Безоаровий козел – предок домашніх кіз

Безоаровие козли – підвид дрібної рогатої худоби, який використовується нашими предками при виведенні сучасної домашньої кози. В даний час цей вид зберігся, але нечисленний – зустрічається в гірських районах Західної Азії. Свою назву безоаровий козел отримав за рахунок частого виявлення в їхніх шлунках конкрементів – щільних утворень з вовни і непереварених залишків їжі, який називаються безоар. Мала чисельність виду пов’язана з людиною – зменшення пасовищ, а також винищення через конкрементів, які використовувалися багатьма народами в медичних цілях. Зараз вид знаходиться під загрозою зникнення через масове відстрілу браконьєрами заради розваги.

Зовнішній вигляд тварин

Безоаровие козли – великі тварини з буро-червоною мастю вовни і чорними мітками уздовж хребта. Шерсть козлів складається з грубої довгою ості і невеликого пух. Козли стрункі і м’язисті – при зростанні в холці до 1 метра їх жива маса досягає 90 кг, рідко дорослі самці перевищують 100 кг. У козлів особливо добре розвинені кінцівки – сильна мускулатура і довгі ноги дозволяють робити великі стрибки по скелях.

Безоаровие козли – великі тварини масою до 100 кг і розвиненою мускулатурою, їх голову прикрашають великі роги довжиною до 1,5 метрів.

Голова козлів прикрашена великими шаблевидними рогами. Довжина у дорослих тварин в середньому становить 40-60 см, максимальна зареєстрована довжина рогу склала 150 см. Переднє ребро у самців гостре з 3-5 ребрами. У самок ріжки менше, трохи зігнуті, без гострого ребра.

Інша назва цього вигляду набув за рахунок довгої бороди у самців, тому їх ще називають бородатими козлами. Але ця ознака неспецифичен, так як зустрічається у багатьох інших видів, зате безоаровие володіють красивими шаблевидними вигнутими рогами з гострим гребенем і декількома буграми.

характеристика:

  • довжина тіла – до 150 у козлів, і до 140 у самок;
  • зростання в холці – 80-100 см козли, 60-80 см кози;
  • довжина рогів самців – до 130 см, у кіз ріжки невеликі;
  • жива вага – до 90 кг козли, самки – до 70 кг;
  • основна масть – бура, живіт світло-коричневий, а вздовж хребта – чорна смуга;
  • середня тривалість життя – 12-15 років.

Для цього виду не характерно утворення великих стад – зазвичай групи не перевищують 10 особин. Керівництво отарою здійснює старша самка – козли з’являються в стаді тільки на період гону, а весь інший час тримаються одинаками, рідше – збираються в групи. Злучний період починається пізно восени – з листопада по грудень. Гон супроводжується поєдинками самців.

Вагітність у безоарових кіз триває 5 місяців. До моменту настання пологів самка намагається піти від основної групи, а після народження 1-2 козенят повертається в стадо. З раннього дитинства козенята щосили скачуть по скелях – ці тварини можуть долати величезні уступи і ущелини.

Вид невибагливий і харчується найбільш бідною рослинністю гірських пасовищ. Значна частина раціону представлена ??колючками і чагарниками. Але в літній період кози намагаються спуститися в низини на багаті зелені луки. Нагул жиру дозволяють пережити тваринам суворі гірські зими.

поширення козлів

Ареал проживання безоарових козлів розірваний через кордонів держав, але простягається по гірських ділянках Західної Азії – від Пакистану до Туреччини. Також відзначені групи особин на території Греції. В даний час вид не реєструється в Сирії, Йорданії, де він вважається вимерлим. У нашій країні бородатого козла можна зустріти на Кавказьких горах.

Ареали поширення козлів:

  • грецькі острови в Середземному морі;
  • Іран;
  • Афганістан;
  • Пакистан;
  • Азербайджан;
  • Вірменія;
  • Росія (Кавказькі гори).

В якості місць проживання козли вибирають високі гори. Основний час в році вони проводять на висоті від 1,5 до 4,5 км. Лише під час літнього нагулу вони спускаються в низинні пасовища. Також відзначається спуск в ліси у кавказького підвиду, який переживає зими в лісовій глушині.

Кавказ є самою північною частиною поширення виду. Ймовірно, більш суворі умови проживання змусили бородатого козла дещо змінити звичне місце поселення. Замість голих скель, на Кавказі вид воліє низинні ділянки на кордоні змішаного лісу і чагарників. У зимову пору року стада кіз спускаються в лісову гущавину, де ховаються від морозу. Також в цій місцевості легше добути корм, так як гірські схили покриваються сніжною шапкою.

Чисельність тварин в нашій країні стрімко скорочується. За результатами оцінок, вироблених в 1995 році, загальна популяція становить 1500 особин. Зараз козлів налічується не більше 500. Різке вимирання пов’язує з дедалі більшим впливом людини в регіоні. Територія заповідника зменшується, ведеться вирубка лісів, а боротьба з браконьєрством недостатня.

Значення для людини

Вважається, що безоаровие козли є одним із предків сучасних домашніх кіз. Також у сучасних домашніх тварин присутня кров Маркур, турів, козерогів і ряду вимерлих видів (європейського козла). Селекціонерами давнину ці тварини були одомашнені, а в подальшому схрещені між собою, що призвело до сучасного породному різноманітності.

Бородаті козли і домашні кози можуть схрещуватися між собою і в даний час, даючи плідне потомство, що говорить про близьку спорідненість цих тварин. Це дозволяє відновити популяцію дикого виду. Вважається, що дикі козли на території Греції та островів Егейського моря не є чистокровними безоарового козлами – у них великий відсоток крові домашніх тварин. Ймовірно, вони або отримані в результаті міжвидового схрещування, або просто дикі кози. У будь-якому випадку, ці тварини за зовнішніми ознаками не відрізняються від козлів на інших територіях.

У житті людини цей вид грав велике значення в історичні часи. Коли медицина лише зароджувалася, стародавні лікарі використовували всі можливі ліки, одержувані з різноманітних предметів навколишнього світу. Одним з таких речовин став безоар – спресований шар з вовни, волокон рослин, просочених іншим вмісті шлунка, а в подальшому і мінералізований. Цілителі давнини вважали, що конкременти володіють цілющою і антитоксичну (з перської «безоар» означає «протиотруту) ефектом.

Сучасна медицина і наукове співтовариство спростовує будь-які цілющі властивості конкрементів, тому полювання на цапів скоротилася. Але як і раніше залишаються вірять в чудеса люди, і на чорному ринку безоара коштують досить дорого. Тому вид продовжує перебувати під загрозою через браконьєрів.

В даний час цей вид знаходиться під загрозою швидкого зникнення. За останні 25 років чисельність козлів на території Кавказу скоротилася в 5-6 разів. Чеченські терористи відстрілюють цих тварин і перешкоджають роботі державних служб з охорони популяції. В результаті заповідники, що знаходяться на території Дагестану і Чечні не виконують своєї функції, а перетворилися в місця масового браконьєрства. Аналогічна ситуація відбувається в інших ареалах проживання безоарових козлів, які збігаються з локалізаціями ісламських радикалів в Афганістані і Пакистані. Найближчим часом вид може повністю зникнути.

Ссылка на основную публикацию