Американський бізон, середовище проживання, де живе американський бізон фото

Американський бізон, також відомий як американський буйвол, є північноамериканським видом бізонів, мільйони особин яких колись бродили по рівнинах Північної Америки. Цей вид великої рогатої худоби відхилився від загальної лінії предків з биком і африканським биком близько 5-10 мільйонів років тому. Фото бізона.

Історичним місцем проживання цих ссавців була велика територія між Великим ведмежим озером на північному заході Канади, мексиканськими штатами Дуранго і Нуево-Леон на півдні, Атлантичним узбережжям Сполучених Штатів від Нью-Йорка до Флориди. Цих тварин також бачили в Північній Кароліні в 1750 році.

На рубежі IX і XX століть вони майже зникли через поєднання комерційного полювання, забою на м’ясо і ввезення зі Старого Світу до Америки хвороб великої рогатої худоби.

На сьогоднішній день після порятунку цього виду від повного зникнення місця проживання бізонів в основному обмежено декількома національними парками і заповідниками.

американський бізон

Бізон є вид крупного парнокопитного ссавця родини биків. Він має волохате довгий тулуб, темно-коричневу шерсть взимку і світлішу, світло-коричневу шерсть влітку. Довжина голови і тіла може доходити до 3,5 м. Висота плечей варіюється від 152 см до 186 см. Типові діапазони ваги від 460 до 988 кг у самців і від 360 до 544 кг у самок. Зрілі бики, як правило, значно більше, ніж корови. Голова і передні кінцівки масивні, і обидві статі мають короткі вигнуті роги, які можуть вирости до 61 см в довжину.

Розрізняють два підвиди – степовий і лісовий бізон. Лісовий більший і важчий степового в межах одного віку і статі.

Бізони – це травоїдні тварини. Їх щоденний графік включає в себе двогодинні періоди випасання, відпочинку та жуйки, а потім перехід в нове місце. Вони здійснюють щоденні переходи в пошуках харчування протягом всього літа. В гірських долинах ці тварини проходять в середньому по 3,2 км в день. Літні ареали, мабуть, залежать від сезонних змін рослинності, перетину і розміру місць годування і кількості кусають комах. Доступність води також є важливим фактором міграції.

Основними місцями проживання є долини річок, а також прерії і рівнина. Їх типова середовище – це відкриті луки і напівпосушливі землі. Вони також пасуться в горбистих або гірських районах. Стада бізонів Йеллоустонского парку зустрічали на висоті більше 2 тис. Метрів, а стадо, що живе в районі гір Генрі, пасеться в гірських долинах на висоті понад 3 тис. Метрів.

Відмінності від європейського зубра

Хоча вони зовні схожі, американський бізон і європейський зубр демонструють ряд фізичних і поведінкових розходжень. Американський вид трохи важче і має більш короткі ноги. Його тулуб більш волохате, він легше приручаються, ніж зубр, і розмножується з домашньою худобою.

Незважаючи на те, що бізони – найближчі родичі великої рогатої худоби, вони ніколи не одомашнювати корінними американцями. Спроби одомашнення європейцями до XX століття мали обмежений успіх. Ця тварина була описано як має дикий і некерований характер. Його маневреність і швидкість в поєднанні з великими розмірами і вагою ускладнюють стримування стада, так як вони можуть легко знищити більшість систем огорож.

Де живе бізон

Сьогодні ці тварини знаходяться в публічних і приватних стадах. Державний парк Кастер в Південній Дакоті є домом для 1500 особин. Це одне з найбільших загальнодоступних стад в світі, але деякі вчені сумніваються в генетичній чистоті цих тварин. Вони стверджують, що генетично чисті стада на громадських землях в Північній Америці можна знайти тільки в:

  • Йеллоустонськом парку;
  • горах Генрі в штаті Юта;
  • Національному парку Wind Cave в Південній Дакоті;
  • Індійської резервації Форт-пек в Монтані;
  • Національному парку острова Елк;
  • Національному парку Вуд-Баффало в Альберті;
  • Національному парку принца Альберта в Саскачевані.

Стадо на острові Антилопи в штаті Юта, що складається з 550-700 особин, є одним з найбільших і найстаріших стад в Сполучених Штатах. Правда, недавні генетичні дослідження показали, що, як і у більшості американських бізонів, у бізонів на острові Антилопи є гени домашньої худоби. За оцінками дослідників, в світі існує всього лише 12 000-15 000 чистокровних особин. Було виявлено, що більшість гібридів виглядають точно як чистокровний бізон, тому зовнішній вигляд цієї тварини не є показником чистокровності.

У 2002 році уряд Сполучених Штатів пожертвував мексиканському уряду кілька бізонів з Південної Дакоти і Колорадо. Їхні нащадки живуть в мексиканських заповідниках:

  • Ель-Уно ранчо в Яносом;
  • в Каньйоні Санта-Елена;
  • Чіуауа;
  • Бокільяс-дель-Кармен;
  • Коауїла у південних берегів Ріо-Гранде;
  • навколо лінії пасовищ поруч з Техасом і Нью-Мексико.

Бізони і їх нащадки

На сьогоднішній день близько 30 000 особин живуть на громадських землях, які включають в себе екологічні та державні заповідники. Приблизно 15 000 бізонів вважаються дикими. У 2009 році бізони були знову введені в біосферний заповідник на мексиканській федеральної землі. У 2014 році американські племена і корінні народи Канади підписали договір про відновлення їх популяції.

Соціальна поведінка і відтворення

Самки-бізони живуть в стадах матері, які включають інших самок і їх потомство. Чоловіче потомство залишає материнське стадо приблизно у віці трьох років, і бізон або живе один, або приєднується до інших самців в парубоцьких стадах. Чоловічі і жіночі стада зазвичай не змішуються до сезону розмноження, який настає з липня по вересень. Проте жіночі стада можуть також містити кілька дорослих самців.

Бізон має тривалість життя близько 15 років в дикій природі і до 25 років в неволі.

В кінці весни і влітку ці тварини віддають перевагу відкритим рівнинні райони. Протягом осені та зими вони, як правило, збираються в більш лісистих районах. У цей час вони труться рогами об дерева, вважаючи за краще ароматичні дерева, такі як кедр і сосна. Можливо, це пов’язано із захистом від комах. Кедри і сосни випускають аромати, що відлякують комарів і інших паразитів.

У деяких районах на бізонів регулярно полюють вовки. Це відбувається, як правило, в кінці весни і на початку літа, причому атаки зазвичай концентруються на коровах і телятах. Здорові зрілі бики в стадах рідко стають жертвами. Ведмеді грізлі також може становити загрозу для телят, а іноді і для старих, поранених або хворих тварин.

Бізони є одними з найнебезпечніших тварин в американських і канадських національних парках. Вони можуть напасти на людей, навіть якщо їх не провокувати. Вони здаються повільними, але легко наздоганяють біжить. Швидкість їх бігу становить близько 60 км на годину.

зростання чисельності

Полювання на американського бізона була основною діяльністю для жителів Середнього Заходу. Пізніше підключилися американські професійні мисливці, що майже призвело до зникнення цього виду в 1890 році. Після великого забою в 1800 роках число цих тварин в Північній Америці скоротилася до 541 особин.

Після того як були вжиті заходи з порятунку цього виду, чисельність поступово стала збільшуватися. Розмір канадського одомашненої стада різко зріс в 1990-2000-х роках. Нижче представлена ??чисельність цих тварин в Північній Америці за роками:

  • 1800 г. – 60 000 000;
  • 1830 г. – 40 000 000;
  • 1840 р – 35 650 000;
  • 1870 г. – 5 500 000;
  • 1880 р – 395 000;
  • 1889 року – 541 (США);
  • 1900 г. – 300 (США);
  • 1944 г. – 5000 (США), 15 000 (Канада);
  • 1951 р – 23 340;
  • 2000 р – 36 000.

Головна проблема, з якою стикається сьогодні бізони – це відсутність генетичної різноманітності. Інший генетичної проблемою є входження генів від домашньої худоби в популяцію шляхом гібридизації. Багато власників ранчо навмисно схрещували його з великою рогатою худобою. Національна асоціація бізонів США прийняла кодекс етики, який забороняє своїм членам свідомо схрещувати цих тварин з будь-якими іншими видами.

Серед індіанських племен бізони вважаються священними тваринами і релігійним символом. Зображення цих тварин часто використовуються в Північній Америці для офіційних печаток, прапорів і емблем. У 2016 році американський бізон став національною твариною Сполучених Штатів. Він є символом Канзасу, Оклахоми і Вайомінгу, які взяли цю тварину в якості офіційного державного символу, а багато спортивні команди вибрали його в якості талісмана. У Канаді він є офіційним тваринам провінції Манітоба і зображений на гербі кінної поліції.

Ссылка на основную публикацию