Блог порад на всі випадки життя

Довела до сліз. Стало відомо про дівчинку, яка під час перформансу на параді розчулила всіх

Амурський лісовий кіт (далекосхідний, леопардовий): опис, спосіб життя

Амурський лісовий кіт – ссавець, хижа тварина сімейства котячих. Ця порода має близьку спорідненість з бенгальської (азіатської) кішкою. Друга назва амурського лісового кота – «леопардовий». Повернули його завдяки своєму забарвленню, подібного забарвленням леопарда.

Родичі амурського лісового кота живуть в теплих краях. Дивним чином його предки потрапили на територію тайги. Це також пояснюється тим, що, можливо, колись тут було набагато тепліше, ніж зараз. Після зміни полюсів і похолодання цим дивовижної краси кішкам довелося якось пристосовуватися до суворих кліматичних умов Росії.

Місця проживання

На території Росії дикий кіт живе на Далекому Сході, в Амурській області і Уссурійському краї. За межами Російської Федерації селиться на узбережжі Японського моря, в Китаї і півострові Індостан.

Середовищем існування лісової кішки є зарості чагарнику річкових долин, приозерні очеретяні хащі, невисокі передгір’я, порослі змішаним лісом. Зазвичай високо в гори амурський кіт не піднімається. Він добре переносить холодні суворі зими, але абсолютно не пристосований до життя в багатосніжних районах.

опис породи

Представники породи амурських лісових котів найдрібніші серед азіатських кішок. За описом породи і зовнішнього вигляду вони нічим не відрізняються від домашніх вихованців:

  • Вага дорослої особини варіюється від 4 до 8 кг.
  • Тіло міцне і мускулисте. Його довжина разом з хвостом становить приблизно близько метра.
  • Голова невеликого розміру і має витягнуту форму.
  • Очі великі, мають глибоку посадку і розташовані на невеликій відстані один від одного.
  • Вуха за формою округлені.
  • Потужні лапи цієї тварини довше, ніж у домашнього кота, і оснащені короткими і міцними кігтями.

Шерсть у амурського лісового кота дуже густа і м’яка. Забарвлення може мати різні варіації від сіро-пісочного до жовто-бурого. По всьому тілу розсіяні овальні рудуваті плями. Вони можуть мають розпливчастий або чіткий контур. Завдяки цим плямам, схожим на старовинні китайські монети, в Китаї його називають «грошовим котом». По спині проходять три яскраво виражені смуги, на горлі та грудях проходять ще кілька смуг і ще дві світлі проходять уздовж лоба.

Спосіб життя і характер

Далекосхідний лісовий кіт – самотній хижак, провідний нічний спосіб життя. Він досить полохливий і обережний, тому його дуже складно виявити. При виникненні небезпеки має звичку вилазити на дерева. Полювання амурський лісовий кіт воліє вести із засідки, наздоганяючи жертву спритним стрибком. Він прекрасно полює як на землі, так і на деревах.

У раціон дикого кота входять мишоподібні гризуни, білки, бурундуки, птиці, риби і змії. Також він може впоратися з більш великими тваринами, такими як зайці чи молоді косулі. Залишки недоїденою видобутку він зазвичай ховає, закопуючи в сніг, і через деякий час повертається, щоб їх доїсти. Незважаючи на полохливість і обережність, суворі морози змушують цих кішок наближатися до житла людини і полювати в старих будинках на гризунів і домашніх птахів.

По сусідству з диким лісовим котом живуть і більші представники сімейства котячих – це рись, леопард і тигр. Зустріч з ними може закінчитися для нього плачевно, тому він намагається уникати їх. Але варто помітити, що у амурських лісових котів досить крутий норов і величезна сила для їх розмірів. Вони одразу ж здатні вступити в сутичку з ворогом, перевищують їх за розмірами.

Своє лігво цей представник сімейства котячих воліє організовувати в дуплах старих дерев і скельних ущелинах. Також він використовує старі, занедбані нори борсуків і лисиць. Дно свого житла зазвичай настилає сухим листям і травою. На ділянці проживання лісового кота є кілька тимчасових притулків, які він час від часу відвідує. У сувору зиму користується одним – найбезпечнішим.

Одомашнити лісового кота люди намагалися неодноразово. Позитивні результати таких дослідів дуже низькі:

  • У домашніх умовах тривалість життя цих кішок недовга.
  • Дика природа хижака створює небезпеку для спільного проживання з іншими домашніми тваринами. Та й до людини він відноситься насторожено.
  • Навіть якщо приручати крихітного новонародженого кошеняти, він все одно матиме прагнення втекти в ліс.

розмноження

Період розмноження леопардових котів з лютого по березень. Гучним, уривчастим криком самець закликає самку до спаровування. Якщо у самки два претендента, то між ними розпалюються соперніческіе бої з гучним шипінням і нявканням, де здобуває перемогу найсильніший з них.

Тривалість вагітності самки триває 65-72 дня. До кінця травня з’являється нове потомство в кількості 1-2 кошенят, максимум може бути 4 кошеня. Вага новонародженого кошеняти становить близько 80 грам. Вони народжуються сліпими, і лише через 10 днів зможуть побачити світ.

Кішка мати піклується і оберігає їх. У разі небезпеки ховає кошенят в інше безпечне місце. Батько також бере участь в житті кошенят. До піврічного віку тварини стають самостійними і залишають батьківське гніздо. Термін життя цих кішок становить від 8 до 15 років.

Цікавий факт: відомі випадки спаровування леопардового кота з домашньою кішкою. Кошенята такого посліду абсолютно некеровані. Самці, що з’явилися в результаті такого спарювання, нездатні до продовження роду на відміну від самок.

заходи охорони

Точних даних про кількість особин амурських котів не існує. За рахунок їх скритності неможливо зробити навіть приблизний підрахунок. Незважаючи на це, далекосхідна лісова кішка занесена в Червону книгу РФ.

Цікавий факт: далекосхідний лісовий кіт для життя людини не представляє ніякої небезпеки. Однак в радянський період тривалий час він перебував в чорному списку, нарівні з вовком, і підлягав знищенню. Це невинне тварина вбивали заради дрібного винагороди від влади. А китайці «грошового кота» довгий час винищували через його хутра.

Основними небезпеками для цього виду сімейства котячих є: погодні умови, втрата середовища проживання і схрещування з домашніми кішками. Для порятунку лісових кішок вживаються заходи щодо їх охорони у вигляді повної заборони промислу і випадкового вилову. Також серед мисливців і населення ведуться широкі роз’яснювальні роботи про значення і важливість збереження цього виду в списку територіальної фауни. Відомо, що за останні роки чисельність їхньої популяції стала збільшуватися.

Ссылка на основную публикацию