Беломордий дельфін з Червоної книги: спосіб життя, особливості харчування і найцікавіші факти про дельфінів

Беломордий дельфін з Червоної книги: спосіб життя, особливості харчування і найцікавіші факти про дельфінів

Рідкісний, маловивчений вид ссавців. У світі існує не більше 100 тисяч особин. Беломордий дельфін занесений в Червону книгу Росії, а також в Бернської Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (1982) і Боннський угоду щодо збереження мігруючих видів диких тварин (1983).

У XIX столітті основну загрозу для них представляв китобійний промисел. Цих китоподібних відловлювали для отримання м’яса і жиру. Це відбувалося, переважно, в північних морських країнах: Норвегії, Ісландії, Гренландії. Починаючи з 1966 року, в Радянському Союзі промисел дельфінів був заборонений. Цей договір не ратифікувала тільки Туреччина.

Однак в XXI столітті головною загрозою для цих тварин стало погіршення екології і загальне забруднення вод Світового океану хлор органікою і важкими металами. Можливо, саме воно викликає у беломордий дельфінів ефект «обсихання», що призводить до загибелі тварини. Випадки «масових самогубств» цих представників китоподібних досі добре не вивчені. Істотної шкоди для популяції від природних ворогів – косаток і акул – не фіксується. Набагато частіше цей швидкий і сильний хижак гине від рук браконьєрів, заплутавшись у риболовецьких снастях.

Беломордий дельфін відрізняється від своїх сірих побратимів, яких ми звикли бачити в дельфінаріях, великими розмірами. Ось деякі особливості цього виду тварини:

  • Довжина його тіла може досягати 3,5 метра, а вага до 280 кг.
  • Контрастно-біле черево.
  • Великі плавники з боків тулуба, від чорного до перлинно-сірого кольору.
  • Масивний серповидний гребінь на спині.
  • Маленький, до 5 см, дзьобик на носі. Він надає цій тварині милий, нешкідливий і завзятий вигляд. Англійська назва цього виду, суворо кажучи, переводитися як «белоклювий» (white-beaked), хоча дзьоб у них не завжди білий.

Середовище проживання

Беломордий дельфін – північний житель. Він живе в Північній Атлантиці, Північному і Балтійському морях. На території Російської Федерації лише в Балтійському (вкл. Фінську затоку) і Баренцевому морях (Мурманське узбережжя і Рибачий півострів). Віддає перевагу прибережну зону не глибше 200 метрів. Міграція цієї тварини досі добре не вивчена.

Спосіб життя

Беломордий дельфін – стайное тварина. Вони живуть групами або косяками по 8-15 особин, в шлюбний період створюють пари, які бувають досить міцними. Пологи і спаровування припадають на літні місяці. Зустрічалися особини, які все життя жили разом. Але зазвичай в зграї цих тварин панує матріархат.

Період вагітності беломордий дельфінів триває до 18 місяців. Самка зазвичай приносить тільки одного дитинчати довжиною до 60 см, якого довгий час оберігає. У момент пологів самці активно допомагають інші особини з стада. Вони утворюють навколо народжує самки кільце безпеки, не підпускаючи до неї нікого.

У місцях, де спостерігається велика кількість корму, дельфіни можуть збиватися в зграї по 1 тис. Особин. Коли їжі стає менше – вони розпадаються на більш дрібні групи. Тривалість життя беломордого дельфіна в природному середовищі – до 40 років, в неволі – істотно менше. Період статевої зрілості настає у віці близько 10-12 років, як правило, тварина до цього віку досягає довжини тіла в 2,5 метра.

Беломордого дельфіна можна часто зустріти в компанії досить великих ссавців – горбатих китів і фінвалів (друге за величиною тварина планети).

живлення

Беломордий дельфін – хижак. У його раціоні повинна бути свіжа риба, ракоподібні і молюски. Люблять донні і придонні сорти риби – камбалу, оселедець, мойву, тріску і мерланга. Справлятися з їжею беломордий дельфіна допомагають до 28 пар зубів довжиною до 7 мм.

охорона

Беломордий дельфін з Червоної книги – рідкісний, малочисельний вид природи. В даний час загрози зникнення виду не існує. Але і поширення ареалу цих тварин, а також істотного збільшення популяції теж не фіксується. Важливо, щоб промисел на даних тварин не було відкрито. А стан екології не погіршувався, не приводячи до незворотних процесів в структурі Світового океану.

Рішенням ООН Рік дельфіна оголошувався в 2007 і був продовжений, зважаючи на великий резонанс цієї роботи, на 2008 рік.

Цікаві факти про дельфінів

  1. Вони вміють спілкуватися між собою завдяки розвиненій системі спеціальних звукових сигналів, вміють емоційно співчувати людині і співпереживати, допомагаючи хворим і потопаючим людям, виштовхуючи їх з води, направляючи до берега. Вони соціальні тварини, у них є інтелект. Мозок дельфіна більше людського за розмірами і має вдвічі більшу кількість звивин.
  2. Швидкі тварини, вони здатні рухатися зі швидкістю до 40 км / год за рахунок керування обтічністю свого тіла. Ця їх здатність отримала назву «парадокс Грея» і до сих пір точно не вивчена.
  3. Добре піддаються дресируванню. Після періоду навчання вони повертаються до свого тренера. Здатні впізнавати себе в дзеркалі і відгукуватися на присвоєні імена.
  4. Легко переносять фізичний біль, їх організм виробляє природний знеболюючий фермент, схожий на морфін. А регенерація уражених ділянок тіла проходить у них в 8 разів швидше, ніж у людини.

Ссылка на основную публикацию