагітність триває протягом восьми місяців.

Восени, ближче до середини, самки починають готувати укриття для себе і свого майбутнього потомства. Цікаво, що місце для барлогу вони вибирають за певним принципом, і їх вибір найчастіше падає на острова Врангеля і Землю Франца-Йосифа, де можуть одночасно перебувати до двох сотень барлогів. Після того як укриття готове, самка залягає в сплячку, яка продовжується до квітня і доводиться на період розвитку ембріона. Пологи здійснюються ближче до кінця арктичної зими.

Потомство ведмедиці зазвичай складається з двох ведмежат, які з’являються на цей світ зовсім безпорадними і зовсім крихітними. Їх вага не перевищує восьми сотень грам. У дуже рідкісних випадках ведмедиця може народити чотирьох ведмежат. У перший місяць свого життя потомство харчується виключно материнським молоком. На другий місяць відкриваються очі, потім, ще через місяць, починаються їх нетривалі вилазки з барлогу, і тільки до трьох місяців сімейство назавжди покидає укриття і починає своє тривалу подорож по засніжених просторах. Протягом всього мандри, яке триває півтора року, мати захищає своїх дітей і годує їх молоком, а після вони стають самостійними і залишають її.

Проблема полягає в тому, що за все життя самка приносить трохи більше десятка дитинчат, виходячи з того, що вона робить на світло потомство раз в три роки. А отже, популяція цих тварин зростає дуже повільно. Враховувати доводиться і те, що смертність малюків становить від десяти до тридцяти відсотків.

цікаві факти

  • Ведмеді не просто чудові плавці. Вони здатні спливти на гігантські відстані. Про досягнення самої наполегливої ??ведмедиці можна знайти згадку в книзі рекордів Гіннеса: вона пропливла близько семи сотень кілометрів, втративши при цьому не тільки одну п’яту від своєї ваги, але і дитинчата.
  • Вага найбільшого ведмедя, який був знайдений, становить тисячу і два кілограми.
  • Незважаючи на те що місце існування білих ведмедів екстремальна за своїми низьких температур, температура тіла тварини становить цілих тридцять два градуси.

Ссылка на основную публикацию